top of page

Akvaristika pre začiatočníkov

Updated: Feb 11, 2021

Užitočné rady, ako postupovať pri správnom výbere vhodnej nádrže, substrátu a založenia akvária.

Život pod vodou nás fascinuje


Pohľad do akvária vám umožní nahliadnutie do života rýb a príjemnú relaxáciu po náročnom dni. Ďalším významným benefitom akvária je tiež pekná dekorácia interiéru vášho domova.

 

Výber vhodnej nádrže


Obľúbenou voľbou začínajúcich akvaristov sú akváriové sety, ktoré vďaka základnej výbave výrazne uľahčujú založenie akvária.


Veľkosť akvária

Všeobecne platí, že čím väčšia akvárium, tým je jeho údržba a prevádzka ľahšia. V menších akváriách sa horšie udržuje biologická rovnováha. Pozor na častý omyl začiatočníkov - kúpim si malé akvárium, pretože je určite jednoduchšie na údržbu a nebudem s ním preto mať toľko práce. Dôležité je vyberať veľkosť akvária podľa vybraných druhov rýb (maximálna veľkosť v dospelosti) a podľa ich množstva.


Umiestnenie akvária

Jedným z rozhodujúcich kritérií pri výbere akvária je jeho budúce umiestnenie v domácnosti. Vzhľadom na vyššiu hmotnosť najmä u objemnejších akvárií, odporúčame umiestnenie na špeciálne spevnené akváriové stolíky. Akvárium by malo byť umiestnené v pokojnejšej časti domácnosti tak, aby naň nedopadali slnečné lúče.

Biotop akvária

Zvážte si vopred, do akého biotopu budete vaše akvárium smerovať a podľa toho si voľte výber druhov rýb, ktoré do nádrže umiestnite. Ryby žijúce v rôznych biotopoch majú rôzne nároky na teplotu, kvalitu vody a veľkosť nádrže. Zároveň je dôležité rešpektovať spôsob života jednotlivých druhov, niektoré žijú prirodzene vo veľkých húfoch, iné druhy môžu byť výrazne teritoriálne.


Osobné preferencie

Akvárium možno samozrejme zariadiť aj podľa vlastného vkusu, fantázii sa medze nekladú, hlavne mladí akvaristi si svoje akvária vybavujú rôznymi farebnými dekoráciami alebo postavičkami. Je však opäť potrebné rešpektovať nároky rýb a rastlín. Použité dekorácie a materiály nesmú byť pre obyvateľov akvária toxické.

 

Výber substrátu


Substrát plní v nádrži nie len dekoratívnu funkciu, ale zároveň poskytuje možnosť zakorenenia pre rastliny a tvorí prostredie pre užitočné mikroorganizmy. Na výber je viacero možností:

 

Založenie akvária krok za krokom


Akvárium máte doma, teraz je na rade príprava nádrže. Ako postupovať?

  1. akvárium postavíme na spevnený povrch, na špeciálnu podložkou pod akvárium (tlmí nárazy a vyrovná prípadné nerovnosti, ktoré môžu spôsobiť prasknutie akvária)

  2. vodou dôkladne umyjeme vnútornej steny akvária

  3. dôkladne prepláchneme akvarijný substrát (v prípade piesku, štrku či drte)

  4. v prípade použitia výživného substrátu nasypeme substrát na dno a naň nanesieme vrstvu piesku alebo substrátu podľa nášho výberu

  5. umiestnime akvarijnú techniku (filter / ohrievač / teplomer / osvetlenie, vzduchovacie kamienky)

  6. zasadíme či rozmiestnime rastliny, korene a dekorácie

  7. napustíme vodu (prúd vody smerujeme na plochý tanier, ktorý si pridržujeme nad dnom, aby nám prúd vody nerozvíril substrát), aplikujeme prípravok na úpravu vody a následne prospešné baktérie nutné pre bezproblémový štart akvária. Spustíme techniku.

  8. filter, ohrievač a vzduchovací kameň (kompresor) sa nechávajú zapnuté neustále. Svetlo na noc vypíname, odporúčame si zaobstarať časovač a nastaviť interval svietenia na 8 až 10 hodín denne.


Než vypustíme rybičky


Nikdy nepúšťame akvarijné ryby do čerstvo založenej nádrže.

  1. Skôr ako vypustíte prvé rybky do akvária, je vhodné zmerať parametre vody, či budú vyhovovať životným nárokom zvolených rýb

  2. Odporúčaným spôsobom je počkať 3-4 týždne, než sa akvárium tzv. "zabehne" a až potom do neho môžete umiestniť ryby

  3. Proces "zabehnutia" akvária dokážte výrazne urýchliť aplikáciou vhodných prostriedkov na úpravu vody a prostriedkov s obsahom živých nitrifikačných baktérií, ktoré budú neutralizovať pre ryby škodlivé látky. Takto je možné umiestniť prvé ryby do nádrže už po 24 hodinách.

 

Živé rastliny


Živé rastliny zohrávajú v akváriu dôležitú úlohu v produkcii kyslíka a zároveň využívajú časť prebytočných odpadových látok. Poskytujú potrebný úkryt, prirodzené prostredie a tiež vítané spestrenie stravy pre mnoho druhov akváriových rýb. Predstavujú nielen funkčnú, no zároveň aj estetickú súčasť akvária. Rovnako ako o ryby je dôležité sa starať aj o rastliny.

Výživný substrát poskytuje rastlinám vhodné podmienky na zakorenenie a zároveň dodáva rastlinám potrebné výživné látky. Substrát sa dáva na dno akvária vo výške cca 2-3 cm. Následne sa na substrát nasypte klasický substrát (piesok, drť...). Okrem bežných substrátov je možné využiť tiež substrát z porézneho ílovitého materiálu, ktorý je špeciálne určený pre lepšie zakorenenie rastlín.

  • väčšina rastlín sa predáva v plastovom košíčku a korene má obalené minerálnou vatou alebo kokosovým vláknom

  • opatrne zložte košíček a jemne odstránime vatu alebo kokosové vlákno, chrániace koreň

  • odstráňte poškodené a zožltnuté listy a zastrihneme korienky

  • rastliny umiestnite na vhodné miesto do akvária (nižšie rastliny do popredia, vyššie rastliny do zadných častí)

Rastlinám zahrňte korene substrátom, ale nie podzemok ani stonku, pretože následne by mohlo dôjsť k ich uhynutiu. Niektoré druhy rastlín je možné priviazať voľne na dekorácie v akváriu, ktoré časom obrastú.


1,191 views0 comments

Recent Posts

See All
  • apple 1
  • google 1
  • spotify 1
  • youtube 1
  • facebook 1
  • instagram 1
Mám zvieratko:

Ďakujeme za odoslanie

Copyright © Super zoo 2022
All Rights Reserved.

bottom of page