top of page

Teraristika pre začiatočníkov

Updated: Apr 20, 2021

Užitočné rady, ako postupovať pri správnom výbere a starostlivosti o vášho domáceho miláčika.

Zatúžili ste mať doma kúsok dažďového pralesa alebo polopúšte? Fascinuje vás život terárijných zvierat? Ak je odpoveď na tieto otázky ÁNO, tak gratulujeme. Ste na najlepšej ceste stať sa teraristom. Poradíme vám, aké terárium zvoliť a ako ho zariadiť tak, aby sa v ňom zviera cítilo čo najlepšie a vy sa tak mohli kedykoľvek pokochať svojím malým kúskom exotiky.

 

Výber vhodného biotopu a zvieraťa


Pred zaobstaraním terária si musíte zvážiť, aký priestor na terárium máte. Podľa toho je potrebné si premyslieť:


Aké zviera si budeme chcieť zaobstarať?

Každé zviera má svoje špecifické potreby a tých je nutné sa ich pri zakladaní terária bezpodmienečne držať.


Máte čas sa o zviera starať?

Čo sa bude diať s teráriom počas vašej dovolenky?


Väčšina druhov sa živí hmyzom alebo zvieratami.

Zvládnete svoje zviera/zvieratá nakŕmiť cvrčkami, švábmi, červom alebo živou myšou?


Nákup terária, terárijnej techniky niečo stojí.

Je potrebné počítať s pravidelnými výdavkami za krmivo a ďalšie potreby pre zviera, ale aj s výdavkami nárazovými, ktoré môžu byť nemalé. Medzi tie patria veterinárne výdavky a nákup novej techniky (náhrada za poškodenú, inovácia atď.).

 

Rozdelenie terárií podľa základných biotopov


Pre tento typ je typická vyššia vlhkosť, dostatok koreňov, prípadne lián. Tropické teráriá bývajú situované na výšku, lebo živočíchy, ktoré obývajú tropické lesy sú predovšetkým šplhavé. Živé rastliny dotvárajú tropické podnebie a udržujú vlhkosť. Podstielka môže dobre viazať na seba vodu, no nesmie však plesnivieť. Najčastejšie sa používa lignocel. Vlhkosť sa v tomto type terária drží okolo 70-80%.


Príklad vhodných živočíchov: leguán zelený, felzuma madagaskarská, gekóny, žaby, rôzne bezstavovce

Púštne terárium sa vyznačuje vysokou teplotou a nízkou vlhkosťou (cez deň 35-40%, po večernom rosení v noci až 60%). Bývajú situované na dĺžku s väčšou plochou dna. Charakteristické je striedanie teplôt - cez deň je teplota vyššia (podľa nárokov druhu), pričom v noci sa necháva teplota klesnúť na izbovú teplotu. Najdôležitejším faktorom je dostatok svetla a spomínaná teplota. Nemenej dôležité je, aby zviera malo v teráriu úkryt a priestor na šplhanie. Terárium každý večer vlhčíme, najlepšie v jednom rohu.


Príklad vhodných živočíchov: agama bradatá

Subtrópy mierneho pásu

Imitácia polosuchej oblasti. Hodnoty a terária sa mierne líšia podľa nárokov chovaných druhov. Vytvárajú sa terasy z plochých kameňov, konáre a rastliny. Dno sa vytvára zo zmesi piesku a rašeliny.


Príklad vhodných živočíchov: užovka červená, korytnačka zelenkastá


Teráriá, ktoré kombinujú akvárium so súšou. Výška vodného stĺpca nebýva príliš vysoká, pretože nie každý druh, ktorý potrebuje vodnú časť, je dobrý plavec (okrem vodnej korytnačky). Vždy je veľmi dôležité zabezpečiť plynulý prechod z vodnej časti na breh. Ako substrát sa dá na dno nádrže použiť akváriový štrk. Na suchú časť použijeme napríklad lignocel. Vrstvu štrku je vhodné oddeliť tkaninou, ktorá zabráni v zmiešaniu s kokosovou drťou.


Príklad vhodných živočíchov: žabky, vodné korytnačky, agama kočinčínska


 

Starostlivosť o teráriové zvieratá


Alfou a omegou spokojného zvieraťa je správna starostlivosť. U terárijných zvierat to znamená, že sa do terária umiestňuje taká technika, ktorá im čo najviac priblíži ich prirodzené podmienky (výhrev, hmlovač, zdroj UVB atď.). Snažíme sa tiež čo najvernejšie napodobniť prirodzené prostredie, ktoré docielime vhodne zvolenou dekoráciou (rastliny, kamene, piesok a pod.) podľa daného biotopu.


Čím kŕmiť?

Nech už je vaše vysnívané zviera bylinožravec, všežravec alebo sa živí nektárom či výlučne len hmyzom, vždy si dopredu zistite, čo do jedálnička konkrétneho zvieraťa patrí. Jedálniček sa potom snažte urobiť čo najpestrejší.

Význam vitamínov a doplnkov

Krmivo dopĺňame o vitamíny v sypkej forme - najčastejšie obaľujeme hmyz, ale aj zelené krmivo. Vitamíny slúžia ku skvalitneniu života vašich terárijných maznáčikov a ich pridávanie je nevyhnutné. Pridáva sa najčastejšie komplex vitamínov a minerálov alebo vápnik. Hmyz obaľujeme tak, že ho uchopíme terárijnou pinzetou a obalíme ho v prášku. Zelené krmivo poprášime, pokiaľ možno rovnomerne tenkou vrstvou.


Rosenie a hmla

Rosenie terária je najmä pre druhy obývajúce v prírode vlhké prostredie (napr. dažďové pralesy) životne dôležité. Pre niektoré druhy (napr. chameleón jemenský) je ideálne hmlovanie, najmä vo večerných a nočných hodinách po vypnutí osvetlenia.


 

Zariadenie terária krok za krokom


Popisujeme všeobecný postup založenia terária. Ako už bolo viackrát povedané, terárium vybavujeme podľa potrieb konkrétneho zvieraťa.

  • Najprv terárium zvnútra umyte šetrným čistiacim prostriedkom.

  • Prvé inštalujte pozadie. Máte tri možnosti - niektoré teráriá majú už pozadie nainštalované, ak nie, je potrebné ho dokúpiť alebo si ho môžete vyrobiť sami (prípadne si ho nechať vyrobiť na mieru).

  • Pridáme substrát v dostatočnej vrstve. Voľte kvalitný substrát a pri vyberaní piesku vyberáme taký, ktorý má nízku prašnosť a neobsahuje ostrejšie kamienky.

  • Inštalácia koreňov, konárov a kameňov. Dekoráciu vkladajte tak, aby bola v teráriu na pevno a nemohla zraniť zviera. Napr. aby kameň bol zasadený pevne a nemohol sa tak uvoľniť a eventuálne zviera zavaliť alebo inak zraniť. Nedávajte do terária ostré vetvy a pozor na chemicky ošetrené konáre zo stromov. Dekorácie vždy riadne opláchnite vodou.

  • Sadenie teráriových rastlín. Saďte ich do tzv. vreciek, alebo priamo do vhodného substrátu. Saďte iba rastliny, ktoré poznáte a nie sú jedovaté.

  • Inštalácia osvetlenia, hmlovačov, a ďalšej techniky. Výhrevné žiarovky inštalujeme tak, aby sa o ne zviera nemohlo popáliť, ideálne nad pletivo terária

  • Do terária umiestnite teplomer a vlhkomer. Predtým, ako umiestnite samotné zviera do novej ubikácie, odmerajte teplotu a vlhkosť v teráriu, aby zodpovedala jeho nárokom.

 

Pravidelná údržba terária


Odstraňujte nečistoty a výkaly z terária. Niektoré druhy, najmä tie tropické, vykonávajú potrebu do bazénikov a nádrží.

  • Zvyšky krmiva - ovocie, zeleninu a hmyz odstraňujeme do 24hod.

  • Podľa chovaného zvieraťa zaistite dostatočné zvlhčovanie prostredia

  • Pravidelne kŕmte v rovnakých intervaloch a vymieňajte vodu (v miske, v nádržke)

  • Podľa stavu podstielky a chovaného zvieraťa, vymeňte raz za čas (1x za mesiac) všetok substrát za nový

  • Pravidelne čistite sklo terária, na ktorom môžu byť nečistoty, krmivo či zaschnutá voda

  • Kontrola stavu kúrenia, filtrov a svetiel a ďalšie techniky, ktoré sú pre zviera životne dôležité.



3,384 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page