top of page

Založenie akvária v 5 krokoch



1. Substrát


Ako prvé je potrebné dať do akvária substrát ( v tomto prípade piesok), ktorý by mal byť rozložený v akváriu. Vpredu do 2cm a vzadu cca do 6cm. Je možné pridať výživný zásobný substrát pre rastliny, ak sa ich rozhodneme sadiť.

Osadenie termostatu a filtra na bočnú stenu akvária tak, aby sme osadením zabezpečili správne prúdenie vody – tesne pod hladinu pre správne okysličovanie biotopu vďaka číreniu hladiny.


2. Dekorácie (drevo + umelá dekorácia )


Ako druhé osadíme na substrát prírodnú a umelú dekoráciu podľa fantázie. Použiť môžete napríklad drevo – Tropical wood L, kamene - Rataj Dragon rock Kameň, S 5-15 cm a ako doplnok plastovú dekoráciu vraku lode. Ako prvé osádzame drevo. Je potrebné ho nechať nasiaknuť vodou ,aby potom pri osádzaní do akvária neplávalo. Následne zakomponujeme aj plastovú dekoráciu napr. loď.


3. Kamene a rastliny


Ako tretie do našej scenérie zakomponujeme kamene napr. Dragon stone tak, aby kameň fixoval drevo na mieste. Potom vyberieme rastliny, najprv z košíkov a opláchneme ich vo vlažnej vode, skrátime korienky na 2cm a vložíme ich do vhodných medzier medzi drevo a kameň. Samozrejme sadenie závisí od druhu zvolenej rastliny – vysoké rastliny do zadnej časti a následná postupnosť podľa veľkosti.


4. Napustenie vody a pridanie prípravkov na zabehnutie akvária


Vo štvrtok kroku akvárium napustíme s vodou a pridáme Aqua Safe, ktorý slúži na okamžité odstránenie chlóru a ťažkých kovov z vody. Najdôležitejšia súčasť zábehu akvária je pridanie nitrifikačných baktérii - pre správne naštartovanie a vytvorenie vhodných podmienok pre budúcich obyvateľov akvária. Ryby osádzame do akvária po dvoch týždňoch od pridania baktérií. Počet rýb volíme podľa veľkosti a litráže akvária. (1cm ryby a 1l vody)


5. Výmena vody a správna aklimatizácia rýb, kŕmenie


Pre správne fungovanie akvária je vhodné meniť 30% vodu 1x do týždňa. Najdlhší interval výmeny vody je 1x za 2 týždne. Po zakúpení rýb je potrebné dodržať správny postup aklimatizácie. Ryby v sáčku prelejeme do vhodnej nádoby, pokračujeme prilievaním vody zo zabehnutého akvária, každých 5 minút 1 dcl vody. Opakujeme cca 30-40 minút. Následne ryby odchytíme sieťkou a vypustíme do akvária. Raz mesačne pri údržbe je potrebné vyčistiť aj filtračné médium filtra v nádobe, v ktorej máme len vodu z akvária. Kŕmime 1x denne v takom množstve, aby ho ryby stihli skonzumovať do 1min. Ako vhodné krmivo môžeme použiť Tetra Selection 250ml. Týchto 5 krokov zabezpečí správnu funkčnosť biotopu a kondíciu rýb.



Vypracovala: Barbora Grusová, Vedúca predajne Super Zoo Sabinov v spolupráci s Dávidom Haborákom, Aquascaper


349 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page