top of page

Začíname s chovom vodných korytnačiek

Vodné korytnačky patria k obľúbeným a často vyhľadávaným druhom zvierat. Ohľadom ich chovu koluje množstvo rôznych informácií, z ktorých je žiaľ veľké množstvo neúplných, najmä ak poukazujú na ich „nenáročnosť“.

V tomto článku si zbežne popíšeme základné požiadavky pre život bežne chovaných vodných korytnačiek, no musíme brať na zreteľ, že nároky rôznych druhov sa môžu líšiť. Chov vodných korytnačiek je možný v dostatočne veľkej nádrži, no tiež sa môžeme stretnúť (pri odrastených kusoch) so sezónnym chovom v dobre zabezpečenom vonkajšom jazierku, pozor je tu neustále riziko zo strany predátorov a tiež netreba zabudnúť na to, že korytnačky nás dokážu prekvapiť aj tým, že dokážu preliezť pletivový plot. Pri viacerých druhoch je možný skupinový chov podobne veľkých jedincov rovnakého druhu, ale vždy by sme mali prihliadať na veľkosť chovného zariadenia a ustrážiť možnú vzájomnú agresivitu. Častou otázkou je chov spoločne s rybami, korytnačky sú predátory, preto môžu napadnúť ostatné ryby v nádrži, rovnako sa však môže stať, že ryby (najmä odrastenejšie cichlidy či prísavníky) môžu ublížiť korytnačke. Vodné korytnačky patria podobne ako ich suchozemské príbuzné k dlhovekým živočíchom, preto treba rátať s tým, že nám budú pri dobrej starostlivosti robiť spoločnosť aj niekoľko desiatok rokov.


Nádrž

Dostatočne veľký priestor je jedným z hlavných faktorov, ovplyvňujúcich dĺžku a kvalitu života našich korytnačiek. Každý druh dorastá do určitej veľkosti, preto mu aj zvlášť prispôsobujeme veľkosť akvária/akvaterária.


Vo všeobecnosti je potrebné rátať s tým, že dostatočne veľká nádrž pre väčšinu druhov bude o objeme aspoň 100 litrov (zvyčajne viac). Nemali by sme sa nechať zmiasť tým, že vodné korytnačky si zaobstaráme vo veľkosti pár centimetrov v tele. Rastú pomerne rýchlo a malé akvárium by dokázali „prerásť“ už v priebehu mesiacov. Nádrž by mala byť umiestnená na pokojnom mieste v domácnosti a nemalo by byť na prievane. V nádrži by mala byť dostatočná výška vodného stĺpca – aspoň 1,5x výška korytnačky, no úlohu zohráva taktiež spôsob života chovaného druhu (názory chovateľov sa často líšia). Pri väčších akváriách je možné do akvária umiestniť rôzne vyvýšeniny tak, aby sa mohla korytnačka nadýchnuť ak sa vo vode postaví na „zadné“ a natiahne krk ku hladine, no základnou výbavou by mal byť tiež ostrovček.


Zariadenie terária


Korytnačky potrebujú okrem vody tiež súš, tú im dokážeme zabezpečiť buď dostatočne stabilnými „dekoráciami“, ktoré siahajú nad hladinu a umožňujú sa korytnačkám pohodlne „usadiť“ a odpočinúť si (ako napríklad korene a kamene), no úspech budeme mať tiež s ostrovčekmi, ktoré už môžu byť integrálnou súčasťou akvária (nalepené zo skla s koberčekom) alebo sa dajú samostatne zaobstarať a umiestniť do pripravenej nádrže.

Vstupná časť na ostrovček by mala byť umiestnená tak, aby sa korytnačky vedeli na ostrovček bez ťažkostí dostať. Zároveň by ostrovček mal byť v dostatočnej vzdialenosti od horného okraja nádrže – korytnačky majú pozoruhodnú silu v nohách a mohli by ľahko vyliezť.


Štrk a piesok

Ohľadom vhodného podložia do nádrže sa vedú polemiky. Najpreferovanejšími možnosťou je buď jemnejší piesok, ktorú aj keď korytnačka spolu s potravou zožerie neupchá si tráviaci trakt a piesok z tela prirodzene vylúči. Druhou častou voľbou je riečny štrk s frakciou (veľkosťou kamienkov), ktoré korytnačka nedokáže prehltnúť. Samozrejme je možné využiť aj kombináciu, kedy dosiahneme prirodzenejší efekt „riečneho dna“. Kamienky by nemali byť ostré, aby sa korytnačka pri hľadaní potravy nedokázala poraniť.


Dekor

Pri výbere dekorácií prihliadame na to, aby korytnačky mali stále dostatočný priestor pre plávanie. Dekorácie by nemali mať ostré hrany, aby sa korytnačky neporanili a ani rôzne štrbiny a medzery, v ktorých by sa korytnačky mohli zaseknúť – hrozí riziko utopenia. Ako dekor môžeme využiť tiež rastliny, aj keď pri mnohých druhoch sa živé rastliny stanú skôr či neskôr vítaným spestrením jedálnička – zaujímavou alternatívou sú plávajúce rastliny, ktoré z vody odbúravajú množstvo odpadových látok a akvárium s nimi vyzerá prirodzene (pozor, živé rastliny vyžadujú osvetlenie).


Technická výbava

Korytnačky vo vode prijímajú potravu a tiež vylučujú a preto ju výraznejšie znečisťujú v porovnaní s akvarijnými rybkami. Aby sme sa mohli vyhnúť neustálej výmene vody, je užitočné vybrať filter s adekvátnym výkonom k objemu nádrže (odporúča sa aj silnejší výkon). Pre menšie akvária (cca do 80 litrov) je možné využiť vnútorný filter, pri objeme nad 80 litrov je už efektívnejším variantom externý filter, ktorý vďaka veľkej filtračnej ploche (filtračným médiám), dokáže efektívnejšie udržiavať kvalitu vody na požadovanej úrovni. Pre zdravý rast a fungovanie organizmu je nevyhnutná aj prítomnosť tepelného a svetelného zdroja. Nad terárium by sme mali v adekvátnej výške umiestniť zdroj UVB žiarenia, vďaka ktorému korytnačky dokážu spracovávať vápnik a teda bude sa im správne vyvíjať pancier a tiež ďalšie časti opornej sústavy. Sú to studenokrvné živočíchy, teda teplotu tela prispôsobujú okolitej teplote, preto by sme im mali umožniť sa „slniť“ – vyhrievať pod výhrevnou žiarovkou.

Žiarovky umiestňujeme alebo smerujeme nad ostrovček, dbáme na to, aby sa korytnačky nemohli o žiarovku popáliť. Pri inštalácii osvetlenia je dôležité myslieť na bezpečnosť, zle umiestnená lampa môže mať pri páde do vody fatálne následky. Ohrev vody zabezpečíme pomocou ohrievača s adekvátnym výkonom – na teplotu vody sú citlivé najmä mláďatá korytnačiek (teplotu prispôsobujeme druhu). Zle zvolené osvetlenie, jeho úplná absencia či nedostatočná teplota vody má za následok mäknutie panciera, apatiu, zápal očí a rôzne iné zdravotné ťažkosti.


Potrava

Potrava vodných korytnačiek je druhovo špecifická, niektoré druhy sú takmer výlučne mäsožravé, pri iných je v menšej či väčšej miere zastúpená aj rastlinná zložka a pomer jednotlivých zložiek v strave sa môže meniť aj v priebehu života. Mláďatá korytnačiek môžeme kŕmiť každý deň, pri dospelých jedincoch stačí kŕmenie každý druhý deň. Mnoho chovateľov kŕmi korytnačky v inej nádobe, aby predišli nadmernému znečisteniu vody v chovnej nádrži.

Ako zdroj potravy môžeme využiť rybie mäso, niektorí chovatelia ponúkajú korytnačkám aj živé rybky adekvátnej veľkosti. Ďalej kuracie mäso, larvy komárov, patentky, slimáky, špeciálne mrazené zmesi pre korytnačky (mrazenú stravu nikdy neponúkame korytnačkám hneď, treba počkať, až sa rozmrazí). Alternatívou môže byť tiež kŕmenie kvalitnými granulátmi pre korytnačky s ohľadom na ich vek a veľkosť. Sušené gammarusy využívame najmä ako spestrenie stravy – nie však plnohodnotný zdroj potravy. Jedálniček korytnačiek môžeme obohatiť aj o vitamínové a minerálne doplnky, najmä vo forme kvapiek, ktoré aplikujeme na krmivo alebo priamo do vody.

7,820 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentarios


bottom of page