top of page

Ultrazvukový odpudzovač nie len pre psy


Prichádza jar, všetko sa prebúdza a výnimkou nie sú ani vonkajšie parazity. Čím je vonku teplejšie, tým je väčšia šanca, že si napríklad z peknej prechádzky v lese prinesiete domov aj nezvaného hosťa. Áno, hovoríme najmä o kliešťoch, ale aj blchách.

O vonkajších parazitoch sa nehovorí len preto, že si ukradnú trochu krvi našich zvieracích miláčikov, ale najmä pre to, že často sú medzihostiteľmi iných - vnútorných – parazitov, prípadne prenášajú iné infekčné choroby. Neliečeným zvieratám tieto vonkajšie parazity spôsobujú vážnejšie ochorenia, ako sú borelióza, kliešťová encefalitída a u zvierat s oslabenou imunitou to môže znamenať aj smrť. Určite žiaden chovateľ takto nechce prísť o svojho miláčika...


Možností, ako sa chrániť pred vonkajšími parazitmi je hneď niekoľko. Dostupné sú rôzne antiparazitné obojky, pipety, spreje či šampóny. Ďalšou možnosťou sú aj tablety, odpudzujúce esenciálne oleje, no a v neposlednom rade ultrazvukové odpudzovače.


Ultrazvukové odpudzovače kliešťov sú malé ľahké prístroje a je ich viacero druhov a samozrejme aj farieb. Ako už samotný názov napovedá, tieto odpudzovače sú funkčné v boji proti kliešťom a blchám vďaka tomu, že vydávajú rad ultrazvukových impulzov. Tieto mechanické zvukové vlny psík nevníma, a nepostrehnú ich ani ľudia. Ovplyvňujú len nervové systémy bĺch a kliešťov – nezabíjajú ich, ale rušia ich a teda sa nechcú približovať k tomu, čo ich ruší, čo im je nepríjemné. Prístroj má zväčša dosah 1,5m až 2,5m, ale samozrejme záleží od konkrétneho produktu. Pri kúpe takéhoto odpudzovača si treba pozorne pozrieť aj odporúčané použitie, čo sa veľkosti zvieraťa týka a takisto si odporúčam vopred premyslieť, či svojmu miláčikovi chcete zaobstarať nabíjateľný prístroj – na niekoľko sezón, alebo len odpudzovače s určitou batériou. Ich životnosť sa pohybuje niekde okolo pol roka, až jedného roka. A neposledným faktorom pri výbere je aj farba :) Prívesok viete zladiť s obojkom/postrojom, keďže na trhu je niekoľko farieb.


Dá sa povedať, že použitie ultrazvukového odpudzovača je v tejto sfére revolučné. V dobe, kedy je takmer každý tretí psík alergik, je toto skvelou možnosťou v boji proti kliešťom. Nie každému psíkovi či mačičke vyhovuje obojok alebo pipeta a práve pre ne je tu toto netoxické a ekologické riešenie. Svojmu zvieraciemu parťákovi vďaka tomu nemusíte aplikovať nič chemické, nemusíte mu podávať ani žiadne tablety, stačí len zapnúť malý strojček. Je to skvelým riešením aj pre zvieratá, ktoré prichádzajú do styku s malými deťmi, prípadne aj pre zvieratá, ktoré občas okupujú aj posteľ svojich ľudských kamošov. Používaním ultrazvukového odpudzovača zároveň aj šetríme prírodu – nemíňame toľko antiparazitík, máme na mysli najmä tie chemické. Niektoré antiparazitné obojky sú tak silné, že by sa s nimi psíkovia nemali kúpať v prírodných nádržiach či riekach, nakoľko môžu ohroziť ich prirodzený ekosystém. Pri používaní ultrazvuku tento problém nie je – akurát je potrebné prístroj skladať pri kontakte zvieraťa s vodou kvôli jeho IP (vodotesnosti).


Nakoľko tieto moderné odpudzovače fungujú úplne inej báze, ako tie, ktoré sme poznali doteraz, tak tieto vedia byť účinné nie len pre psy a mačky, ale obrovskú popularitu získali aj u ľudí... veď parazitom vadí rovnaká frekvencia a mať jeden fešný prívesok na mikine v prírode nie je na škodu.


Ak sa chcete vydať trochu ekologickejšou cestou v boji proti parazitom, určite stojí za vyskúšanie práve táto možnosť. Ak neviete, či je váš psík alergický a nechcete riskovať prípadnú reakciu po použití pipety/tablety/obojku, je to ideálna možnosť antiparazitika, ktoré alergie nespôsobí. A ak chcete vsadiť na istotu – ultrazvukový odpudzovač je jedno z mála druhov „antiparazitík“, ktoré môžete dať psovi či mačke, ak už majú antiparazitný obojok či pipetu – pôsobí totiž na úplne odlišnej báze.


Vypracovala: Eva Alakšová, vedúca predajne Topoľčany

77 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page