top of page

Preperovanie papagájov

Updated: Apr 15, 2021

Preperovanie je proces, pri ktorom vták vymieňa perie. Ide o fyziologický, hormonálne riadený proces, ktorý prebieha postupne tak, aby telu zostala potrebná tepelná ochrana.

Kedy vtáky preperujú?


K preperovaniu dochádza raz až dvakrát ročne, u niektorých druhov dokonca aj trikrát ročne a opakuje sa periodicky. Priemerná doba preperovania je u papagájov v rozmedzí 4-6 týždňov, kedy táto doba predstavuje pre papagája zvýšenú energetickú záťaž. Ak perie nerastie tak, ako by malo, je potrebné navštíviť veterinára.


Ak však papagáj žije v byte, nebýva sezónnosť preperovania dodržiavaná tak, ako pri chove vonku. Vypadávanie peria tiež prebieha na tele symetricky, kedy je staré perie z rovnakého folikulu vytlačované novým perím.


Čo preperovanie ovplyvňuje?


Na preperenie má vplyv to, či papagáj žije vo vnútri alebo vonku. Ak vnútri, nebýva sezónnosť preperovania dodržiavaná tak, ako to prebieha v prírode. Svoju rolu pri preperovaní zohrávajú aj genetické faktory každého jedinca a tiež dĺžka svetla, ktorému je papagáj denne vystavovaný. Celý proces majú na starosti hormóny riadené hypofýzou. Rozhodujúci je v tomto prípade tyroxín, ktorý produkuje štítna žľaza. Pôsobenie tyroxínu vedie k oxidácii základných živín v organizme a k väčšiemu výdaju energie, čo ďalej spôsobuje nepokoj, agresivitu a tiež sa zvyšuje základná látková premena. Rastie spotreba potravy a zvyšuje sa aj telesná teplota.

Ako preperovanie uľahčiť?


Počas preperovania je nutné dbať na to, aby vták dostával pre organizmus dôležité živiny (bielkoviny, sacharidy a tuky). Najmä pre dobrú funkciu nervovej sústavy a pre doplnenie energie sú užitočné tuky, napr. kokosový olej alebo olej zo semien pupalky. Práve pupalkový olej ovplyvňuje kvalitu kože, peria, pazúrikov a zobáka. Olej by mal byť podávaný súčasne s antioxidantmi, ako je napr. vitamín E. Pri preperovaní možno tiež papagájom pomôcť rôznymi kvapkami, napr. Paganolom. Krmivo alebo pitnú vodu je tiež dobré obohatiť o vitamínovo-minerálový prípravok.

 

Dve fázy preperovania


Úplné preperenie

Pri úplnom preperení vták stráca všetky obrysové perá. Prebieha súmerne na oboch stranách tela a pre zviera je energeticky náročné, lebo perie u vtákov tvorí 4 - 12% ich telesnej hmotnosti. U niektorých druhov vypadávajú letky, čo má za následok neschopnosť letu.


Čiastočné preperenie

Čiastočné preperenie sa vyskytuje u mnohých vtáčích druhov. Odohráva sa väčšinou na začiatku hniezdneho obdobia a vtáky pri ňom menia perie za pestrejšie. Ide o tzv. preperenie do jarného či svadobného šatu a potom späť do zimného resp. všedného šatu.

 

Hrozby


Nie vždy je priebeh preperenia hladký a bez problémov. Čo teda môže preperovanie negatívne ovplyvniť?


Ektoparazity

Bývajú to najčastejšie všenky a mnoho iných roztočov. Živia sa odlupujúcou sa kožou a nahlodávajú perie, ktoré sa následne láme a vypadáva. Napádajú tiež novo vyrastené perie a parazitujú v rohovinových vrstvách kože, kde si vŕtajú chodbičky.

Cirkovirózová infekcia

Prejavuje sa červeným zafarbením niektorých krycích pier po celom tele (najviac postihnuté týmto ochorením bývajú papagáje žako). U ďalších druhov spôsobuje infekcia čierne plôšky, ktoré budia dojem, že sfarbenie na perí úplne vymizlo. Pri podozrení na toto ochorenie je vždy nutné vyhľadať veterinára - špecialistu na exotické vtáctvo, aby stav zvieraťa posúdil. Toto ochorenie zatiaľ nemožno úspešné liečiť.


Psychické problémy

Keď papagáj preperuje intenzívne, môže to mať vplyv aj na jeho náladu. Niekedy si papagáj šklbe perie sám. Príčinou môže byť zdravotný alebo psychický problém, ktorého príčinu je potrebné zistiť a zaistiť pre papagája správne podmienky pre život.

3,902 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page