top of page

Výživové doplnky pre drobné cicavce



Tak ako ľudia občas potrebujú podporiť zdravie rôznymi doplnkami, je to potrebné aj u našich malých chlpatých miláčikoch. Výživové doplnky sa nepodávajú nepretržite, ale ako kúra, ktorá trvá 7-14 dní (pokiaľ veterinár neurčí inak). Pri častom podávaní môžu niektoré prípravky strácať účinnosť, iné dlhodobým podávaním môžu zaťažiť organizmus a spôsobiť nežiadúce zdravotné komplikácie. S vitamínmi a minerálmi vo forme doplnkov treba narábať s rozumom. Ich nedostatok vie byť rovnako škodlivý ako ich nadbytok. Preto je dôležité si pred podaním prečítať návod a aplikáciu. Pri podozrení, že je zvieratko choré, pozorujeme zmeny v jeho správaní alebo prípadne fyzické zmeny, je potrebné kontaktovať veterinára, ktorý sa špecializuje na malé cicavce.


Výživové doplnky, ktoré môžeme podávať našim miláčikom a ich stručné účinky:


Probiotiká a prebiotiká

Probiotiká by sa mali nachádzať v lekárničke každého majiteľa malého cicavca nakoľko zabezpečujú zdravú črevnú mikroflóru, napomáhajú pri hnačkách a iných tráviacich problémoch. Môžeme ich pridávať preventívne do stravy raz týždenne, pri zdravotných problémoch každý deň (alebo podľa inštrukcií veterinára). Pri výbere probiotík treba prihliadať na to, či vlastníte všežravé zviera (škrečok, myš, potkan, pieskomil, ježko...) alebo bylinožravé zviera (morča, králik, činčila, degu). Pri bylinožravých zvieratách dbajte na to aby probiotiká neobsahovali mlieko alebo mliečnu sušinu, keďže tieto zvieratá ju nevedia stráviť.


Vitamín C

Vitamín C je spätý najmä s morčatami, keďže ho tak ako aj človek nedokážu vytvárať vo vlastnom tele. Preto je veľmi dôležité, aby bol morčatám dodávaný každý deň v strave. Niektoré prípravky s vitamínom C sú obohatené o L-karnitín, ktorý napomáha s trávením a kontrolou hmotnosti. Zmes ďalších obsiahnutých vitamínov podporuje celkové zdravie a imunitu. Môže byť podávaný aj iným drobným cicavcom, ale len v malých množstvách a po dobu nie viac ako 7 dní. Väčšina drobných cicavcov (okrem morčiat) si vie vytvoriť vlastný vitamín C v tele. Jeho dodatočný príjem však môže napomôcť pri stresových situácia a pri zotavovaní sa z choroby, keďže vitamín C ma anti-oxidačné vlastnosti a podporuje imunitný systém.


B-komplex – vitamíny zo skupiny B

B-komplex je účinný doplnok pri a po stresových situáciách, ako je zmena prostredia, choroba alebo operácia. Má blahodarné účinky na nervovú sústavu, metabolizmus a bojuje so stresom. B-komplex opäť podávame len ako kúru, u menších zvierat nie viac ako 7 dní, u väčších nie viac ako 10 dní. Predávkovanie vitamínom B môže pôsobiť opačne a narušiť nervovú sústavu, kedy zviera môže byť veľmi reakčné a ľakavé.


Podpora trávenia

Aj pri drobných cicavcoch existujú produkty, ktoré podporujú trávenie na báze humínových a fulvónových kyselín. Ide o 100% prírodné látky vyrobené z hnedého uhlia. Fulvónove kyseliny majú schopnosť obnovenia biochemickej rovnováhy buniek. Humínove kyseliny majú veľkú absorpčnú kapacitu a dokážu na seba naviazať rôzne toxíny a škodliviny v tráviacom trakte, a následne sú vylúčené trusom. Napomáhajú pri detoxikácií organizmu, podporujú trávenie, imunitný systém a metabolizmus. Je vhodné ich podávať pri hnačkách, ochoreniach tráviacej sústavy, alergiách a iných ochoreniach. Môžu sa podávať ako súčasť liečby, ale aj ako prevencia. Kúra u malých cicavcov by nemala presiahnuť 5 dní.


Lososový olej

Lososový olej je doplnok určený len pre všežravé zvieratá (potkany, myši, škrečky, pieskomily, fretky), nesmie sa podať bylinožravým zvieratám (morčatá, králiky, činčily, degu). Lososový olej zvyčajne podávaný psom a mačkám dokáže byť veľmi užitočným doplnkom stravy aj pre všežravé malé cicavce. Lososový olej je zdrojom Omega 3 a Omega 6 mastných kyselín, ktoré sú dôležite pre správnu funkciu srdca a celého cievneho obehu. Napomáha k redukovaniu zápalov, podporuje imunitný systém, upravuje alergie a napomáha celkovému zdraviu pokožky a srsti. Lososový olej je nutné podávať v malinkých množstvách (prihliadame na váhu jedinca) a to raz, maximálne dvakrát týždenne.


Sušené bylinky

Sušené bylinky sú prirodzený zdroj vitamínov a do stravy zvierat ich zahrnieme veľmi prirodzene. Sú veľkým pomocníkom pri prevencii, podpore imunity a dokonca aj liečbe ochorení. V predajniach máme v ponuke rôzne bylinkové zmesi. Tieto zmesi môžu byť podávané každodenne ako doplnok stravy a taktiež sú skvelou pomôckou pre „enrichment“ našich miláčikov.


Vypracovala: Lulu Vargová, odborný predajca Super Zoo Prešov Ľubotice



84 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page