top of page

Trichobezoáre



Mačky patria medzi najčistotnejšie zvieratá vôbec. Tým, že potrebujú mať svoju srsť stále upravenú, oblizovaním vznikajú v ich žalúdku zámotky srsti, tzv. trichobezoáre. Pri dlhosrstých mačkách vznikajú tieto zámotky častejšie, pretože majú dlhšiu srsť, ale aj pri krátkosrstých mačkách je dobré sledovať ich správanie a doplniť ich stravu o prípravky s maltózou.


Trichobezoáre nie sú nebezpečné, pokiaľ sa vylučujú pravidelne. Mačka ich vylučuje stolicou, alebo vracaním. Pokiaľ sa bezoár nepodarí mačke vylúčiť, môže sa stať, že sa zasekne, a potom už nasleduje jeho jediné odstránenie pomocou chirurgickej operácie. Samozrejme, nemusíte dopredu zbytočné obavy. Stáva sa to naozaj ojedinele, pokiaľ sa pravidelne staráte o bezoáre.


Aké sú možnosti pri tvorbe bezoárov?


Ak chceme, aby bezoáre vyšli perorálnou časťou, tak je dobré mať pre mačky mačaciu trávu, ktorá je dostupná vo forme semienok, alebo ako set s vermikulitom, kde vám za pár dní vyrastie tráva. Ak vaša mačka nemala ešte predtým skúsenosti s takto vyrastenou trávou, je dobré dávkovať jej ju postupne, aby sa tráviaci trakt trošku prispôsobil. Môže sa stať to, že ostré listy trávy poškodia niektorú časť ústnej dutiny a pri zvracaní môžete vidieť ružovkasté sliny. To je známka poškodenia porezania niektorej časti.


Samozrejme, máme aj iné možnosti ako vieme bojovať proti bezoárom. K dispozícii sú rôzne krmivá, ktoré priamo obsahujú pridané zložky, aby mali bezoáre uľahčený prechod tráviacim traktom. Takmer každá lepšia značka mačacieho krmiva na našom trhu má jeden druh venovaný starostlivosti o trichobezoáre.


Ak by ste chceli vyskúšat aj iné možnosti, sú to napríklad pasty, ktoré pôsobia priamo na bezoáre, alebo ešte majú pridané zložky na imunitu alebo omega 3 a 6 mastné kyseliny. Potom máme na výber krémy, ktoré sú veľmi obľúbené, alebo pamlsky.


V dnešnej dobe už máme na trhu dostupných množstvo prípravkov, ktoré uľahčujú našim mačacím parťáčkam spracovávanie trichobezoárov.


Vypracovala: Eva Šurkalová, chovateľka mainských mývalích mačiek, Super zoo Prievidza

154 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentários


bottom of page