top of page

Morča domáce – základná výbava



1. Spoločnosť


Morčatá sú spoločenské zvieratá túžiace po spoločnosti rovnakého druhu. Nikdy nenahrádzame spoločnosť druhého morčaťa králikom, alebo malými hlodavcami. Morčatá potrebujú k svojej psychickej pohode komunikáciu prostredníctvom zvukov, dotykov, šantenia s kamarátom rovnakého druhu. Neverte mýtom, že pokiaľ sa budete svojmu morčaťu dostatočne venovať, viete mu nahradiť morčacieho kamaráta. Ideálne je chovať vykastrovaného samca v spoločnosti samíc. Obľúbené sú aj chovy dvoch samíc.

2. Chovné zariadenie

Morčatá sú zvieratká náročné na priestor. Ideálne je, pokiaľ majú klietku o dĺžke 100 cm + výbeh. Klietky o rozmeroch 120 cm, 140 cm sú ideálnym riešením. Morčatám je vhodné zabezpečiť tiež priestor, v ktorom sa môžu voľne pohybovať aspoň na hodinu denne. Dôvod je jednoduchý – morča sa môže prebehnúť, vyšantiť, oňuchať nové miesta, môžete si s ním zlepšiť vzťah, prípadne ho vziať na ruky.

3. Krmivo


Strava morčiat by sa mala skladať z nasledovného: seno, bezobilné granuly, čerstvá zelenina. K senu by mali mať morčatá prístup nonstop. Seno volíme hrubostopkové, bezprašné, vysokej kvality. Nemôžeme ho v strave nahradiť ničím iným, seno totiž ako jediná zložka stravy pomáha obrusovať zadné zuby morčiat. Je dôležitým zdrojom vlákniny, čím napomáha tráveniu. Granulovaná strava pre morčatá by mala byť bez obilia. Obilninové krmivá vedú k obezite, ku ktorej sa môžu pridružiť aj iné zdravotné problémy. Ak máme jedinca, ktorý potrebuje „prilepšiť“ a nabrať váhu napr. po veterinárom zákroku, slabý mladý jedinec a pod.– môžeme pridávať obilie, alebo ovsené vločky v malom množstve do času, kým sa jeho stav nezlepší (po konzultácií s veterinárom). Bezobilné granuly pre morčatá by mali byť zložené prevažné z tráv a musia obsahovať potrebnú dávku vitamínu C. Morča domáce si nevie nasyntetizovať vitamín C – kyselinu askorbovú. Táto kyselina je mediátorom rastu, celkovej pohody (homeostáza). Pri podávaní do vody nesmieme zabudnúť, že slnečné žiarenie ho degraduje, preto je vhodné podávať stabilizovaný vitamín C. Potreba vitamínu C je cca 25 – 30 mg na dospelé zviera. Zelenina by sa mala podávať denne (raz alebo dvakrát denne). Neskŕmenú zeleninu vždy vyberáme z chovného zariadenia cca po 10 min. od podania, aby sme predišli vzniku plesní.

4. Misky + napájačka


Potrebujete 2 misky: misku na krmivo a na čerstvú stravu. Prečo dve? Pokiaľ budete dávať čerstvú zeleninu do rovnakej misky ako granulované krmivo, je tu riziko, že krmivo navlhne. Zeleninu taktiež neukladáme priamo na podstielku, mohla by navlhnúť (riziko vzniku plesní). Misky volíme ťažké, betónové alebo keramické. Umiestňujeme ich ideálne do stredu „jedálne“ (jedálňou myslíme oddelenie v ubikácii, kde podávame krmivo). Za účelom eliminácie vlhkej podstielky a znečistenia od exkrementov volíme napájačku (ideálne s niplom) namiesto misky.

5. Podstielka


Podstielanie morčiat značne ovplyvňujú tieto faktory: morča má neosrstené nožičky (ľahko môže dôjsť k poraneniu a otlakom), morča je náchylné na mykotické ochorenia, morča sa vo väčšine prípadov nedokáže naučiť na toaletu. Z týchto dôvodov volíme ako podstielku väčšie hobliny z mäkkého dreva, alebo Asan. Podstielka by mala mať aspoň hrúbku 5 až 7 cm v utlačenom stave.

6. Senník


Senník môže mať rôzne podoby. Musí byť položený dostatočne nízko, aby sa k nemu morča vedelo pohodlne dostať, no zároveň tak, aby ho nedokázalo znečistiť močom.

7. Úkryty


Téma úkrytov je často rozporuplná. I keď v prirodzenom prostredí morčatá vyhľadávajú úkryty, v domácich chovoch sú tieto prvky často príčinou agresivity a bojov o daný úkryt. Ideálnym riešením je umiestniť výbavu tohto typu iba v časti výbehu, kde sú morčatá púšťané v čase, keď ich máte „na očiach“. Preferujeme úkryty v tvare stolčeka, preliezky, rampy či mostíka. Nikdy nepoužívame uzatvorené domčeky. Pozor dávame aj na výšku daného vybavenia. Morčatá nie sú dobrí skokani ani lezci, môžu si ublížiť pádom z výšky.

8. Hračky


Aby si morčatá mohli obrusovať predné zuby a mohli sa pri tom aj trocha zabaviť, mali by mať v ubikácii hračky. Hračky ideálne vešiame na steny ubikácie alebo pevné predmety, aby neležali na podstielke a neposúvali sa pri hryzení. Nepodávame soli ani minerálne kamene. Ak sa morča s hračkou nehrá, môžeme ju zatraktívniť tým, že ju vypcháme senom, do ktorého ukryjeme maškrty.

9. Ďalšia výbava:

· Prepravka - budete potrebovať už pri prevoze domov, pri prvej návšteve veterinára a pod. · Nožnice na pazúriky – morčatám je potrebné strihať pazúriky, na samotné strihanie sa nechajte zaučiť vašim veterinárom. · Starostlivosť o srsť – najmä pri dlhosrstých morčatách budete potrebovať hrebeň /kefku na údržbu srsti. Pri zanedbaní tejto starostlivosti sa tvoria chuchvalce. · Dezinfekčné prostredky – pri čistení je vhodné používať aj prostriedky na dezinfekciu. Volíme tie, ktoré sú vhodné aj pre hlodavce. · Pamlsky – je dobré mať doma bezobilné pamlsky, vďaka ktorým si viete vytvoriť lepší vzťah s Vašimi morčiatkami. Ako odmenu viete použiť aj čerstvú trávu, či sušenú zeleninu. · Lekárnička – pri podávaní prvej pomoci je vhodné mať doma lekárničku so základnou výbavou na drobné ošetrenia: malé plastové striekačky, probiotiká pre hlodavce, veterinárny ošetrujúci dezinfekčný roztok alebo púder v sprayi, tekuté seno. Ako správne používať danú výbavu je vhodné konzultovať s veterinárom. Nákupný zoznam:


- Chovné zariadenie - Senník + seno - Úkryt + hračky - Granulované krmivo - Miska na zeleninu + miska na krmivo - Napájačka na vodu - Bezobilné pamlsky - Podstielka - Prepravka - Nožnice na pazúriky, hrebeň - Dezinfekcia ubikácie - Výbava d - o lekárničky - Krytky na káble a ostatné vybavenie na zabezpečenie výbehu





Vypracovala: Mária Ivanová, Vedúca zmeny, Super Zoo Prešov Ľubotice


371 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page