top of page

Cestovanie so zakrslým králikom



Zmena prostredia je pre väčšinu králikov stresujúca. Ak však potrebujete s králikom cestovať, je ideálne, aby ste mu zabezpečili čo najvyšší možný komfort. Niekedy, ak sú králiky v príliš veľkom strese, môžu sa u nich vyskytnúť zdravotné problémy. Tieto zdravotné problémy, ako napríklad problémy s trávením, môžu byť vážnou hrozbou. Preto je dôležité, aby ste sa na každú cestu mimo domu dostatočne pripravili.

V tomto článku Vám dám zopár tipov na to, ako králikovi umožniť čo najpríjemnejšie cestovanie.


  1. Veterinárna prehliadka: podľa toho, aké dlhé bude cestovanie s králikom, je vhodné zvážiť aj návštevu veterinára. Veterinár môže skontrolovať, či je trus v poriadku, aké je dýchanie, zmerať teplotu, popočúvať srdce, skontrolovať pohlavné orgány a ich okolie, skontrolovať oči, uši, nos aj predné zuby. Vyhľadajte stále veterinára, ktorý sa špecializuje aj na králiky.

  2. Prepravka: pokiaľ sa chystáte na cestu, potrebujete prepravku. Prepravka je miesto, kde bude králik v bezpečí počas cestovania. Ideálne je používať dostatočne priestranné prepravky pre psy a mačky (nie tie najmenšie). Zároveň je vhodné, ak sa dá prepravka otvárať aj zhora, nie len z prednej strany. Neodporúčam používať na cestovanie prepravky pre malé hlodavce. Tie sú pre králika príliš malé a nie je možnosť do nich umiestniť napájačku a seno. Neodporúčam ani textilné prepravky. Tie sú vhodné skôr na krátku cestu, vždy je však možné, že králik počas cesty skonzumuje kúsok textílie alebo sa na ňu vymočí. Plastová prepravka pre psov a mačky poskytne králikovi stabilitu pod končatinami, takže bude menej v strese. Taktiež do nej môžete umiestniť napájačku aj seno. Prepravky sú pevné, ľahké na údržbu, priedušné no zároveň chránia pred svetlom. Prepravku s králikom nikdy nenechávajte počas horúcich dní v aute. Prepravku je vhodné pripútať bezpečnostným pásom na zadnom sedadle. Aby ste eliminovali kĺzanie v prepravke, použite podložku alebo bavlnený uterák. Je vhodné, aby králik už bol s prepravkou zoznámený a mal na nej svoje pachové stopy. Zoznámenie môže prebehnúť tak, že králikovi umiestnite prepravku niekoľko dní pred cestou do výbehu, aby mal možnosť do nej svojvoľne chodiť a bez stresu si na ňu zvyknúť. Pre umocnenie pozitívnej interakcie mu môžete do prepravky hádzať maškrty.

  3. Nácvik: pred samotným „veľkým cestovaním“ si urobte zopár krátkych výletov.

  4. Seno a napájačka: pokiaľ je cestovanie s králikom dlhšie, je nutné sledovať koľko vody vypil a koľko sena skonzumoval. To, koľko tekutín prijal, viete skontrolovať vizuálne podľa risky na napájačke. Pokiaľ ste si všimli, že králik nepije a neprijal žiadne seno, je vhodné podať tekuté seno. Ak s králikom cestujete veľmi náročnú (dlhú) trasu, je vhodné zásobiť sa sušenými bylinkami, obľúbenými bezobilnými odmenami a zeleninou s vyšším obsahom vody. Váš králik musí aj počas cesty prijať aspoň malé množstvo stravy a vody.

  5. Taška prvej pomoci: ak sa s králikom chystáte na dlhšiu cestu, je vhodné pripraviť si tzv. tašku prvej pomoci. Tá by mala obsahovať: balíček prémiového sena so sušenými bylinami, granulovanú potravu, balenú vodu, čerstvú listovú zeleninu, tekuté seno (ak Váš králik odmieta jesť) a striekačku, probiotiká do vody, kvapky so simetikónom pri nadúvaní, vyhrievaciu podložku (v zime), chladiacu podložku - tú ktorá sa dáva do prenosných chladničiek, obalenú v tenkom uteráku (v lete).

  6. Snažte sa eliminovať hluky: pokiaľ cestujete s králikom autom, zabezpečte, aby v aute nebola hudba pustená príliš nahlas, prípadne aby nebola posádka veľmi hlučná.

  7. Prestávka: pokiaľ cestujete príliš dlho, je vhodné aby ste si urobili prestávku. Ak je Váš králik zvyknutý na postroj, môžete ho vziať von na bezpečné miesto a nechať ho trocha sa poobzerať po okolí a prebehnúť sa. Pokiaľ vodenie na postroji nemáte nacvičené, je vhodné králika radšej nechať pobehať si v aute (napr. na zadných sedadlách – to je potrebné oznámiť členom posádky vopred a dať veľký pozor na to, aby niekto náhodou neotvoril dvere alebo okno).

  8. Utešovanie: králika počas cesty pohladkajte a potichu sa mu prihovorte, aby Váš králik vedel, že všetko bude v poriadku. Vedomie, že je v blízkosti niekoho, komu dôveruje, môže udržať Vášho králika pokojného. Ak nešoférujete Vy, môžete to urobiť aj počas jazdy. Buďte však opatrný pri otváraní prepravky, keď je auto v pohybe, pretože nechcete, aby sa králik dostal z prepravky a vyrušil vodiča, čo by mohlo spôsobiť nehodu. Preto je dobré zvoliť si prepravky s otváraním nie len z prednej strany ale aj zhora.

  9. Teplota: pravidelne kontrolujte teplotu v aute. Zabezpečte aby klimatizácia nefúkala priamo na prepravku. Podobne v zime, keď máte zapnuté kúrenie, nie je vhodné, aby prepravka bola priamo v mieste, kde vychádza teplý vzduch.

  10. Príchod do cieľa: po príchode do cieľa rozložte výbeh pre králika tak, aby ste ochránili okolitý nábytok aj elektrické káble od prehryzenia. Králika s prepravkou umiestnite do výbehu. Do výbehu mu dajte krmivo, seno a misku s vodou. Králika z prepravky nemusíte nutne vyťahovať, lepšie bude ak z nej vyjde sám a v miestnosti bude mať kľud. Cca po 30 min. je nutné skontrolovať, či králik prijal nejakú potravu a vyprodukoval trus. Pokiaľ nie, môžete mu podať tekuté seno. Pokiaľ králika nechávate v opatere niekoho iného, je viac než vhodné, aby ste mu napísali zoznam s pokynmi. Ten, kto sa o králika stará, by mal vedieť, že nesmie prekračovať kŕmnu dávku ani podávať ovocie a zeleninu, o ktorých si nie je istý, že sú pre králika vhodné. Rovnako dôležité je aby opatrovateľ vedel, ako u králikov vyzerá diskomfort v trávení – môžete mu ukázať krátke video (na internete ho skôr nájdete pod angl. názvom GI stasis). Opatrovateľovi by ste mali nechať číslo na Vás a zároveň aj na králikovho veterinára.

  11. Dodržujte rutinu: pokiaľ je to možné, sledujte si čas a skúste dodržiavať rutinu, akú ste s králikom mali aj doma. Bolo by fajn, ak by ste mu zbalili aj zopár jeho obľúbených hračiek a vecí na okusovanie, aby si vyplnil čas vo Vašej neprítomnosti.

Vypracoval: Mgr. Mária Ivanová – vedúca zmeny Super zoo Prešov Ľubotice

202 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page