top of page

Zakrslý králik – základná výbava

Updated: Apr 13, 2023



Ubikácia - Králik by mal mať „svoje miesto“. Ako už vieme, králik nie je „klietkové zvieratko“ a musí mať možnosť prebehnúť sa, aj keď potrebuje tiež svoje zázemie (miesto, kde sa môže ukryť, kde sa cíti bezpečne). Môžeme preto kombinovať klietku spolu s výbehom. Klietka v tomto prípade by mala byť minimálne 100cm dlhá. Z ekonomických dôvodov mnohí majitelia siahnu rovno po výbehu, do ktorého umiestnia potrebné vybavenie. V dnešnej dobe už ľuďom nie je cudzí ani pojem Free Roam. Pri tomto spôsobe chovu vyhradíme králikovi priestor, ktorý je preňho bezpečný a môže sa v ňom pohybovať kedykoľvek. Kto nemá núdzu o priestor, môže takto králikovi vymedziť aj časť izby, dokonca menšiu izbičku. Nech sa už rozhodnete pre akúkoľvek z možností, je potrebné myslieť na to, že králik potrebuje aspoň 2m2 /24 hodín. V takomto priestore má možnosť sa vyšantiť a rovnako tak sa pohodlne „natiahnúť“ a relaxovať. Králik je zvieratko, ktoré potrebuje podnetné prostredie, vrátane hračiek najmä na okusovanie, preto ak sa Vám aj tento priestor najprv zdá príliš veľký, nemusí tomu tak byť po pridaní hračiek, domčeka, toalety, senníka a rôznych preliezok.


Krmivo – Králik patrí do skupiny živočíchov závislých výhradne od rastlinnej potravy. Celková dĺžka králičej tráviacej sústavy je od 4 a pol do 5 metrov. Potravu králik mechanicky spracováva hryzením. V ústnej dutine má 28 zubov, ktoré stále dorastajú. Stravu králika tvorí až z 80% seno. Platí tu pravidlo, čím kvalitnejšie, tým lepšie. Králiky si na sene obrusujú chrup. Vláknina obsiahnutá v sene pomáha králikom pri trávení i odstraňovaní chlpov z tráviaceho traktu. Seno je nenahraditeľná časť stravy. Zvyšnú časť stravy by malo tvoriť kvalitné granulované krmivo a čerstvá strava (zelenina, listy rastlín, kvety, obmedzene aj ovocie). Pri výbere granulovaného krmiva dbáme na to, aby bolo krmivo bez obilnín. Čerstvú stravu podávame až od 4-6 mesiaca v malých množstvách. V ďalších článkoch nájdete tabuľku s vhodnou a nevhodnou zeleninou a ovocím. Zmenu krmiva králiky poväčšine znášajú ťažšie, preto je potrebné tieto zmeny robiť minimálne. Ak chcete základné krmivo ozvláštniť, môžete pridať do základného krmiva sušené bylinky, sušenú zeleninu a iné pochúťky. Nemixujeme dokopy rôzne druhy základných krmív (iba základné krmivá + doplnky).


Misky – potrebujete 3 misky: misku na vodu, na krmivo a na čerstvú stravu. Prečo 3? U králikov je potrebné zabezpečiť dobrý pitný režim. Pre zvýšenú tendenciu výskytu problémov s močovými cestami je vhodné, aby mal králik možnosť napiť sa do sýta, to platí dvakrát tak v letnom období. Miska na granuly a na čerstvú stravu je potrebná z dôvodu, že ak by sa tieto krmivá kombinovali, čerstvá strava by mohla spôsobiť navlhnutie granúl. Vo všetkých prípadoch je vhodné voliť napríklad betónové misky pre hlodavce. Králiky majú tendenciu búchaním s miskou upozorňovať, že sa blíži čas kŕmenia, preto ak sa chcete tejto situácii vyhnúť, je lepšie voliť ťažké misky, ktoré neuchopí zubami.


Toaleta – Z ekonomického a rovnako tak zo zdravotného hľadiska je výhodné králika naučiť na toaletu. Väčšina králikov sa dokáže naučiť používať toaletu. Tá by mala byť dostatočne veľká – králik sa v nej musí vedieť otočiť o 360⁰ bez toho, aby pretŕčal von. Vhodné sú preto toalety väčšie (cca 30x40cm – záleží od veľkosti králika). Ako podstielku volíme drevité, papierové alebo bavlnené pelety, vyhýbame sa pilinám a hrudkujúcim podstielkam pre mačky. Ideálna kompozícia je, ak je senník umiestnený nad alebo pri toalete.


SenníkSenník môže mať rôzne podoby. Môže ísť o klasický mrežovaný, plastový, látkový, drevený zásobník a pod. Najdôležitejšie na senníku je to, aby bol umiestnený tak, že králik sa s minimálnym úsilím vie dostať k senu. Nesmieme zabúdať, že seno tvorí veľkú časť stravy, preto by mal prijať denne dostatočné množstvo. Z tohto dôvodu sú vhodnejšie väčšie senníky.


Domček – „Nora“ je miesto, kde králik utečie do bezpečia v prípade ohrozenia. My môžeme králikovi vybaviť ubikáciu s domčekom. Tie majú dnes už mnoho podôb, dôležité však je, aby bol dostatočne veľký. Domček môže slúžiť aj ako pozorovateľňa. Pokiaľ spozorujeme, že králik je celý deň schovaný v domčeku, môže to byť príznak zdravotných problémov, prípadne skontrolujeme, či nie je ubikácia v prievane, veľkom hluku, alebo vystavená prílišnému slnečnému žiareniu.


Hračky – Obrusovanie zubov, mentálna stimulácia, potlačenie nudy, podnecovanie k fyzickej aktivite = toto sú hlavné dôvody, prečo sú hračky v ubikácii potrebné.


Prepravka – Prepravku budete potrebovať už pri prevoze domov, pri prvej návšteve veterinára, pri odložení králika počas čistenia ubikácie a pod. Volíme väčšie prepravky, kde je možné v prípade dlhšej prepravy umiestniť aj mini napájačku a zásobník na seno.


Lekárnička: Je vhodné si vyrobiť pre králika lekárničku, v ktorej by boli prípravky na prvú pomoc – odporúčame vybaviť ju sušeným harmančekom, repíkom a rascou, probiotikami, lisovanými blokmi sena, malou striekačkou, veterinárnym ošetrujúcim dezinfekčným roztokom alebo púdrom v sprayi, nožnicami na pazúriky a tekutým senom. Ako používať danú výbavu je vhodné konzultovať s veterinárom.


Nákupný zoznam:


​Výbeh

Granulované krmivo

Miska na vodu

​Domček

Seno

Miska na krmivo

Senník

Podstielka do toalety

Krytky na káble a ostatné vybavenie na zabezpečenie výbehu

Bezobilné pamlsky

Prepravka

Toaleta

Hračky na okusovanie

Výbava do lekárničky

Miska na zeleninu

Vypracovala: Mária Ivanová, Vedúca zmeny, Super Zoo Prešov Ľubotice


256 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page