top of page

Výživové doplnky pre psy


Výživové doplnky pre psíkov delíme do dvoch kategórií: voľnopredajné a veterinárne.

Veterinárne – používajú sa pri závažnejších problémoch a sú len na predpis veterinára.

Voľnopredajné – riešia menej závažné problémy alebo sa používajú len preventívne, prípadne ako doplnok stravy. Nepotrebujete k nim predpis veterinára.


Delíme ich na dve kategórie: širokospektrálne a cielené, ktoré riešia jeden konkrétny problém.


Širokospektrálne:

Medzi tieto výživové doplnky patria doplnky, ktoré majú za úlohu dopomôcť riešiť viacero vecí naraz, alebo sú používané len ako doplnok stravy. Ich zloženie je obšírnejšie. Najčastejšie sú obohatené o viaceré druhy vitamínov, minerálov a nenasýtených mastných kyselín, ktoré sú prospešné pre zvýšenú kvalitu srsti psa a jeho celkového zdravia. Riešia napríklad správny vývoj šteniatka v období rastu, prevenciu zdravia pri starších psíkoch, alebo sú podporou v období presrsťovania. Existujú vo viacerých formách, či už práškové, ktoré sa najlepšie podávajú s krmivom rozmiešané vo vode, aby sa predišlo vdýchnutiu prášku, vo forme chutných tabliet podaných buď s jedlom, alebo ako maškrta vo forme tekutých sirupov a olejov podávaných buď v krmive, alebo priamo do papuľky. Medzi najširokospektrálnejšie patria kvapky s obsahom CBD, ktoré priaznivo pôsobia aj na pokoj a oddych psíka. Patria sem aj doplnky k barf kŕmeniu, ktoré sú najčastejšie v práškovej forme a niekedy vedia nahradiť aj plnohodnotnú prílohu k mäsu. Podávanie je možné preventívne. Tri mesiace sa prípravok užíva a tri mesiace sa dodržiava pauza v užívaní, alebo aj dlhodobejšie.


Cielené:

Tieto doplnky výživy majú za úlohu riešiť jeden konkrétny problém. Nemajú v sebe širokú škálu viacúčelových látok, ale sú cielené na riešenie jedného problému. Medzi najčastejšie problémy patria:


Občasné krívanie nepotvrdené problémom od veterinára – používajú sa prípravky s obsahom chondroprotektív a pri prípadnej bolesti aj s obsahom MSM látok, ktoré tlmia bolesť a zápal. Nájdete ich v tabletovej, práškovej alebo sirupovej forme.


Zápach z papule – je väčšinou spôsobený zubným povlakom na zuboch vznikajúci zo zostatkov krmiva a maškŕt. Najčastejšie je potrebné najprv odstránenie povlaku, napríklad umytím zubov zubnou kefkou a pastou určenými pre psov, aby sa zistilo, či sa mu už nezačal tvoriť zubný kameň, ktorý je potrebné odstrániť u veterinára. Pokiaľ sa prítomnosť zubného kameňa nepotvrdila, alebo už bol odstránený dá sa v tomto prípade použiť pre vášho psíka prášok do krmiva, ústna voda, zubný gél, alebo tampóny na udržanie čistej ústnej dutiny. Vhodné je aj používanie dentálnych maškŕt a hračiek.


Trávenie – medzi najčastejšie problémy patria hnačky – dlhodobé alebo akútne, pri ktorých je potrebné použiť doplnok na zastavenie hnačky, ale aj doplnok s dlhodobejším užívaním na upravenie črevnej mikroflóry a prospešných baktérií v čreve, prípadne zvracanie. Je dobré ich použiť aj pri prechode na nové krmivo, alebo pri výskyty črevných chorôb u iných psov v okolí, aby sa podporila imunita čreva. Keďže sa tam vstrebávajú všetky základné zložky stravy, vrátane minerálov, je potrebné, aby bolo črevo v 100% stave. Používajú sa v tabletovej, práškovej, pastovej forme.


Imunita – podporuje sa v období chorôb, napríklad pri výskyte kotercového kašľa alebo pri zníženej imunite. Dajú sa podať v tabletovej, práškovej alebo sirupovej forme. Majú zloženie viacerých látok, hlavne vitamínov na podporu zdravia. Tieto prípravky je možné podávať dlhodobo, alebo preventívne.


Nervozita/úzkosť – v tomto prípade sú dostupné dva druhy doplnkov na princípe prírodných bylín, najčastejšie medovky, ktorá sa nachádza v tabletách alebo na princípe feromónov najčastejšie použitých v sprejoch alebo difuzéroch. Dajú sa použiť jednorazovo, ale aj dlhodobo.


Srsť - najčastejší problém býva v období presrsťovania, alebo pri zmene krmiva. Veľmi dobrým pomocníkom v tomto procese je napríklad lososový olej, ktorý priaznivo pôsobí aj na imunitu s protizápalovými účinkami.


Sušené mlieko – mlieko či už pre mačiatka, alebo šteniatka je náhradou za to materské, keď už je z akýchkoľvek dôvodov nemožné ich viacej dojčiť.


Rada na záver:

Pri každom probléme, ktorý váš psík má a vy máte podozrenie, že je závažný, kontaktujte veterinárneho lekára, aby vám vedel pomôcť so správnou diagnózou. Vždy dodržujte dávkovanie a odporúčaciu dobu užívania liekov podávaných vášmu zvieraciemu miláčikovi.


Vypracovala: Viktória Kaňková, vedúca predajne Bratislava – Avion


38 views0 comments

Comments


bottom of page