top of page

Výber a zariadenie ubikácie pre škrečky

Updated: Jul 27, 2021

Na výber je viacero rôznych typov ubikácií, z ktorých má každá svoje výhody aj nevýhody a skúsenosti chovateľov líšia.

Pre mnohých ľudí sa škrečky javia ako lenivé zvieratá (väčšinu dňa prespia), opak je však pravdou, sú to aktívne živočíchy, ktoré potrebujú dostatočne veľký priestor pre život. Pri výbere vhodnej ubikácie vždy pozeráme na požiadavky každého druhu (škrečok sýrsky – 70cm, škrečok džungarský – 50cm, škrečok Roborovského – 50cm na dĺžku), pri druhu, ktorý je možné chovať aj v skupine je potrebné adekvátne zväčšiť priestor s ďalším jedincom. Ubikácia by nikdy nemala byť umiestnená v prievane a vzhľadom na to, že sú škrečky najmä nočné živočíchy je na zváženie umiestnenie klietky do detskej izby. Základné typy ubikácií pre škrečky:

- Klietka – veľkým plusom je dostatočná cirkulácia vzduchu, čím pri pravidelnej údržbe zamedzíme tvorbe plesní a iných nežiaducich mikroorganizmov, je relatívne ľahká na údržbu a čistenie.

Dôraz by sme mali klásť na dostatočne úzke mriežkovanie, aby sme zamedzili úniku či zaseknutiu škrečka. Vzhľadom na fakt, že škrečky rady lezú by nemala byť príliš vysoká – aby sme znížili riziko úrazu pri páde. Mala by mať dostatočne vysoké dno, aby škrečok zbytočne nevyhadzoval podstielku.

- Box je uzavretý z viacerých strán, tento spôsob obľubujú viacerí chovatelia, no je dôležité zabezpečiť pravidelné čistenie, pretože tu nefunguje dokonale cirkulácia vzduchu (v porovnaní so „vzdušnou“ klietkou.

Výhodou je, že škrečok nemá možnosť vyhadzovať podstielku do okolia.

- Akvárium/terárium – ak je dostatočne priestranné, pre chov škrečka je vhodné. Veľkým benefitom je možnosť precíznej údržby (sklo sa dobre udržiava aj dezinfikuje).

Malo by byť dostatočne vysoké, aby nám škrečok neušiel, no nie príliš, aby sme dokázali zabezpečiť dostatočnú cirkuláciu vzduchu – v opačnom prípade sa môžu tvoriť plesne, množiť mikróby... Nevýhodou je vyššia hmotnosť v porovnaní s predchádzajúcimi ubikáciami.


Zariadenie ubikácie

Preferujeme mäkkú podstielku s dobrou absorpciou, vhodné sú najmä papierové podstielky no rovnako môžeme využiť aj hobliny (nie piliny), zaujímavým riešením je kombinácia jemnejších a hrubších hoblín – rozdelených v ubikácii na viaceré miesta.

Podstielku dávame v dostatočnej výške, aby sa do nej mohol škrečok pohodlne zahrabať a zároveň aby moč nepretekal na dno ubikácie. Vyvarovať by sme sa mali tvrdým podstielkam (drevité pelety...), ktoré môžu spôsobovať otlaky na neosrstených labkách škrečkov. Vítaným spestrením prostredia je prírodná vata, ktorú síce nemôžeme považovať za podstielku, no škrečky si s ňou radi vystielajú svoje „hniezda“.

Domčeky a úkryty

V prírode sa škrečky vyskytujú na spodných priečkach potravového reťazca, kvôli čomu aj v zajatí príliš nepreferujú otvorené „priestranstvá“, kde nemajú pocit bezpečia. Dôležitou výbavou ubikácie je domček, ten by mal byť dostatočne priestranný, aby sa v ňom škrečok mohol pohodlne skryť – v tomto priestore strávi väčšinu dňa a nemali by sme ho zbytočne rušiť.

Preferujeme najmä domčeky z prírodného materiálu, ako je drevo. Plastové domčeky neumožňujú dostatočnú cirkuláciu vzduchu a v domčeku sa môže hromadiť vlhkosť. Je potrebné rátať s tým, že škrečok je hlodavec, preto v ubikácii len máločo neokúsi jeho hlodáky. Aj preto by sme sa mali plastovým domčekom vyhnúť a skôr sa zamerať na prírodné materiály, no rátať s tým, že ich škrečok časom zničí. Do ubikácie rovnako môžeme umiestniť rôzne hračky, skrýše a poschodia. Momentálne sa tešia popularite tiež domčeky, ktoré sú oblepené (pomocou rastlinného škrobu) senom a kvetmi, kedy sa škrečky nielenže skryjú, no majú zároveň možnosť si trocha pomaškrtiť. Ubikáciu môžeme rovnako rozšíriť o rôzne tunely, ale pozor, pre škrečky sýrske nie sú vhodné – vzhľadom na veľkosť tohto druhu hrozí riziko zaseknutia a je náročnejšie sa starať o ich čistotu.

„kolotoč“ pre škrečky

Jednou z najdiskutovanejších tém pre škrečky je kolotoč. Faktom je, že škrečky kolotoč milujú, ale nie všetky sú pre nich aj vhodné.

Pri výbere toho správneho by sme sa mali pozerať najmä na veľkosť – škrečok by sa nemal v kolotoči neprirodzene prehýbať, mohlo by to viesť k zdravotným ťažkostiam s chrbticou (pre škrečky sýrske je vhodný priemer aspoň 20cm). Kolotoč by nemal mať medzery na behacej ploche, v ktorých by sa mohol škrečok zaseknúť (vhodné sú „plné kolotoče“ alebo behacie taniere), ak nenájdete vhodný kolotoč, je lepšie do ubikácie radšej žiadny neumiestniť.

Miska na potravu a napájačka

Miska by mala byť dostatočne ťažká, aby ju škrečok neprevrátil a z dostatočne pevného materiálu, odolného voči obhrýzaniu.

Vhodné sú keramické misky, no tiež môžeme využiť misky betónové (samozrejme adekvátnej veľkosti), ktoré je jednoduché umyť a čistiť. Ako zdroj vody je vhodné využiť napájačku, ktorá ponúka zdroj čerstvej vody pre škrečky aj v priebehu dňa, misku s vodou dokážu rýchlo zahádzať podstielkou. Napájačka by mala byť umiestnená vo výške, aby na ňu škrečok dosiahol, no zároveň aby po nej nemohol ujsť (najmä ak používame závesnú napájačku v akváriu)

Kúpeľnička

Áno, aj škrečky sa potrebujú pravidelne kúpať, ale rovnako ako činčily, osmaky či pieskomily pre odstránenie nečistôt a prebytočného mazu zo srsti nevyužívajú vodu, ale špeciálny piesok.

Pravidelný pieskový kúpeľ ocení škrečok džungarský a škrečok roborovský. Piesok stačí nasypať do dostatočne veľkej misky a nechať v ubikácii.


Prenoska

Často opomínaným pomocníkom pre chovateľov je správna prenoska. Oceníte ju najmä vtedy ak robíte pravidelnú údržbu ubikácie pre škrečka, no rovnako ju môžeme využiť ak pôjdete so škrečkom k veterinárovi.

826 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page