top of page

Drobný cicavec ako darček? Malé zvieratko, ale veľká zodpovednosť.



V predvianočnom čase všetci uvažujeme, akým darčekom potešíme našich blízkych. Mnohým z nás možno ako vhodný darček napadne zvieratko, ale je to naozaj tak? Pred tým, než kúpime alebo adoptujeme zvieratko a následného ho podarujeme, potrebujeme si ujasniť, či je zvieratko naozaj vhodný dar.


1. Je zvieratko chcený člen domácnosti?


V prvom rade by mal prebehnúť rozhovor s osobou, ktorej chceme zvieratko darovať. Musíme zistiť, či daná osoba má záujem o zvieratko a pozná povinnosti súvisiace so starostlivosťou o neho. Ak ide o dar pre dieťa, je potrebné to prebrať s rodičmi dieťaťa. Ak je to domácnosť, kde žijú viacerí ľudia mali by sme si vypočuť názor všetkých. Zvieratko môže byť dar, ale nesmie byť prekvapením! Zviera je záväzok na najbližšie roky. Nové zvieratko v domácnosti ovplyvní každého jedného člena domácnosti. Zvieratko znamená vznik nových povinnosti, ako je čistenie chovného zariadenia, častejšie upratovanie, kŕmenie, návšteva veterinára a pod. Preto je dôležité si ujasniť, či je obdarovaný pripravený na zvieratko a všetko s ním spojené. Nezabúdajme, že je to záväzok na roky, pri drobných cicavcoch na 2 až 20 rokov v závislosti od druhu.


2. Koľko priestoru má obdarovaný na zvieratko?


Priestor je ďalší faktor, ktorý treba zvážiť pri darovaní zvieratka. Aj ten najmenší škrečok vyžaduje istý priestor a často je väčší, ako predpokladáme. Preto je potrebné si poriadne zvážiť, koľko priestoru môže obdarovaný venovať zvieratku, či má priestor na prípadný free-roaming (priestor vyhradený a upravený pre pohyb zvieraťa neobmedzene bez dozoru majiteľa) alebo free-rooming (priestor vyhradený na pohyb zvieraťa na obmedzený čas pod dozorom majiteľa). Stále platí zásada, čím väčšie zviera, tým väčšie nároky na priestor a čas. Taktiež je dôležité si overiť, či je v danej budove, alebo byte povolené vlastniť zviera. V posledných rokoch sa rozmáha tzv. „no pet policy“, čo vlastne obmedzuje, až zakazuje pobyt zvierat v objekte.



3. Koľko času má na zviera?


Každé zvieratko vyžaduje inú mieru času, ktorú mu potrebujeme venovať. Väčšie drobné cicavce ako králiky, morčatá a činčily vyžadujú viac našej starostlivosti a pozornosti ako drobné cicavce. Škrečky, myši, pieskomily, osmaky vyžadujú menej pozornosti, ale určite sa ani pri týchto drobcoch starostlivosť nesmie zanedbať. Pokiaľ ma obdarovaný len obmedzený čas, kedy je doma a môže sa venovať zvieratku, je potrebné zvoliť tomu vhodné zviera. Nech to vyznie akokoľvek, zviera volíme tak, aby pasovlo k životnému štýlu človeka.


4. Aký je vek obdarovanej osoby?


Vek obdarovaného je veľmi dôležitý faktor. Ak ide o menšie dieťa, určite nevolíme ako darček malé škrečky, myši, králiky a činčily. Pri starších deťoch, tínedžeroch a dospelých je voľba menej obmedzená, ale samozrejme prihliadame na predošlé vymenované faktory. Ak si nie sme istí, aké zviera je vhodné pre danú vekovú kategóriu, určite si spravíme prieskum o danom zvieratku, alebo sa poradíme so skúsenejším chovateľom, alebo odborným predajcom.


5. Môže si obdarovaný dovoliť zvieratko z finančného hľadiska?


Príchod zvieratka znamená finančné náklady pre nového majiteľa. Ak aj zvieratko dostane do daru s plnou výbavou, tak neskôr musí znášať ďalšie náklady súvisiace s jeho ďalším vývojom. Patria sem nie len finančné náklady na krmivo, hračky, doplnky, ale aj veterinárne ošetrenia, kastráciu a podobne. Preto je dôležité si prebrať s novým majiteľom, či je schopný zabezpečiť nového člena domácnosti aj z tejto stránky. Malé cicavce sú považované za exotické zvieratá a vyžadujú si špecializovaných veterinárov a ich ošetrenia bývajú často veľmi nákladné. Preto je naozaj dôležite si prebrať s novým majiteľom, či je na takúto finančnú zodpovednosť pripravený.


6. Zdravotné obmedzenia obdarovaného.


Posledným, ale taktiež veľmi dôležitý faktor je preveriť si zdravotné obmedzenia nového majiteľa. Má nový majiteľ nejaké zdravotné problémy, ktoré by mu mohli zabrániť plnohodnotne sa starať o zviera? Alergie sú častá príčina toho, prečo si zvieratko nemôže nechať. Je preto vhodné pred tým, než zvieratko dostane, navštíviť alergiológa alebo iného špecialistu, ktorý vyšetrí na precitlivenosť na rôzne látky. Časté alergie sú na seno, roztoče, prach, srsť, sliny zvieraťa, moč zvieraťa, iné telové výlučky zvierat, časti stravy zvierat a pod. Takýmto jednoduchým vyšetrením dokážeme predísť veľkým komplikáciám.

Ak si stále nie ste istí, či je zvieratko vhodný dar, je tu ešte menej zaväzujúca možnosť, a to v podobe darovania darčekových poukážok, alebo časti výbavy. Pre obdarovaného to nie je ešte žiaden definitívny záväzok a môže sa po Vianociach rozhodnúť, či si zvieratko osvojí a vytvorí mu láskyplný domov. Nech už sa rozhodnete akokoľvek, nezabúdajte, že zvieratko je veľká radosť, ale aj veľká zodpovednosť.


Vypracovala: Lulu Vargová, Super zoo Prešov Ľubotice

77 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page