top of page

Problém s prijímaním sena u králikov


Príjme váš králik denne dostatočné množstvo sena? Touto otázkou si často potrápi hlavu nejeden chovateľ. Seno musí mať králik celoživotne neobmedzene k dispozícii a malo by tvoriť až 80% stravy.


Koľko sena by mal môj králik denne prijať?


Vraví sa, že králik by mal denne prijať minimálne taký objem sena, ako veľký je on sám.


Prečo môj králik odmieta seno?


Dôvody môžu byť rôzne. Ideálne je, aby ste tento problém konzultovali s veterinárom, ktorý sa špecializuje na drobné cicavce. Ten vie skontrolovať celý chrup králika pomocou špeciálneho prístroja. Pokiaľ problém s príjmom sena nespôsobil problémový chrup, ani iné zdravotné problémy, môžete skúsiť moje tipy na zlepšenie príjmu sena.


Tipy na zlepšenie príjmu sena:

  • Seno musí králika zaujať svojou kvalitou. Vyberáme si voňavé, už na prvý pohľad pekne vyzerajúce seno. Seno je veľmi dôležitá časť stravy, preto je ideálne skúšať rôzne druhy sena až kým nenatrafíte na to, ktoré bude váš králik s radosťou prijímať.

  • Na sene sa nešetrí! Preferujeme seno, ktoré je vysokej kvality (super-prémiové).

  • Vyhýbame sa senu, ktoré je prašné, zapáchajúce, bez peknej farby, s krátkymi steblami. Nikdy nedávame králikovi seno, ktoré má známky plesne, resp. plesnivé seno.

  • Aby králik prijímal seno s radosťou, musí byť ľahko prístupné. Ak používame senník, musíme ho umiestniť dostatočne nízko, aby naň králik dočiahol bez námahy. Vysoko osadený senník môže spôsobiť to, že seno bude vypadávať králikovi na tváričku, čo môže spôsobiť podráždenie očí alebo kýchanie. Volíme senník, ktorý má dostatočne veľké otvory. Senník musí byť umiestnený pevne, aby vyťahovanie stebiel nebolo komplikované. Ideálne je, aby sme králikovi nechávali aspoň malú časť sena pod senníkom alebo v hrabacom boxe.

  • Zlepšenie kŕmneho manažmentu. Pokiaľ dávate králikovi nadmerné množstvo granulovaného krmiva, k tomu pridáte rozmaznávanie v podobe rôznych odmien a dobrôt, niet sa čomu čudovať, keď králik pohrdne aj vysokokvalitným senom. Dodržujte kŕmne dávky a králika odmeňujte dobrôtkami striedmo.

  • Pridaním sušených byliniek do sena môžeme urobiť seno pre králika atraktívnejším.

  • Seno môžeme pridať do hračiek. Stačí ak prútenú loptičku alebo drevenú hračku naplníme senom a pre motiváciu do nej skryjeme aj obľúbené bezobilné pochúťky. Aby sa králik k pochúťke dostal, bude sa musieť prehrýzť senom.

  • Pokiaľ na to máte možnosti, môžete králikovi pripraviť aj domáce seno z lúk. Musíte dbať na to, aby skosená tráva zrela min. 6 týždňov na dobre vetranom mieste. Vyberáme si lúky, ktoré sú bohaté na vhodné trávy, vyhýbame sa lúkam v blízkosti ciest a lúkam s nevhodnými bylinami.

  • Lisované seno - pre spestrenie stravy môžeme králikovi dať aj lisovanú kocku sena, tá však nie je náhradou bežného sena.

  • Seno uskladňujeme tak, aby bolo stále voňavé a lákavé pre králika. Ideálne je dopĺňať ho po troškách niekoľkokrát denne. Seno, ktoré stojí dlho v senníku sa stáva pre králika neatraktívnym.

  • Králiky obľubujú bylinu timotejku lúčnu - môžeme vyskúšať seno s jej obsahom.

  • Kŕmenie z ruky. Občas sa stáva, že hrou vieme motivovať králika k prijímaniu sena. Môžeme si skúsiť k nemu sadnúť do výbehu, vziať si stonku sena a ponúkať mu ju ako keby sme mu ponúkali odmenu.

Vypracovala: Mgr. Mária Ivanová, vedúca zmeny Super Zoo Prešov Ľubotice

212 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page