top of page

Vyberáme si akvárium



Akvárium je ten najkrajší živý obraz, aký doma môžete obdivovať. Nielen že nikdy nezovšednie, ale dokonca má na nás aj terapeutický vplyv. Je to kus prírody v domácnosti, ktorý znižuje stres, pomáha upokojovať deti s hyperaktivitou a pozitívne pôsobí aj na seniorov.

Ak zápasíte s obavami, či starostlivosť o akvárium zvládnete, buďte bez obáv. Dostupné akváriové sety odporúčame aj začínajúcim akvaristom.


Výhody akváriových setov:

  • Kompletná výbava – sety sú väčšinou vybavené filtrom, ohrevom vody aj svetlom. Filtre sú buď klasické alebo niekoľko úrovňové (v závislosti od setu). Ohrev vody zabezpečuje, že v akváriu môžete chovať aj teplomilné ryby. Teplota podporuje vyfarbenie a aktivitu rýb. Svetlo je potrebné pre živé rastliny ale aj pre rybky samotné. Väčšina akvárií má denné a nočné svetlo, takže si viete užiť „pohyblivé“ obrázky sveta pod vodou aj počas večera pri nočnom svetle.

  • Vhodné pre začiatočníkov – podľa návodu v balení na internete či od skúsenejších si hravo založíte akvárium podľa vašich predstáv sami v pohodlí domova. Ideálne je, pokiaľ akvárium po založení necháte tzv. „zabehnúť“ – čiže prvých pár dní až týždňov pobeží všetko tak ako má, no bez rýb. V prípade, že ste nedočkaví, pomôžu vám prípravky na úpravu vody, ktoré tento čas dokážu výrazne skrátiť. V našich predajniach vám naši predajcovia radi poradia, ako na to.

  • Vrchný kryt – zabraňuje nadmernému odparovaniu vody, úniku slimákov a vyskočeniu rýb z akvária. Taktiež chráni akvárium pred prachom a nechcenými návštevníkmi, napríklad pred inými zvieratkami v domácnosti.

  • Dizajnový doplnok – ak ste si akvárium predstavili ako sklenenú nádobu s vodou a rybkami, radi vás vyvedieme z omylu. Akváriá vedia byť krásnym dizajnovým doplnkom. Môžete si zadovážiť akváriový set v tvare kocky, kvádra či gule. Niektoré sety si viete zadovážiť už aj so skrinkou, takže váš akváriový set bude dokonale ladiť.


Pre aký set sa rozhodnúť?


  • Rozhoduje priestor? Pokiaľ je u vás hlavným parametrom veľkosť setu, je nutné prihliadať na živočíchy v ňom chované. Akváriové sety s veľkosťou do 20 litrov sú vhodné najmä pre malé krevetky. Pokiaľ plánujete o čosi väčšie akvárium s objemom do cca 40 litrov, ulahodíte tak napríklad samcovi betty bojovnice. Pokiaľ vás láka mať spoločenské akvárium s viacerými rybkami, odporúčame sety nad 80 litrov. Platí však zásada, čím väčšie, tým lepšie – nie len pre živočíchy v ňom chované, ale aj pre vás a celkový estetický zážitok z akvária. Veľký objem vody poskytuje väčšiu stabilitu hodnôt vody. Čím viac vody máme, tým pomalšie sa mení teplota vody, pH a aj celková kvalita vody. Stabilita je kľúčová pre udržanie zdravého a prosperujúceho vodného ekosystému. V malých akváriách je fluktuácia týchto parametrov rýchla a preto je ťažšie udržať ryby a celý ekosystém zdravý.

  • Hranaté či guľaté? Pokiaľ vás láka guľaté akvárium, odporúčame vám ho na pestovanie machových gulí, ktoré môže doplniť osadenstvo mini krevetiek. Na chov rýb sú vhodné hranaté akváriá.

  • Menej čistenia? Prekvapivo, väčšie akvária môžu byť jednoduchšie na údržbu ako tie malé. Akvária s veľkým objemom sú stabilnejšie a preto hromadenie odpadu či kolísanie chemickej rovnováhy sú pomalými procesmi, čím sa redukuje potreba častej údržby a výmeny vody. Toto môže byť naozaj veľká výhoda pre zaneprázdnených akvaristov ale aj rodiny, ktoré si zaobstarali akvárium ako zdroj relaxu.


Ako si založiť akvárium vám radi poradíme v našich predajniach Super zoo, alebo si kliknite na stránku https://www.starajmesa.sk/post/zalozenie_akvaria kde nájdete viac informácií.



Vypracovala: Mária Ivanová a Ľudmila Vargová, Super zoo Prešov Ľubotice

166 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page