top of page

Typy srsti vášho psíka podmieňuje rozsah vašej starostlivosti

Updated: Mar 25



Srsť psa


Srsť tvorí pokrývku tela psa. Má mnoho funkcií - napríklad pri termoregulácií, komunikácií alebo aj ochrane pred porezaním či poškrabaním. Je tvorená jednotlivými chlpmi, ktoré vyrastajú z kože. Silnejší krycí chlp sa nazýva pesík a jemnejší a kratší chlp tvorí podsadu.  S podsadou sa nestretávame u všetkých plemien.

Priamoúmerne s vývinom rôznych variantov psích plemien prichádzali aj rôzne typy srsti a jej rôznorodé farebné variácie. Môžeme ju deliť  podľa dĺžky na krátku, strednú, dlhú, alebo aj podľa samotného chlpu na srsť s podsadou, hladkú, drôtosrstú, hodvábnu, kučeravú, bezsrstú a zvláštny druh srsti tzv. "dredy". Všetky si vyžadujú rôzne spôsoby úpravy a ovplyvňujú aj potreby daného psíka (strava, oblečenie, krémovanie a. i.). Typ srsti vášho psíka zásadne podmieňuje rozsah vašej starostlivosti o ňu.




Srsť šteniatok


            Šteňacia srsť je rovnako ako na dotyk, tak aj na pohľad jemná, mäkká a nadýchaná. Je úplne normálne, že pri výmene šteňacej srsti za dospelú dochádza k zmene sfarbenia, alebo vzoru (napr. škvrny u dalmatíncov). Táto zmena je časovo individuálna v závislosti od plemena. Bežne sa táto zmena udeje vo veku 4 až 6 mesiacov, ale u plemena pomerian môže trvať aj 2 roky, kým získa dospelú srsť.

            Je dôležité už od skorého veku privykať psíka na úpravu srsti, ktorá bude v dospelosti nevyhnutná hlavne počas obdobia presrsťovania. Je to dobrý tréning aj na manipuláciu a dotyky po celom tele, čo sa môže hodiť ako príprava na návštevy u veterinára alebo na prezentáciu na  výstavách. Zvoliť by sme mali mäkšiu kefu, najlepšie zakončenú ochrannými guličkami a pri procese úpravy srsti nezabúdať na pravidelnosť, trpezlivý prístup a veľa odmien.




Srsť s podsadou



            Je to pôvodný typ srsti, tvorený pesíkmi a podsadou (tzv. dvojitá srsť). Srsť s podsadou môže byť krátka (labradorský retriever), stredne dlhá (sibírsky husky) a dlhá (samojed). Väčšina plemien mení celú svoju podsadu dvakrát do roka  ako reakciu na ročné obdobia jar a jeseň. Tieto plemená sú vhodné na celoročný chov vonku.

            Starostlivosť spočíva najmä v pravidelnom vyčesávaní a veľmi občasnom kúpaní. Tento typ srsti sa nestrihá. Takúto srsť je dobre si najskôr predčesať kefou, čím rozmotáme prípadné vzniknuté chuchvalce. Ako druhý krok volíme kefu na podsadu napríklad furminátor. Odstraňuje uvoľnené chlpy a pomáha tiež redukovať tvorbu chlpových bezoárov. Nakoniec už srsť iba upravíme hrebeňom.




Hladká srsť



            Je tvorená krátkymi a priliehajúcimi pesíkmi, podsada chýba alebo je redukovaná. Neposkytuje dobrú termoregulačnú schopnosť, preto je dobré psíky s hladkou srsťou v zime obliekať. Nie sú vhodné na celoročný chov vonku. Patrí sem napríklad doberman, mops, hladkosrstá maďarská vyžla...

            Starostlivosť je skoro nenáročná a zahrňuje len občasné česanie poprípade kúpanie. Pri česaní môžeme siahnuť po gumenej rukavici alebo použiť furminátor.




Drôtosrstá srsť



            Nazývaná tiež hrubá alebo drsná. Je tvorená hrubými silnými pesíkmi a veľmi hustou podsadou. Výborne chráni psa pred vonkajšími vplyvmi počasia a práve preto sa s ňou stretávame najčastejšie u poľovne využívaných psov (border teriér, slovenský hrubosrstý stavač, bradáče...).

            Starostlivosť je veľmi zaujímavá. Nakoľko im odumretá srsť nevypadáva sama, musíme tieto psíky trimovať- vytrhávať srsť pomocou trimovacieho noža. Srsť nevytrimovaného psa stráca svoju farbu. Je absolútne neprípustné psa s takýmto typom srsti strihať. Stratila by tým svoje ochranné vlastnosti a stala by sa riedkou, jemnou.




Hodvábna srsť




            Hodvábna srsť je veľmi dlhá a jemná, jej podsada je hustá a jemná, alebo úplne chýba (shih-tzu, pekinský palácový psík) Srsť psíkov, ktorí podsadu pri tomto type srsti nemajú, býva prirovnávaná k ľudským vlasom (yorkshirský teriér, maltézsky psík, afganský chrt).

            Je to najnáročnejší typ srsti na starostlivosť. Vyžaduje každodenné rozčesávanie, inak dochádza k rýchlemu zamotávaniu. Uprednostniť by sme mali kefy s guličkami alebo klasické hrebene.  Výhodou však je, najmä vzhľadom na udržiavanie poriadku v domácnosti je v ktorej spolunažívame s takýmto psíkom, že jeho srsť skoro vôbec nepĺzne.




Kučeravá srsť 




            Je tvorená iba zo zatočených pesíkov bez podsady. Stretávame sa s ňou u pudla, bišóna, portugalského vodného psa  a ďalších. Zaujímavosťou je, že väčšina týchto plemien bola šľachtená na aportovanie z vody, nakoľko dobre odoláva vode a najmä, dobre izoluje chlad z vody. Je zvláštna tým, že neustále dorastá. Preto sa práve tento typ srsti zvyčajne profesionálne upravuje v psích salónoch (rôzne štýly strihu). Vyžaduje si pravidelné česanie mäkkou kefou  a strihanie.




Bezsrstá 



            Ako už prezrádza samotný názov, tieto psíky buď nemajú srsť vôbec, alebo majú jemne osrstenie na niektorých častiach tela (napr. hlava, chvost). Ich koža je kvôli absencií srsti viac vystavovaná vplyom počasia, a preto si vyžaduje obzvlášť špeciálnu starostlivosť. Treba ju chrániť pred slnečnými lúčmi krémovaním s minimálnym 15 SPF a naopak, keď je vonku chladnejšie, psíka sa odporúča obliekať aj keď sa chystá von iba na krátku prechádzku. Dôležitý je aj výber šampónu, ktorý musí pokožku hydratovať. Typickí predstavitelia sú peruánsky naháč, mexický naháč, čínsky chocholatý pes a iné. 




Zvláštny druh srsti - "dredy" 



            Vyskytuje sa iba u určitých druhov plemien ako je komondor, puli, bergamský ovčiak. Šteniatka sa rodia s hustou zvlnenou srsťou, ktorá sa necháva splstnatieť. Ich srsť sa nečeše, iba sa v dobe formovania dredov rozdeľuje na pramene. Udržiava sa kúpaním, ktoré je pracné a náročné na čas.


Vypracovala: Andrea Zacherová, Ambasádor Super zoo, Super zoo Kysucké Nové Mesto a Ing. Veronika Hudáková, Super zoo Senica

86 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page