top of page

Vianočné sviatky so psom


Počas najkrajších sviatkov roka striehnu na našich psíkov rôzne nástrahy a riziká, ktorým je pre zachovanie pokojných Vianoc lepšie predchádzať a vopred predvídať ako ich neskôr musieť riešiť.


Zrejme si väčšina z nás nedokáže predstaviť vianočné sviatky bez krásneho voňavého vianočného stromčeka, ktorý ale môže pre psíka predstavovať nebezpečenstvo, napríklad po zjedení vianočných ozdôb. Tie môžu byť príčinou krvácajúcej tlamy, prípadne po ich požití môžu nastať veľmi vážne, ba až životu nebezpečné zdravotné komplikácie. Preto by sme v žiadnom prípade nemali voliť vianočné gule a iné ozdôbky zo skla pokiaľ máme v domácnosti psíka. Ak aj máme pokojného a mierumilovného psa, taktiež môže nastať poranenie a krvácanie z labiek, pokiaľ by sa nám nejaké ozdoby z konárikov zošmykli a pes by po nich postúpal. Pri rezných ranách na labkách hrozí riziko zápalu a navyše sú pre psa veľmi bolestivé, nehovoriac pri následnom možnom kontakte s posypovou soľou na chodníkoch a cestách pri venčení psa.

Neodmysliteľnou súčasťou vianočného stromčeka je osvetlenie, ktoré sa najmä pri šteňatách neodporúča nechávať zapnuté v prúde, pretože zvedavé šteniatko môže ľahko rozhrýzť elektrické káble. Z tohto dôvodu je určite bezpečnejšie umiestňovať osvetlenie najmä v horných častiach stromčeka kam pes nedočiahne. Taktiež by sme mali prihliadať na samotné umiestnenie vianočného stromčeka v miestnosti tak, aby s ním psík prichádzal do priameho kontaktu čo najmenej, napríklad aby nestál priamo v ceste ku psím miskám, pelechu a podobne. Ideálne je ho poriadne upevniť v stojane, prípadne aj priviazať ku stene aby bol dostatočne stabilný a pes ho ľahko neprevrátil.


Nemali by sme zabúdať ani na riziko sviečok, nikdy nenechávame psa samotného v blízkosti a v dosahu horiacich sviečok či už na adventnom venci alebo iných vianočných dekoráciách. Jednak pri ich prevrhnutí napríklad z konferenčného stolíka, prípadne z parapetu hrozí vznik požiaru, ale taktiež sa nimi psík môže nepekne popáliť. Oveľa bezpečnejšie je voliť LED sviečky, kde nehrozí vznik popálenín, či už z horiaceho roztaveného vosku alebo prípadného požiaru.

Veľkým lákadlom nielen psíkov, ale najmä majiteľov vo vianočnom čase je dopriať svojmu miláčikovi nejakú sviatočnú pochúťku z vianočného stola, čo ale môže psíkovi spôsobiť vážne žalúdočné komplikácie. Preto by sme sa tomuto mali striktne vyhýbať a nepodávať psovi žiadne korenisté jedlá prípadne sladkosti. Dobrou voľbou je mať pre psíka výhradne pripravené maškrty, z ktorých mu nebudú hroziť žiadne zdravotné problémy.


Z dosahu psíka by sme mali odstrániť aj typické vianočné rastliny ako vianočné hviezdy a imelo. Tieto druhy rastlín sú jedovaté a psovi po ich konzumácií hrozí riziko vážnej intoxikácie prejavujúcej sa silnými kŕčmi a hnačkou.


V prípade že by sa počas sviatkov naozaj niečo psíkovi prihodilo je vhodné mať vždy po ruke psiu lekárničku so základnou výbavou ako napríklad aktívne uhlie pre psy, lieky proti zvracaniu a hnačke, dezinfekčný sprej a číslo na veterinárnu pohotovosť.


Predsviatočné prípravy bývajú častokrát hektické a aj pri malej nepozornosti môže vzniknúť väčší problém, preto je lepšie sa týmto pre psa nebezpečným nástrahám vopred vyhnúť. Veríme, že aj tieto rady a tipy ako zvládnuť Vianoce so psíkom Vám aspoň trochu uľahčili sviatočné prípravy, aby ste si mohli vychutnávať najkrajšie sviatky roka bez zbytočných obáv v kruhu najbližších.


Vypracovala: Veronika Horniaková, vedúca predajne Levice

28 views0 comments
bottom of page