top of page

Aj psom býva chladno



Chladné zimné počasie dáva zabrať nejednému z nás, ale ako sú na tom naše psy? Ako zvládajú zimu? 

 

Máte doma psieho otužilca, ktorý Vás pri prechádzke nechá dobre vymrznúť alebo zimomravého gaučáka, ktorý keď vonkajšia teplota klesá k bodu mrazu hádže pri pohľade na vôdzku povestné smutné psie oči? Čo vplýva na to, či bude náš pes zimu milovať alebo bude nadšene vítať jar? Každý pes zvláda zimu individuálne a jeho postoj k nej sa nedá odhadnúť podľa jeho plemena či typu srsti. Ako prežiť plnohodnotne aj najchladnejšiu časť roka? 

 

Kedy by sme mali byť opatrnejší? 

Vek – šteniatka a staré psy znášajú chlad spravidla horšie 

Typ srsti – pes, ktorý má málo podsady (alebo žiadnu) 

Zdravie psa – organizmus psa s chorobou znáša chlad horšie  

Malé psy – drobné telo stráca telo rýchlejšie 

Bytové psy – zvyčajne nemajú dobre vyvinutú podsadu 

 

Niečo málo k srsti 

Na to, ako pes bude zvládať chladné počasie má markantný vplyv srsť. Počas dlhého obdobia sa jeho srsť prispôsobovala rôznorodým podmienkam. Pre psy, ktoré pochádzajú najmä zo severských oblastí je charakteristická hustá srsť s bohatou podsadou, ktorá udržuje ich telesnú teplotu.    

  • Krycie chlpy – tvoria vrchnú vrstvu srsti a majú najmä ochrannú funkciu, sú pevné a obsahujú pigment, ktorý udáva samotnú farbu srsti 

  • Podsada – tvorí spodnú vrstvu srsti, sú to veľmi jemné a husté chlpy, ktoré majú najmä termoregulačnú funkciu (napomáhajú k udržaniu teploty tela v letnom aj zimnom období) 

Starostlivosť o srsť by sme určite nemali podceňovať ani v zimnom období. Pravidelné česanie ju udrží čistú a „funkčnú“. Zdravie srsti je možné tiež podporiť prostredníctvom stravy s vysokým obsahom omega 3.  

 

Ako spoznám, že je môjmu psovi chladno? 

Psy znášajú chlad spravidla lepšie ako ľudia, no aj im je chladno. Čo sú príznaky toho, že je psíkovi chladno a je čas ísť domov do teplého pelechu? Pretože podchladenie nie je cudzie ani našim štvornohým parťákom. 

  • Naježená srsť a trasie sa 

  • Vytiahnutý chrbát, chvost tlači k sebe 

  • Zmena správania – pes kňučí, je nepokojný 

  • Apatia – pes stráca záujem o činnosť, pohybuje sa pomaly 

Tipy na prechádzky: 

  • Je lepšie voliť kratšie, no častejšie prechádzky. 

  • Staráme sa o labky našich psov 

  • Oblečenie pre psy nie je módny výstrelok 

  • Pohyb zohrieva – udržujeme psíka v pohybe 

  • Reflexné prvky - nestačí len vidieť, treba byť aj videný 

  • Všetko s mierou, ak je psovi zima prechádzku ukončíme 

 

 

Obliekať či neobliekať? 

Téma, ktorá často polarizuje spoločnosť, faktom však zostáva, že oblečenie má najmä funkčný význam. Chráni psy, ktoré nemajú dostatočne vyvinutú podsadu (alebo im chýba), a vďaka oblečeniu môžu tráviť voľný čas vonku so svojím majiteľom, v čo možno najväčšom komforte. Oblečenie by sme mali zaobstarať tiež pre psy, ktoré sú staré a choré, malé plemená psov, šteniatka a vo všeobecnosti psy, ktoré s nami žijú v bytoch. Vhodne zvolené oblečenie dokáže udržať teplo a zároveň chráni životne dôležité vnútorné orgány. 

4 labky 

Labky v zime dostávajú naozaj zabrať. Je dôležité zvážiť, kde chodím na prechádzku so psom a ak je to možné, vyhnúť sa chemicky ošetreným chodníkom. Posypová soľ poškodzuje vankúšiky na labkách našich parťákov, čo ej pre nich bolestivé, navyše ak si psík labky so soľou neustále oblizuje, môže mu to spôsobiť zažívacie ťažkosti a zbytočne zaťažovať vnútorné orgány. Z tohto dôvodu by sme sa mali najmä v týchto mesiacoch zamerať na starostlivosť o labky. Pred prechádzkou je vhodné ich ošetriť krémov a po prechádzke ich umyť a osušiť tak, aby na nich nezostala žiadna soľ, krém sa postará o následnú hydratáciu. Ak máme psa s citlivými vankúšikmi alebo má poranenú labku vždy môžeme siahnuť po ochranných topánkach.  

 

Strava 

Ak máme psa vonku, vynakladá veľkú časť prijatej energie na to, aby sa zahrial. Preto mu môžeme zvýšiť kŕmnu dávku a to o 15 až 20%. Nemali by sme zabúdať ani na neustály prístup k čerstvej vode. Doplniť tekutiny a teplo mu môžeme aj teplým (nie horúcim) nedochuteným vývarom, či podávaním vlhkej stravy. Imunitný systém v tomto období dostáva zabrať, podporiť ho vieme aj dopĺňaním vitamínov a minerálov. 

 

Psy vonku 

Psia búda je skvelým útočiskom pre psy s hustou podsadou, ako sú napríklad severské plemená a to aj počas zimných mesiacov.  Búda by ideálne mala mať tzv. predsieňku, ktorá psa izoluje od nepriaznivých poveternostných podmienok a pes by sa do nej mal pohodlne zmestiť, nemala by byť však neprimerane veľká – neudržalo by si v nej dostatočné teplo. Tiež by mala byť dostatočne zateplená a to nielen z bokov, ale tiež zo spodnej strany. Vnútro búdy je potrebné vystlať napríklad drevitou vlnou, ktorá udržuje psa v suchu.     

 

 

Vieme pomôcť aj pouličným mačkám 

Pre túlavé mačky je zima nesmierne náročným obdobím, ktoré im však vieme pomôcť prekonať. Ako? Niekedy stačí len krabica či debnička, ktorú vystelieme napríklad drevitou vlnou či dekou. Do tohto provizórneho domčeka sa potom môže mačka v nepriaznivom počasí skryť. Tiež im môžeme poskytnúť potravu a jedlo, no hlavne je dôležité sa postarať o to, aby na svet neprišli ďalšie mačiatka s neistou budúcnosťou, preto ak máme tú možnosť mali by sme dať mačky aj vykastrovať.  

 

Pomôžme prežiť zimu ľahšie všetkým. Aj keď doma nemáme psíka či mačku, ale sme ich nadšencami, vždy môžeme pomôcť okolitým útulkom či OZtkám, ktoré sa starajú o opustené psy a mačky. Môžeme im poskytnúť dočasný či trvalý domov, či ich zobrať len na prechádzku.  A samozrejme vždy môžeme pomôcť vecnými darmi v podobe krmiva, pelechov atď. 


Vypracoval: Robert Schemmer, Manažér vzdelávacieho a rozvojového centra Super zoo

 

43 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page