top of page

Exotická mačka



Plemien mačiek je mnoho, no s nami sa v tom nestratíte, pomôžeme sa vám v tejto problematike zorientovať. Poznáte plemeno exotická mačka?


Toto plemeno bolo uznané pod organizáciou FIFE po prvý krát v roku 1983. Je to príbuzné plemeno perzskej mačky, preto sa tieto dve plemená môžu spolu chovať. Laicky povedané, ide o perzskú mačku s krátkou srsťou.

 

Výzor prezradí príslušnosť ku konkrétnemu plemenu 


Tým, že toto plemeno je príbuzné k perzskej mačke, neprekvapí, že má črty podobné perzskej mačke. Jej veľkosť by mala byť stredná až veľká. Hlava exotickej mačky je masívna, okrúhla. Čelo by mala mať guľaté a líca plné. Nos má krátky a široký, nozdry dobre otvorené, aby umožňovali správne dýchanie. Brada je pevná a čeľusť by mala byť široká a mocná. Uši by mali mať malé a okrúhle a mali by byť široko od seba, a aj posadené dosť nízko na hlave. Oči by mali mať veľké, okrúhle a posadené ďalej od seba.


Telo exotickej mačky má nasledované črty: široký hrudník, dobre svalnaté ramená a chrbát. Nohy by mali byť krátke, ale silné. Packy by mali byť veľké, okrúhle a preferuje sa, ak má táto mačka srsť medzi prstami. Chvost máva krátky.


Pokiaľ túžite po perzskej mačke, ale máte obavy z toho, akoby ste sa mali starať o jej srsť, presne vám bude vyhovovať plemeno exotickej mačky. Jej srsť je krátka, hustá a plyšová. Kvôli hustote podsady srsť odstáva od tela.


Exotické mačky poznáme vo viacerých farebných variantoch. Poznáme exotickú mačku so zlatou srsťou, alebo rovnako aj v snehovo bielej farbe. Rovnako je ich povolené chovať s rôznymi kresbami na tele.


Toto plemeno spolu s jej dlhosrstou sestrou radíme skôr k flegmatickejším povahám mačiek. Samozrejme, v každom plemene sa nájdu výnimky, a rovnako aj tu viete nájsť jedincov, ktorí budú vyčnievať zo všetkých tabuliek. Toto plemeno radíme k mačacím aristokratom. Exotické mačky patria k ozdobám gaučov, pelechov či škrabadiel. Toto plemeno je kľudné a nakoľko ide o krátkosrstú mačku aj údržba jej srsti je jednoduchšia.


Títo mačací aristokrati nemajú špeciálne nároky na starostlivosť. Ich krátka srsť je veľkou výhodou, ak za ňou nechcete stále pobehovať s hrebeňom v ruke. Je dobré ich sem tam prečesať, ale nároky na starostlivosť o ich srsť sú oveľa menšie, ako pri perzských mačkách. Dôležitejšie je pravidelne im čistiť oči a uši. Čo sa týka potravy, je vždy dobré odkomunikovať s chovateľom u ktorého si ju zaobstarávate, na aké krmivo je mačka zvyknutá. Pri výbere misiek je dobré zbystriť pozornosť. Jedná sa o brachycefalické plemená, preto je nutné vybrať správny typ misky. Pri miskách pre tieto plemená vyberáme druhy, ktoré sú plytké a dostatočne široké.


Pokiaľ chcete mať doma skutočného aristokrata, s veľmi kľudnou povahou a zároveň nenáročného na starostlivosť je exotická mačka pre vás ten správny výber.


Celkový vzhľad plemena bol čerpaný zo štandardov od organizácie FIFE.


Vypracovala: Evka Šurkalová, vedúca predajne Super zoo Senec, Ambasádor Super zoo

67 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page