top of page

Zakrslý králik – pobyt vonku


Aké je vhodné počasie pre králika na pobyt vonku?

Králik môže ísť do vonkajšieho výbehu, pokiaľ je vonkajšia teplota od 12°C do 22°C. Králiky nedávame do výbehu, pokiaľ vonku prší, sneží, silne fúka vietor alebo za iného nepriaznivého počasia. Dôležité je dbať aj na teplotné rozdiely. Nikdy neberieme králika von, pokiaľ je vonku veľký teplotný rozdiel (napr. v byte máme 22°C a vonku je -5°C).


Teplá a studená zóna:

Vo svojom výbehu musí mať králik k dispozícii teplú zónu, kde má možnosť vyhriať sa na slnku. Nesmieme však zabudnúť ani na studenú zónu. Keďže králiky umiestňujeme do výbehu prevažne v období od jari do jesene, dbáme na to, aby studená zóna bola naozaj studená a králikovi poskytla dostatočnú ochranu pred teplom a slnečnými lúčmi. Pre králika je ťažšie sa ochladiť než zahriať. Pri nedostatočnom ochladení hrozí prehriatie, ktoré môže mať fatálne následky. Studenú zónu umiestňujeme na miesto, kde je počas 10 až 17 hodiny tieň. Pokiaľ takéto miesto nemáme, musíme ho vytvoriť. Na stavbu tejto zóny používame materiály, ktoré sa nenahrievajú. Na vrch úkrytu môžeme použiť tieniace priedušné plachty. Na stavbu úkrytov môžeme zvoliť drevené alebo betónové konštrukcie. Zem môžeme pokryť hlinou, ktorá výborne chladí, prípadne betónovou dlaždicou, ktorá tiež môže poskytnúť ochladenie (ak je v tieni).


Aké teploty by sme nemali namerať v našom vonkajšom výbehu pre králiky?

Nepohodlie králiky cítia už pri 26,7 °C - zvyšuje sa srdcová činnosť aj telesná teplota, znižuje sa príjem potravy i činnosť štítnej žľazy. Keď však teplota stúpne na 30 °C - králikom hrozí prehriatie. Rýchlosť dýchania pri tejto teplote sa až strojnásobí. Pri 40,5 °C sa telesná teplota králika zvýši nad únosnú mieru a nastáva úhyn.


Aký veľký by mal byť výbeh pre králika?

Platí zásada – čím väčší výbeh, tým lepšie. Minimálna veľkosť výbehu pre 1 králika (ktorá dokáže zabezpečiť vytvorenie teplej a studenej zóny) je minimálne 2x2m (4m²). Výška výbehu je ideálne 1m.


Ako zabezpečiť výbeh?

Králiky sú známe tým, že sa dokážu podhrabať von z výbehu. Dôležité je zabezpečiť výbeh proti podhrabaniu a to osadením zábrany aspoň 30 cm do hĺbky (pod zeminu). Ak to nie je možné, tak osadíme zábranu aspoň na spodnú vnútornú stranu výbehu, minimálne v šírke 15 cm od okraja výbehu (smerom do vnútra).

V neposlednom rade je dôležité zabezpečiť výbeh krytom, ktorý bude králiky chrániť pred rôznymi predátormi, zvedavcami alebo padnutými konármi. „Strechu“ vonkajšieho výbehu je vhodné vytvoriť z pletiva pre králiky a priedušnej tieniacej plachty. Nepoužívame materiály, ktoré sa ľahko nahrievajú.

Celý výbeh musí mať pevnú konštrukciu, to platí aj pre výbeh, ktorý je dočasný, alebo mobilný.


Kedy je môj králik pripravený na pobyt vonku?

Králika môžeme dať do výbehu, pokiaľ sú splnené vyššie uvedené podmienky a králika na pobyt vonku správne pripravíme. Ideálne je, ak navštívime veterinára a ten najprv skontroluje jeho zdravotný stav. Volíme veterinára, ktorý má skúsenosti s ošetrovaním drobných cicavcov. Králik by sa nemal pohybovať vonku, pokiaľ nie je vakcinovaný. Vakcína chráni králika pred neliečiteľnými chorobami, pred ktorými ho nie je možné ochrániť inak. Dvojnásobne to platí pre králiky chované v blízkosti lesa, lúk a polí, kde je možný kontakt s divou zverou, alebo na vidieku, kde môže nastať prenos chorôb z okolitých vonkajších chovov. Veterinár Vám tiež môže pomôcť s výberom vhodnej ochrany proti parazitom.


Čo by mal výbeh obsahovať?

Ako sme už spomenuli, výbeh by mal byť predelený na teplú a studenú zónu.

Do teplej zóny môžeme umiestniť: preliezky, tunely, výhľadne, malé prírodné prekážky, pieskovú zónu na hrabanie a vyhrievanie sa, betónové kvetináče s rôznymi bylinkami vhodnými pre králiky, hračky na okusovanie a iné vhodné doplnky.

Do studenej zóny môžeme umiestniť: betónové úkryty, vrstvy mäkkej hliny, betónové alebo keramické dlaždice, kamenné bridlice, misku s vodou a napájačku (áno, miska s vodou je pri pobyte vonku nutnosťou), seno a senník (aj pokiaľ má králik k dispozícii trávu a granulované krmivo, seno je nevyhnutné), misku na bezobilné granulované krmivo. Ak chceme králikovi podávať čerstvú zeleninu a ovocie, ideálne je, aby sme to urobili, kým je v interiéri. Ak chceme čerstvú stravu podávať vonku, podávame ju do misky na krátky čas, neskonzumované zvyšky ihneď odstránime. Môže sa stať, že tieto maškrty prilákajú hmyz.


Na čo si dať pozor?

  • Králika by sme mali na výbeh privykať postupne (na začiatok ho dať do výbehu na chvíľu, postupne tento čas predlžovať).

  • Králika na noc nenechávame vonku.

  • Výbeh nechávame zabezpečený a zatvorený aj počas doby, keď tam králik nie je. Mohlo by sa stať, že sa stane toaletou pre túlavé mačky, alebo domčekom pre ježka a iné.

  • Výbeh pravidelne upratujeme a udržiavame v čistote (pozor na vznik plesní).

  • Dávame pozor na skladbu bylín a tráv v našom výbehu (pozor na jedovaté rastliny).

  • V okolí výbehu nepoužívame pesticídy, hnojivá a pod.

  • Po príchode dovnútra králika skontrolujeme (oči, uši, srsť, slabiny, análny otvor a pohlavné orgány). Tieto miesta sú najčastejšie postihované parazitmi.

  • Veľký pozor by sme si mali dávať na prievan. Mali by sme sa uistiť, že vo výbehu sú miesta, na ktorých je zabezpečené úplné bezvetrie.


Vypracovala: Mgr. Mária Ivanová, vedúca zmeny Super Zoo Prešov Ľubotice


902 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page