top of page

Výber správneho pelechu



Prvé, na čo sa je potrebné pri výbere pelechu zamerať je, či hľadáme pelech do exteriéru alebo interiéru.


Exteriérové pelechy:


Pokiaľ ide o pelech do búdy, najčastejšie volíme matracové alebo podložkové, nepremokavé pelechy. Tieto sú vhodné počas suchých dní. Počas mokrých dní a zimy je vhodné použiť pelech obsahujúci drevitú vlnu. Vhodné a ľahko udržiavateľné sú aj plastové vaničky s vynímateľným a prateľným vankúšom, alebo pelechy z odolnejšieho materiálu určené na použitie von. Vždy je potrebné vyberať primeranú veľkosť pelechu pre psíka. Mal by sa v ňom vedieť komfortne natiahnuť a nie byť schúlený v klbku, pokiaľ nie je práve toto preferencia vášho psíka.


Interiérové:


V prvom rade sa pri výbere treba zamerať, aké preferencie má psík. V prípade, že sa psík rád schováva sú tzv. kukaňové pelechy, ktoré sú kryté a poskytujú psíkovi dostatočné súkromie a komfort. Pokiaľ naopak preferuje otvorené pelechy na výber je ich viac. Sú s vystuženými bokmi, ktoré vyhovujú psom, ktorí si radi pokladajú hlavu na boky. Guľaté - s matracom alebo aj bez. Pri týchto bývajú nižšie aj vyššie boky, pri ktorých sa niektorí cítia bezpečnejšie. Na výber je z mnoho farieb a dizajnov, takže sa dajú pekne kombinovať aj s bytovými doplnkami. Existujú aj klasické rovné matrace, ktoré sa dajú často použiť aj ako podložka do prepravky alebo matrace s väčšou výplňou. Tie sú mäkšie a príjemnejšie na ležanie. Niektoré pelechy majú aj protišmykové spodky, takže je to pre aktívnejšieho psíka tá správna voľba aby mu nelietal pelech kade tade. Sú aj deky, ktoré sa dajú tiež použiť ako pelech, alebo sa ešte pridávajú k pelechom pre ešte vyšší komfort.


Špeciálne pelechy:


Tieto pelechy sú určené napríklad pre staršie psíky, psíky trpiace problémami s kĺbmi alebo inými  zdravotnými problémami. Ortopedické pelechy obsahujú výplň s pamäťovou penou, ktorá priaznivo pôsobí na komfort aj pri jemných bolestiach napríklad kĺbov. Pelechy odpudzujúce parazity sú vhodné aj ako vonkajšie pelechy. Termo pelechy držia teplo a sú veľmi vhodné napríklad pre psíkov, ktorí nemajú srsť a sú náchylnejší na zimu, alebo sú len citlivejší na zimu.

Niektoré psíky neradi ležia v pelechoch. Takéto situácie nastávajú často, keď sú spojené s nepeknou skúsenosťou. Nenúťte psíka aby tam chodil, ale vyhliadnite si miesto, kde najčastejšie oddychuje, je uvoľnený a cíti sa bezpečne. Môžete vyskúšať tam dať deku. Nie vždy to však vyhovuje. Vtedy treba byť len trpezlivý a dať tomu čas.  Uloženie pelechu by malo byť vždy na menej rušnom mieste bez prievanu. Poskytuje to psíkovi jeho útočisko a čas na oddych, preto treba vždy prihliadať na to aby s tam psík cítil čo najlepšie.  Je vhodné vždy dbať na veľkosť  pelechu, aby bola dostačujúca pre psíka a on sa tam vedel komfortne natiahnuť. Tiež treba dávať pozor či sú pelechy prateľné iba vcelku, alebo sa dajú rozzipsovať, kde výplň sa vyberá a perie sa iba poťah.


Vypracovala: Viktória Kaňková, vedúca predajne Bratislava Danubia, Ambasador Super zoo

 

44 views0 comments
bottom of page