top of page

Vonkajší výbeh pre morčatá



Príprava morčiat na sezónu


Pred príchodom sezóny s priaznivým počasím, ktorá núka morčiatkam aj možnosť pobytu v exteriéri je dôležitá nie len príprava ich výbehu, ale aj príprava samotných morčiatok. Základom tejto prípravy je určite návšteva veterinára, ktorý nám morčiatka skontroluje a zhodnotí, či sú zdravotne v poriadku a spôsobilé na pobyt vonku. Pri tejto prehliadke konzultujeme s veterinárom aj ošetrenie proti parazitom vhodné pre morčatá. Nezabúdajme, že aj tieto zvieratká môžu napadnúť kliešte a iné parazity. Tiež by sme si mali vybaviť lekárničku potrebami na vyberanie kliešťov a následnú starostlivosť o prípadné postihnuté miesto.


Do lekárničky by sme si mali zaradiť:

  • háčiky alebo pinzetu na vyberanie kliešťov

  • dezinfekčný prostriedok na rany

  • krém na podporu hojenia rán

Odporúčam sa informovať u veterinára ohľadom krémov na ochranu proti slnečnému žiareniu, ktoré sú vhodné pre zvieratá. Keďže koža morčiat je oveľa citlivejšia ako tá ľudská, potieranie odhalených časti ako sú uši a nos a pri Skinny morčatách celé telo je odporúčané. Nadmerné slnečné žiarenie môže kožu poškodiť a tým spôsobiť vývoj kožných problémov alebo aj rakoviny.

Príprava výbehu


V prvom rade je dôležite vybrať správne miesto kam umiestnime výbeh pre morčatá.

  1. Vyberáme rovinaté miesto, aby sme zabránili medzerám medzi výbehom a podložím

  2. Priestor by mal byť v závetrí a nemal by sa nachádzať pod stromami (riziko padajúcich konárov a pod.)

  3. Trávnatý porast v mieste výbehu nesmie byť ošetrovaný pesticídmi a inými chemikáliami. Mali by sme sa uistiť, že v mieste výbehu nerastú žiadne jedovaté alebo nejedlé rastliny, ktoré by mohli ublížiť naším morčatám, oblasti by sa nemali nachádzať exkrementy iných domácich, alebo divých zvierat

  4. Výbeh umiestňujeme čiastočne na slnko a čiastočne do tieňa, vytvárame tým priestor pre vyhrievanie a slnenie ale aj pre úkryt

  5. Výbeh umiestňujeme čo najbližšie k domu, aby sme sa čo najrýchlejšie dostali k morčatám v prípade potreby

Veľkosť výbehu musí byť minimálne 100 cm na dĺžku alebo 0,72m2 podlahovej plochy. Avšak opäť platí (ako pri vnútornom chove) čím väčší priestor, tým lepšie pre komfort nášho morčiatka. Výbeh zhotovujeme z pevných materiálov ako je kov a drevo. Výbeh musí byť pevný a uzavretý zo všetkých strán. Vrch je ideálne mať tiež z pevných materiálov, aby sa k našim morčiatkam nedostali nežiaduci návštevníci ako mačky a iné zvieratá. Morčatá sú korisť pre predátorov, preto je veľmi dôležité mať ich vo vonkajšom výbehu dobre zabezpečené.


Priestor musí byť priestranný aby sa morčiatka vybehali a vyšantili. Do výbehu im môžeme vložiť aj úkryt, kde sa morčiatka môžu schovať pred slnkom, vetrom, ale aj pred predátormi. Nesmieme zabudnúť na senník a napájačku. Napriek tomu, že sa morčiatka môžu pohostiť čerstvou trávou je nutné vložiť do výbehu seno. Seno je základ ich stravy a čerstvá tráva nie je jeho náhrada. Samozrejme v teplých dňoch nesmieme zabúdať na pitný režim. Vo výbehu máme aspoň jednu napájačku (počet zvyšujeme podľa počtu a potreby morčiat), ktorú kontrolujeme viacnásobne počas dňa.


Umiestnenie morčiat do výbehu


Morčatá do vonkajšieho výbehu umiestňujeme po ošetrení antiparazitikami. Teplota vonku sa musí držať nad 13 °C po dobu aspoň 10 dní. Morčatá vyberáme von počas ich najväčšej aktivity a to je za úsvitu a súmraku, keďže morčatá sú krepeskulárne (súmračné zvieratá). V lete je to aj najvhodnejší čas, pretože v tomto čase nie je ani príliš horúco ani zima. Na jar je najvhodnejší čas medzi 14 - 16 hodinou poobede, kedy je teplejšie. Morčatá nevdkladáme von keď prší, sneží, veľmi silno fúka, alebo je inak nepriaznivé počasie. Morčatá nenechávame vo výbehu celý deň. Ideálne sú 2-3 hodiny ráno a 2-3 hodiny podvečer. Na noc morčatá berieme dovnútra, nikdy nenechávame vonku.


Morčatá nenechávame vo vonkajšom výbehu bez dozoru. Počas pobytu morčiat vo výbehu neopúšťame priestory domu a jeho okolia. Je dôležité, aby sme sa nachádzali v blízkosti morčiat v prípade núdze. Pri zmene počasia, prehriatí morčiat, napadnutí predátormi je potrebné aby sme rýchlo reagovali a zasiahli.


Prehriatie a podchladenie morčiat


Morčatá nemajú potné žľazy, čo znamená, že si nevedia potením regulovať teplotu. Teploty vyššie ako cca 26°C môžu viesť k prehriatiam. Preto je počas horúcich dni dôležité dôsledne sledovať morčatá, kontrolovať ich pitný režim a nenechávať ich vonku počas najväčších horúčav. Je dôležité aby morčatá mali tieň a úkryt pred slnkom. Stále im dodávame čerstvú a studenú vodu. Studené obklady, zmrazené fľaše s vodou obalené v uteráku alebo studená kachlička sú dobrý spôsob ako pomôcť naším morčiatkam pri vysokých teplotách.


Pri teplotách nižších ako 10°C môže nastať ich podchladenie. Ak je počasie nepriaznivé a teplota klesla pod 13°C, alebo sa veľmi prudko striedajú teploty morčatá neumiestňujeme do vonkajšieho výbehu.


Podchladenie môže nastať aj po zmoknutí. Morčatá nikdy nenechávame vonku počas dažďa. Zmoknutá srsť je veľmi nebezpečná, keďže morča vie ľahko prechladnúť a dostať zápal pľúc. Ak sa nedopatrením stane, že morča zmokne okamžite ho vysušíme a držíme v teple na teplom mieste. Zároveň kontaktujeme veterinára, ktorý nám odporučí preventívnu liečbu.


Vypracovala: Lulu Vargová, predajca Super Zoo Prešov Ľubotice

609 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page