top of page

Čo robiť ak sa vám stratil pes?



Krásne letné počasie, príroda, dlhé prechádzky a voľne pustený pes. Veď kto by nedoprial trocha voľného pohybu svojmu zvieraciemu miláčikovi. Problém však nastáva, ak nám zmizne z dohľadu a to sa môže ľahko stať – niečo ho zaujme a uteká svojou cestou. Podobné je to však aj na prechádzkach v meste, kde by síce mal byť kvôli bezpečnosti pripútaný na vôdzke, ale keď ho niečo vyľaká, zistíte, koľko sily sa v ňom ukrýva. A čo teraz? Ak chcete mať vyššiu šancu na jeho úspešný návrat sú spôsoby, ako k tomu dopomôžete:

  • Čip – každý pes by mal byť už v dnešnej dobe začipovaný, po načítaní čipu vie veterinár pozrieť, komu psík patrí

  • Známka na obojku – malá, nenápadná, no nesmierne praktická, najmä ak dáte potrebné údaje vygravírovať vydržia „večne“, no na trhu sú stále samozrejme aj malé kovové kapsulky s papierikom, kde je možné zapísať číslo. To, čo je potrebné na známku uviesť už necháme na Vás, ale pre nálezcu je praktické vedieť najmä telefónne číslo majiteľa. Niektoré obojky majú aj známky s QR kódom, po jeho načítaní viete rovnako zistiť potrebné údaje a dokonca sem môžete napísať i špecifiká psa (čo má rád, čo nie, na čo má alergiu...)

  • GPS lokátor nie je často využívaný, ale ak chodia ľudia na náročnejšie prechádzky či túry ocenia, že v každom okamihu majú prehľad, kde sa nachádza ich pes

Ak sa Vám stratí pes niekde mimo domu, čo je v letnom období dovoleniek a cestovania pravdepodobnejšie, zostaňte na mieste a volajte naňho menom. Aj keď sa vám to možno nezdá, psy majú lepší sluch ako ľudia. Hlavne nepanikárte, psy sa vedia pomocou čuchu vrátiť späť. Ak už neviete zostať na svojho psíka čakať dlhšie, nechajte na mieste z ktorého sa Vám stratil nejakú vec/veci, z ktorých pes ucíti Váš pach – je pravdepodobné, že ak sa vráti a Vy už tam nebudete zostane pri Vašich veciach (spomeňte si, ako sa zdržiaval pri deke/hračke, ktorá bola cítiť jeho súrodencami či matkou ak ste si ho priniesli ako šteňa). Na toto miesto sa potom môžete vrátiť. Medzitým sa môžete postupne pustiť do pátrania. Rovnako, ako on chýba Vám, verte, že aj Vy chýbate jemu.


  1. Každý pes by mal mať čip – na základe neho ho dokáže identifikovať každý veterinár a ak ho niekto nájde, je dosť pravdepodobné, že ho zoberie k veterinárovi (skúste teda obvolať veterinárov v okolí)

  2. Obvolajte miestne útulky prípadne aj mestskú políciu, ak už psíka nájdu, majú na Vás kontakt – mestská polícia i odchytové služby prevážajú zatúlaných psíkov do útulku

  3. Ak sa nám stratil pes v mieste bydliska – kontaktujte miestny úrad, prípadne miestny úrad, kde sa pes stratil

  4. Využite sociálne siete – ich silu nepodceňujte (na FB je viacero skupín priamo súvisiacich so stratenými či nájdenými psíkmi, rovnako môžete využiť stránku obce či mesta – ak súhlasia), často je to najrýchlejší spôsob, ako nájsť zatúlaného parťáka

  5. Kontaktujte poľovnícke združenia – poľovníci majú prehľad a ak im opíšete psa, vedia Vás spätne kontaktovať

  6. Skontrolujte internetový bazár

  7. Vylepte letáky s fotkou, menom a Vašim číslom

Psy sa nestrácajú len cez leto, preto je dôležité myslieť celoročne na prevenciu. Správne označený (začipovaný) pes ideálne so známkou má oveľa vyššiu pravdepodobnosť šťastného návratu, ako ten ktorý nemá žiadne označenie. Ak už vidíte zatúlaného psíka, manipulujte s ním opatrne – môže byť vystresovaný a už aj pár dní mimo domu – skontrolujte či nemá známku, či inú kontaktnú informáciu. Ak nie, môžete ho zobrať k veterinárovi, aby pozrel do registra. Ak Vám psík nedôveruje a nechce ísť k Vám, či si sami nie ste istý v kontakte s ním, nič sa nedeje, ale aj tu môžete pomôcť, zavolajte odchytovú službu či mestskú políciu.

366 views0 comments
bottom of page