top of page

Kolotoč pre zvieratá je celá veda

Updated: Jan 8



Vo svete zvierat sú kolotoče malé posilňovne a centrá zábavy, ktoré poskytujú zvieratám zábavu, pohyb ale aj mentálnu stimuláciu. Kolotoče sú skvelou  pomôckou pre mnohé zvieratá ako škrečky, myši, potkany, pieskomily, osmáky, činčily, ježky a vakoveverice. Kolotoče hrajú dôležitú úlohu pri chove našich miláčikov, pretože ich udržujú aktívne a zaujaté. Avšak je dôležite povedať, že kolotoč nemá byť jediný zdroj pohybu, zábavy a mentálnej stimulácie. V tomto článku sa preto ponoríme do sveta kolotočov pre zvieratá, ich benefitov, typov a čo treba zvážiť pri ich výbere.


Benefity kolotočov


Fyzická kondícia


Podobne ako my ľudia aj zvieratá potrebujú pravidelne fyzické aktivity preto aby ostali zdravé a predchádzalo sa obezite. Kolotoče sú praktická pomôcka pre malé cicavce, ktorá podporuje prirodzené správanie ako behanie, skákanie a šplhanie. Pravidelné používanie kolotoča napomáha udržiavať správny svalový tonus (napätie), kardiovaskulárne zdravie a správnu váhu. Samozrejme kolotoč nesmie byť jediným zdrojom pohybu a cvičenia pre tieto malé cicavce, mal by k tomu byť spojený dostatočný pohyb po chovnom zariadení, voľný pohyb, rôzne prekážky a iné.


Mentálna stimulácia a redukcia stresu


Kolotoče nepodporujú len fyzické zdravie ale aj to duševne.  Krútivý pohyb kolotoču vzbudzuje prirodzený záujem u zvierat, zamestnáva im rozum a predchádza nude. Kolotoč je zdroj redukcie stresu a šťastia. Behanie v kolotoči uvoľňuje endorfíny a tým podporuje relaxáciu a znižuje stres. Kolotoč taktiež poskytuje zmysel a cieľ, ktorý vedie k šťastnejšiemu a spokojnejšiemu zvieraťu. Samozrejme kolotoč by nemal byť jediným zdrojim mentálnej stimulácie a uspokojenia.


Typy kolotočov


Na trhu je mnoho druhov kolotočov, ktoré sa líšia rôznymi parametrami:


Tichý kolotoč


Klasický kolotoč, ktorý je najbežnejšie dostupný. Tento kolotoč je okrúhleho tvaru s pevnou plochou na behanie, môže byť vyrobený z plastu alebo dreva. Tento typ kolotoča je vhodný pre všetky druhy malých cicavcov, sú vyrábane v rôznych veľkostiach pre potreby rôznych druhov malých cicavcov.  Výhodou týchto kolotočov je nízka hlučnosť.


Behací disk


Behacie disky majú unikátny dizajn, podobajúci sa UFU. Behacia plocha má tanierový alebo diskový tvar, ktorý dovoľuje zvieratám behať bez prehnutia chrbtice. Tento dizajn je vhodný hlavne pre zvieratá, ktoré majú sklony k problémom s chrbticou. Tieto disky sú vyrobené z plastu alebo dreva a ich výhodou je nízka hlučnosť. Tu však treba vyberať disky s čo najmenším sklonom, pretože vysoký sklon disku môže mať výrazne negatívne účinky a prispievať k riziku zranenia (zviera vyletí z disku počas behu).


Kovové kolotoče


Kolotoč je vyrobený z kovu, behacia plocha je z kovového pletia, ktorá má diery a teda nie je to solídna plocha. Tieto kolotoče nie sú veľmi vhodne práve z dôvodu nerovnomerného behacieho povrchu, ktorý môže byť veľmi tvrdý na nožičky zvierat čo môže spôsobiť otlaky a iné zranenia. Nevýhoda týchto kolotočov je taktiež ich vysoká hlučnosť.


Na čo si treba dať pozor?


Kolotoče ponúkajú mnohé benefity pre malé cicavce ale musíme prihliadať na to aby sme vybrali správny kolotoč, ktorý poskytne všetky tieto benefity nášmu miláčikovi.


Veľkosť kolotoča


Je potrebné si vybrať správnu veľkosť kolotoča. Príliš malý kolotoč môže viesť k odmietaniu jeho používania, diskomfortu, zraneniam alebo trvalému poškodeniu zdravia. Správnu veľkosť kolotoča si viete pozrieť v našich článkoch o jednotlivých druhoch zvieratiek.


Avšak jedným z hlavných kritérií je, že zvieratko pri behaní nesmie mať zahnutú chrbticu do tvaru U. Zviera musí behať v “rovine”, pri dlhodobom ohnutí chrbta vzniká skolióza a s ňou pridružené ďalšie zdravotné problémy. Na priložených fotkách môžete vidieť sýrskeho škrečka vo naších Epic Pet drevených kolotočoch:


Epic Pet kolotoč drevený S




Tento kolotoč je viditeľne malý, škrečok sa do neho ani poriadne nevojde. Táto veľkosť je vhodná pre mláďatá myši, škrečkov Roborovského a džungarský, samozrejme po odrastení týchto zvierat je potrebné kolotoč vymeniť za väčšiu veľkosť.

 

Epic Pet kolotoč drevený M




Tento kolotoč je už lepšia veľkosť ale je stále maličký, ako môžete na fotografií pozorovať chrbtica je zahnutá do hora čo je z dlhodobého hľadiska nevhodné. Táto veľkosť je vhodná pre mláďatá sýrskych škrečkov, dospelé myši, škrečky Roborovského a menšie škrečky džungarské.


Epic Pet kolotoč drevený L




Táto veľkosť je vhodná pre škrečka vyfoteného na fotografii, chrbátik je pekne v rovine, škrečok má priestor. Táto veľkosť je vhodná pre sýrske škrečky, škrečky džungarské, pieskomily mongolské, osmáky degu, myši.


Epic Pet kolotoč drevený XL




Tento kolotoč je taktiež vhodná veľkosť pre škrečka na fotografií. Kedže škrečok na fotografií je mláďa tak tento kolotoč mu bude postačovať aj v dospelosti ak povyrastie. Táto veľkosť je vhodná pre škrečky sýrske, pieskomily mongolské, osmáky degu.


Bezpečnosť


Vyberáme si primárne pevné kolotoče so solídnym, celistvým povrchom, bez výčnelkov a dierok. Pravidelne kolotoč kontrolujeme aby sme sa uistili, že nie ej poškodený a netrčia z neho uvoľnené časti, ktoré by mohli zraniť naše zvieratko. Taktiež kolotoč musí byť umiestnený na stabilnom povrchu, aby sa predišlo jeho prevráteniu.


Umiestnenie


Kolotoč musíme v chovnom zariadení umiestniť správne a na správne miesto. Kolotoč by mal byť umiestnený na pevný povrch (platformu, strechu domčeka a pod.) tak aby stál pevne, kolotoč nesmie obmedzovať pohyb zvieraťa po chovnom zariadení a ani nesmie znemožňovať prístup k vode a jedlu. Ak používame nízku klietku, ktorá znemožnuje umiestnenie dostatočne veľkého kolotoča je lepšie ak do klietky neumiestnime žiaden kolotoč.

 

Údržba


Pravidelné čistenie kolotoča je veľmi dôležite, nahromadená špina a výlučky zvieraťa môžu byť zdrojom škodlivých baktérií, ktoré môžu spôsoobiť zdravotné problémy naším maznáčikom. Čisté prostredie je veľmi dôležité pre nášho miláčika.


Kolotoče sú dobrý zdroj zábavy a cvičenia pre zvieratá no ak je vybratý nevhodný typ dokáže priniesť viac negatívneho ako pozitívneho. Preto pred kúpou kolotoča je potrebne si poriadne premyslieť či kolotoč je ta správna voľba pre nášho miláčika.

 

Vypracovala: Lulu Vargová Ambasádor Super zoo, odborný predajca Super zoo Prešov Ľubotice

 

148 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page