top of page

Vydajte sa na cesty s Vašim psíkom


Leto, čas cestovania a dovoleniek. Čo je potrebné na to, aby si aj náš štvornohý parťák mohol s nami užiť vysnívanú dovolenku, výlet či len bežnú cestu do mesta? V tomto článku si popíšeme zopár druhov dopravy a základné veci, aby všetko počas cestovania s psíkom prebehlo tak, ako má.


Cestovanie autom

Cestovanie autom je pre väčšinu z nás bežnou rutinou

a ani pre našich psov to nemusí byť výnimka. Je povinnosťou každého z nás postarať sa o bezpečnú jazdu. Pes v aute nemôže byť „na voľno“, okrem toho, že je to rizikové, hrozí nám aj pokuta. Na výber máme viacero možností. Najbezpečnejšou alternatívou je preprava psa v pevnej plastovej prepravke, dobre sa čistí a pri správnom výbere poskytuje psíkovi bezpečie i potrebné pohodlie. Táto prepravka musí mať vhodné rozmery, aby sa v nej pes mohol bez problémov otočiť, postaviť sa, ľahnúť a podobne. Tiež je možné využiť cestovný pás s postrojom. Psy NIKDY nenechávame v aute, hrozí riziko prehriatia organizmu s fatálnymi následkami. Počas cesty je vhodné robiť pravidelné prestávky, aby sa pes mohol vybehať a vyvenčiť – spravidla každé 2-3 hodiny (v závislosti od veku a zdravotného stavu psa). Pred cestou psíka nekŕmime a snažíme sa ho dostatočne unaviť.


Cestovanie MHD a autobusom

Menšie plemená môžeme prepravovať v prepravke alebo prepravnej taške. Pri ceste hromadnou dopravou musíme dbať na pravidlá a myslieť na to, že za psíka nesieme plnú zodpovednosť. Pri väčších plemenách je využitie prepraviek dosť náročné, preto budeme potrebovať kratšiu vôdzku a tiež vhodný náhubok, ktorý počas jazdy nedávame dole. V náhubku musí vedieť psík voľne otvoriť papuľku a ochladzovať sa. Vopred si zistite prepravné pravidlá vybraných spoločností a nezabudnite ani na cestovný lístok pre psíka. Pes by nikdy nemal narúšať pohodlnú prepravu ďalších cestujúcich.


Cestovanie vlakom

Pri preprave vlakom platia podobné pravidlá ako pri cestovaní MHD, tie sa však môžu v závislosti od dopravcu líšiť (rovnako v rámci klasifikácie cestovných tried). Malé plemená môžeme opäť mať v prepravnom boxe, či taške. Ak ich nemáme, je potrebné nasadiť psíkovi náhubok počas trvania cesty. Nezabúdame ani na cestovný lístok pre psíka, ak je potrebný.


Vypracovala: Zuzka Kúdelková, ambasádorka Super zoo

322 views0 comments

Comments


bottom of page