top of page

“Enrichment” v praxi



V predošlom článku sme sa naučili čo je to “enrichment” a prečo je dôležitý. V pokračovaní si ukážeme praktické využitie, ktoré môžeme aplikovať na rôzne druhy malých cicavcov. Tieto ukážky budú moje vlastné aktivity, ktoré často vykonávam s mojím králikom Lilom.


Príprava plánu


Keďže je “enrichment” veľmi obsiahly a je v ňom nespočetné množstvo aktivít, zvyknem si pripraviť plán. V tomto pláne si ujasníme pre aké zviera sa chystáme “enrichment” vykonať. Prihliadame na jeho druh, vek, zdravotnú spôsobilosť, individuálne potreby a pod. Taktiež si plán pripravujeme s úmyslom na aký problém sa chceme zamerať, a to či chceme zdolať nudu, odbúrať deštrukčné alebo agresívne správanie, vyvolať zvedavosť a pod. Nezabúdam na to, že je veľmi tenká hranica medzi obohatením a frustráciou, preto pri vykonávaní aktivity musím pozorne sledovať reakcie zvieraťa a v prípade potreby zasiahnuť.


Hrabacie boxy




Veľmi jednoduchá aktivita, ktorú môžete v akejkoľvek veľkosti využívať pre všetky malé cicavce. Pre väčšie malé cicavce sú skvelé mačacie toalety, pre menšie môžete využiť rôzne misky alebo malé akvária. Tieto hrabacie boxy môžete naplniť rôznymi substrátmi ako piesok, lignocel, rôzne drevné štiepky, plastové guľôčky, Asan, korok a mnohé iné. Tieto substráty prinášajú rôzne textúry, tvrdosti, vône a tým aj rôzne stimuly a podnety. Tieto boxy sú benefičné pre všetky druhy malých cicavcov, ale obzvlášť pre malé cicavce s neosrstenými nožičkami (škrečky, myši, osmaky, potkany, činčily...). Tieto zvieratá majú veľa nervových zakončení na labkách a cez ne prijímajú veľa signálov a stimulov. Ak chcete tieto hrabacie boxy spraviť ešte zaujímavejšie, môžete do nich schovať pamlsky alebo hračky. Zvieratko sa teda bude nimi intenzívnejšie prehrabávať a hľadať dobrôtku. Tieto hrabacie boxy stimulujú hmat, čuch, kognitívne schopnosti a podporujú zvedavosť a prirodzené správanie.



Senný podnos




Aktivita, ktorá vyžaduje len zopár pomôcok . A to akýkoľvek tanier alebo misku, seno, sušené bylinky a iné pamlsky. Príprava je veľmi rýchla, na podnos dáme hrsť sena, do ktorého zamiešame sušené bylinky a pamlsky. Hotový podnos dáme zvieratku a sledujeme ako sa prehrabuje celým podnosom. Táto aktivita stimuluje čuch a chuť, taktiež je to inovatívny spôsob podávania krmiva.


Hlavolamy a čuchacie podložky



Ďalším inovatívnym spôsobom podávania krmiva sú rôzne hlavolamy, puzzle misky a čuchacie podložky. Sú to všetko zaujímavé spôsoby ako zamestnáme hlavu nášho zvieraťa a taktiež ho prinútime „pracovať “pre jedlo. „Pracovať“ pre svoje jedlo je v zásade snaha o napodobenie stavu ako v prírode. To znamená, že zviera si nezoberie svoje jedlo len z misky ale musí si ho vyzbierať po výbehu alebo vyriešiť hlavolam aby sa k nemu dostal. Ide o zamestnanie hlavy a napodobenie prirodzeného správania. Samozrejme nezabúdame vyberať jedlo podľa nutričných a dietetických nárokov nášho zvieraťa. Ak nemáme tieto pomôcky môžeme aj voľne rozsypávať krmivo po chovnom zariadení.




Pozeranie z okna a sledovanie televízie



Áno, viem, znie to extrémne šialene, ale aj králik (a iné zvieratko) si vie užiť sledovanie televízie. Samozrejme zvieratá nevnímajú obraz tak ako my, ale výrazne farebné a pohybujúce obrázky ich vedia zaujať a stimulovať. Často odporúčané programy sú relácie pre malé deti, kde sú prevažne pohybujúce sa a výrazne farebné objekty s veselou hudbou. Osobne toto môjho králika veľmi nebaví, no ak ja pozerám anime (rozumej japonská kresba a animácia) často si ku mne ľahne a užívame si spoločné chvíle. Obdobná činnosť je pozeranie sa von z okna. Samozrejme pri tejto činnosti je potrebný dozor z vašej strany, aby vám zvieratko nevyskočilo von. Tieto aktivity stimulujú zrak a kognitívne činnosti a podporujú zvedavosť.


Hračky a vyplnenie priestoru



Snažíme sa nech naše zvieratko má čo najviac priestoru. Tento priestor však pre nich musí spĺňať faktory zábavy, oddychu, zvedavosti a výziev. V závislosti od veku a zdravotného stavu do priestoru umiestňujem rôzne prekážky, platformy, preliezky, tunely, domčeky, úkryty, nory atď. Taktiež využívam nespočetne množstvo hračiek ale aj rôzne hry a aktivity. Pri každom druhu zvieraťa je dobré si zostaviť skupinu hračiek, ktoré môžeme rotovať. Rotácia hračiek znamená pravidelné obmieňanie hračiek, aby sme zabránili nude a aby sme stále zamenili už zničené hračky. S týmito hračkami sa môžeme hrať spolu s našim zvieratkom. Moja obľúbená hra s králikom je kotúľanie loptičiek alebo drevených valčekov. Ďalšie obľúbene hry sú naháňačky, rôzne schovávanie pamlskov, učenie trikov... Kreativite sa opäť medze nekladú a je to veľmi individuálne aj od povahy zvieratka.


Spoločný čas



Keďže momentálne z priestorových dôvodov mám len jedného králika, musím venovať väčšiu pozornosť jeho sociálnemu vyžitiu. Samozrejme, najdôležitejším faktorom je moja prítomnosť a vzájomné interakcie medzi nami. Tieto interakcie sú rôzne hry, maznanie (ak ma králik na to náladu), alebo len sedenie v jeho výbehu. Čas s králikom trávim v jeho priestore, nesnažím sa ho nasilu brať do priestoru, kde sa necíti až tak komfortne. Ak sa necíti komfortne, môže byť v strese a to môže znižovať kvalitu našej interakcie. Napríklad aj počas písania článkov sedím v jeho výbehu, kde má možnosť sledovať ma, prísť ku mne, vyžiadať si pozornosť, alebo pamlsok.



Takéto sociálne interakcie medzi zvieraťom a majiteľom sú dôležité pre vytváranie vzájomnej dôvery a puta. Samozrejme ak máte spoločenské zvieratá, ktoré majú medzi sebou puto aj oni sú si navzájom veľkou a najlepšou sociálnou oporou a interakciou. Človek nedokáže u spoločenských zvierat plne nahradiť druhé zviera - parťáka. Samozrejme, som si vedomá, že môjmu králikovi chýba králičí parťák a ja mu ho nikdy nenahradím, ale musím vynaložiť dvojnásobne toľko úsilia k jeho sociálnemu vyžitiu.




Vypracoval: Lulu Vargová, Super zoo Prešov Ľubotice

92 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page