top of page

Zima – na čo nezabudnúť u psov, ktorých máme vonku


Zima je jedno z najkrajší období a už nám klope na dvere. V tomto období by sme mali venovať zvýšenú pozornosť psíkom, aby neprechladli, neochoreli. Niektoré rodiny majú svojich psov vo vnútri a niektoré vonku.

Aktuálne budeme písať o psoch, ktorých majú majitelia vo voliérach t.j. vonku. Psy, ktorých majú majitelia vo vnútri treba pri venčení obliecť, aby neprechladli.

Psy, ktoré sú vonku, by sme mali zabezpečiť tak, aby sa aj v najchladnejšom počasí cítili komfortne a nebola im zima. Koterec alebo samotná búda by mala byť orientovaná tak, aby do nej príliš nefúkalo, nepršalo. Veľkosť búdy by mala byť vhodná pre dané plemeno. Ideálne je mať ju zateplenú a najlepšie s predsieňou, čím zamedzíme, aby dovnútra fúkalo. Ak niekto nemá zateplenú búdu stačí dať aj poriadne nariasenú drevitú vlnu, ktorá je hypoalergénna a dá sa bežne kúpiť v chovateľských potrebách. Niektorí dávajú aj slamu. Slama je ale silný alergén a môže psom spôsobiť kožné problémy, výtok z očí a pod. Pre psy, ktoré sú vo voliére a nemajú búdu, je vhodné dať matrac, alebo mäkký teplý pelech. Pre psov - seniorov je vhodný najmä ortopedický pelech. Obľúbená je aj výhrevná sklokeramická podložka s termostatom, ktorá je vstavaná do búdy. Táto podložka je vhodná pre šteňatá a seniorov.

Strava v zimnom období je veľmi dôležitá. V zime je vhodné každému psovi trochu zdvihnúť kŕmnu dávku, lebo tuk má výbornou termoregulačnú schopnosť a navyše je zásobárňou energie, ktorú psy v zime potrebujú viac ako v lete. V zime taktiež odporúčam kŕmiť 2x denne. Tým, ktorí kŕmia granulami odporúčame ich zalievať teplou vodou alebo vývarom. Vhodné je aj kŕmiť mäsom, či už vareným alebo surovým. Psy majú v zime obmedzený prístup k vode, ktorá im môže v miskách zamŕzať, preto ju treba neustále kontrolovať a podávať vlažnú vodu.

Vypracovala: Katka, asistent predaja, Super zoo Komárno

26 views0 comments
bottom of page