top of page

Zima so psom, rady a tipy



Zima a chladné počasie je náročným obdobím pre našich psíkov. Aj keď možno mnohí ešte pokladajú psa za domestikovaného vlka, v priebehu stáročí jeho organizmus prešiel obrovskými zmenami. A tak z divokého vlka, máme dnes plnohodnotného člena rodiny, domáceho miláčika, ktorý si zaslúži v zime poriadnu starostlivosť.


Umiestnenie psa a prevencia proti podchladeniu


Pokiaľ sme majiteľmi psa s hustou srsťou a hrubou podsadou, ako napríklad severské plemená psov, máme v tomto smere pomerne jednoduchú situáciu, keďže tieto psy zimu a sneh milujú a vďaka svojej srsti si dokážu udržať teplo. Netreba však zabúdať na to, že aj odolnejšie plemená a všetky psy držané vonku celoročne s hustou podsadou, potrebujú riadne zateplenú búdu zodpovedajúcu svojej veľkosti. To znamená, že búda musí byť dostatočne veľká na to, aby pes vedel napríklad pohodlne ležať naboku, stále však nesmie byť neprimerane veľká, aby si v nej dokázal udržiavať teplo. Veľmi dôležitý je okrem dobre zateplenej búdy aj výber správnej podstielky, ideálnou voľbou je drevitá vlna. Udržuje vo vnútornom prostredí psej búdy sucho a odpudzuje vlhkosť na rozdiel napríklad od bežnej deky, ktorá viaže na seba vlhkosť z vonkajšieho prostredia. Dnes už na trhu existuje aj široký výber outdorových pelechov odpudzujúcich vodu a vlhkosť so špeciálnou povrchovou úpravou.

V prípade, že vlastníme psíka s krátkou srsťou bez podsady je nutné ho umiestniť v zime niekam do tepla, pretože vonku môže ľahko prechladnúť a ochorieť. Pri venčení a vychádzkach treba myslieť na dostatočne teplé oblečenie. Také, aby zakrývalo psíkovi predovšetkým hrudník. Pokiaľ máme psa naozaj veľmi citlivého na zimu a chlad, je vhodnejšie voliť kratšie a častejšie vychádzky.

Najlepšou prevenciou proti podchladeniu je jednoznačne pohyb. Na zahriatie môžeme využiť aj rôzne hračky- loptičky, frisbee na aportovanie, a tým okrem predchádzaniu podchladenia a fyzickej aktivity vieme zapojiť aj duševnú činnosť, čím súčasne zamestnáme telo aj myseľ psíka.


Starostlivosť o srsť a labky v zime


Po každej vychádzke a pobyte vonku v zime a v nepriaznivom počasí by sme mali psíkovi poriadne vysušiť kožuch uterákom, prípadne fénom a nevystavovať ho prievanu alebo studenej podlahe. Hrozí totiž riziko prechladnutia a iných vážnych zdravotných problémov, ako napríklad zápal močových ciest. V neposlednom rade by sme nemali zabúdať ani na psie labky. V zime je potrebné venovať im špeciálnu pozornosť vzhľadom na to, že chemické posypy chodníkov a ciest pôsobia na citlivé vankúšiky na labkách agresívne. Pre ich ochranu je nutné vankúšiky pred každou vychádzkou potrieť špeciálnym krémom alebo vazelínou. Po vychádzke by sme zas mali vankúšiky na labkách umyť vlažnou vodou a opätovne ošetriť krémom. Taktiež je nevyhnutné ostrihať prerastajúcu srsť medzi vankúšikmi na labkách. Mohol by sa na nich zachytávať sneh a spôsobovať psíkovi bolesť pri došliapnutí. Ak už snehové hrudky vznikli určite ich v žiadnom prípade násilne neodtrhávame, ale radšej vezmeme psíka niekam do tepla aby sme ich mohli pohodlne odstrániť. Dnes sú už úplne bežným pomocníkom najmä pri venčení intenzívne chemicky ošetrovaných chodníkov topánočky pre psy. Sú vyrobené z funkčných materiálov a dostupné v rôznych veľkostiach, aby zabezpečili komfort a pohodlie psíka. Netreba však zabúdať na to, že nie každý psík si na ne vie okamžite privyknúť a je potrebné na topánočky psíka zvykať postupne. Vždy mu ich skúsime nasadiť na pár minút, prípadne počas ich nosenia ho zabaviť obľúbenou hračkou, hrou a tento čas postupne predlžovať.

Pri trošku zvýšenej starostlivosti si vieme spoločne so psíkom užiť toto ročné obdobie a predísť tak zdravotným komplikáciám a nástrahám spájajúcimi sa so zimnými mesiacmi. Prirodzene by však dávka pozornosti mala byť v prípade štvornohého miláčika samozrejmá, je predsa členom rodiny.


Vypracovala: Veronika Horniaková, vedúca predajne Levice

94 views0 comments

Comments


bottom of page