top of page

Výber granulovaného krmiva pre šteniatko



Láska prechádza cez žalúdok...keby iba láska, ale aj zdravie. Výber krmiva pre šteniatko je často pre chovateľov španielskou dedinou... a to nie len pre tých začínajúcich chovateľov. Predsa len, hovoríme tu o krmive, ktoré hrá kľúčovú úlohu vo vývoji. Každý majiteľ chce mať doma zdravé a šťastné šteniatko, každý chce počuť na prvej kontrole u veterinára to, že jeho malý štvornohý miláčik krásne prosperuje.


Šteňatá počas svojho rastu potrebujú „bohatšie“ krmivo, ako dospelý pes a na to treba prihliadať. Stravovacie potreby sa im menia v každej fáze dospievania, pričom veľa záleží aj od plemena psíka.

Výživa drobcov začína ešte predtým, ako sa narodia – ešte kým sú v tele matky. Počas gravidity by mala sučka dostávať výživnejšie krmivo uspôsobené potrebám gravidnej sučky, nakoľko z toho čerpajú aj drobci. Po narodení prvé týždne šteniatka prijímajú všetky živiny z materského mlieka. Z toho veľmi podstatné sú prvé dva dni života, kedy sučka produkuje mledzivo, čiže kolostrum. Mledzivo ovplyvňuje črevnú mikroflóru a teda napomáha imunite. Neskôr sa šteniatka postupne začínajú prikrmovať. Krmivo, ktoré nahradí materské mlieko vyberajú chovatelia s ohľadom na veľkosť plemena a zároveň čo najprínosnejšie pre drobcov.


Skúsení chovatelia vedia, že najprospešnejšie pre ich drobca, ktoré odovzdávajú novým majiteľom bude, ak mu pribalia na začiatok pár dávok krmiva, ktorým od začiatku šteniatko kŕmili. Náhle zmeny krmiva neznášajú dobre dospelé psy, nie to ešte malé šteniatka. Ideálne je kŕmiť aspoň 2-3 týždne krmivom, ktorým kŕmil aj pôvodný chovateľ a postupne prechádzať na nové krmivo pri ktorom by ste chceli zostať. Striedať krmivo vrece za vrecom sa neodporúča! Väčšinou chcú noví majitelia zmeniť krmivo podľa seba. Podľa čoho vyberať krmivo? Psičkárom začiatočníkom sa to môže na prvý pohľad zdať príliš komplikované, ale určite existuje tá správna voľba pre Vaše šteniatko. 😊

Cena nie vždy zodpovedá kvalite, preto je dôležité sledovať zloženie krmiva - kvalitné granulysú energeticky bohaté, ľahko stráviteľné, obsahujú mäso, vitamíny, stopové prvky, minerály, antioxidanty a vyvážený pomer proteínov a tukov. Pekný obal s obrázkom čerstvého mäsa je lákadlom pre oči, no najdôležitejšia je zadná strana obalu krmiva. Na zadnej strane nájdete všetky potrebné informácie – analytické zložky krmiva, vypísané celé zloženie. Samotné zložky sú zväčša uvádzané v takom poradí, v akom sú zastúpené v krmive – od najväčšieho po najmenšie. Kvalitnejšie krmivá uvádzajú presné percentá všetkých zložiek, naopak tie komerčné a najlacnejšie krmivá majú zloženie vypísané dosť chabo – nejasne. Granulované krmivá sú teda rôzne – od tých ekonomicky menej náročnejších, cez prémiové až po holistické.

Doprajte svojmu chlpáčovi ten najkvalitnejší variant krmiva, aký si môžete z fiančnej stránky dovoliť. Ako sa hovorí, radšej kvalitnejšie krmivo, ako potom nechať väčšiu sumu u veterinára... pre fyzický a psychický vývoj rastúcich drobcov je nutričný obsah krmiva ešte dôležitejší, ako pre dospelých psov.

Nie je čivava ako bernardín, takže aj na toto treba prihliadať pri výbere krmiva pre šteniatka. Iné nároky na krmivo majú trpasličie plemená, iné zasa tie obrie... nie je to len o veľkosti či tvare granulí, ale aj o „doplnkových“ látkach, ako sú napríklad chondroprotektíva. Pri výbere granulovaného krmiva sa teda riaďte zložením a zároveň aj tým, pre koho sú vytvorené ich receptúry. Na obaloch môžete najčastejšie vidieť označenia ako small/mini, medium či large, označujúce veľkosť psíka podľa plemena.

Ďalšou častou otázkou medzi psičkármi je Ako často kŕmiť malé šteniatko? Podobne, ako iné mláďatá, aj chlpáčov treba kŕmiť viackrát denne. Sučka dojčí niekoľkokrát za deň a nezaostáva ani v noci. Po prechode na granulovanú stravu by sme tiež mali šteniatka kŕmiť 3-4-5x denne v pravidelných intervaloch. S ohľadom na veľkosť žalúdka takého malého stvorenia, určite nie je dobré nechať šteniatko zjesť celú odporúčanú dennú dávku na jedenkrát. Kedysi bolo zaužívané, aby mal psík nasypané krmivo v miske stále – čo ale nie je prirodzené pre psy, nakoľko aj dávno pradávno nemali nonstop zdroj potravy a zároveň je to lepšie aj pre nás chovateľov, nakoľko vieme lepšie odsledovať, koľko krmiva psík zjedol. Čo sa môže stať po príchode domov s novým šteniatkom je to, že drobec nechce až tak veľmi papať, ako jedol u chovateľa. To môže byť spôsobené stresom zo zmeny prostredia, alebo len sa jednoducho už nemusí „predbiehavať“ so súrodencami a tak poľaví v žravosti. Netreba panikáriť ani vtedy, ak šteniatko nezje odporúčanú dennú dávku krmiva, nakoľko tabuľky na zadnej strane obalov krmív s informáciou o odporúčanej dennej kŕmnej dávke sú len orientačné. Sú všeobecné a môže sa stať, že niekedy šteniatko jednoducho nezje celé predpísanú dávku a inokedy si ešte pýta dupľu. :) Pokiaľ šteniatko krmivo doslova hltá, použite na kŕmenie spomaľovaciu misku proti hltaniu.

Nezabudnite na to, že doporučenú dennú dávku krmiva delíme na toľko dávok, koľkokrát denne kŕmime.

Ako na to? Uvedieme si pár príkladov:


a) Máme malé plemeno psíka, akčný kríženec maltezáčika z útulku, ktorý má približne 13 týždňov. Kŕmime kvalitnými holistickými granulami Elbeville - Puppy and Junior Mini Fresh Turkey Healthy Development. Predpokladáme, že tento kríženec bude v dospelosti vážiť okolo 5kg. Podľa tabuľky na obale je teda denná kŕmna dávka približne 104 gramov. Túto dávku rozdelíme na 4, keďže šteniatko toľkokrát za deň kŕmime.


b) Máme šteniatko border kólie, ktoré má teraz 9 mesiacov. Dostáva granulované krmivo značky Ontario, konkrétne Puppy Medium Lamb & Rice. V dospelosti môže vážiť medzi 15-20kg, takže podľa tabuľky by šteniatko malo dostávať 170-210 gramov denne. Dennú kŕmnu dávku rozdelíme na dve časti, lebo už kŕmime iba ráno a večer. c) Do tretice tu máme československého vlčiaka. Ide o aktívne 6 mesačné šteniatko kŕmené granulami Elbeville Puppy and Junior Large Fresh Turkey Healthy Development. Nakoľko ČSV v dospelosti dosahujú váhu nad 25kg, vybrali sme mu krmivo pre veľké plemená. Rodičia šteniatka vážili v priemere 33kg, predpokladáme, že aj táto mladá sučka bude mať okolo 30kg. Podľa tabuľky na obale krmiva by mala dostávať 442 gramov denne. Jesť dostáva trikrát denne, čiže na jedenkrát dostane prídel 147 gramov. S kŕmnymi tabuľkami Vám určite radi poradia aj v 77 predajniach Super zoo, alebo na infolinke Super zoo 02 20570200 (Po – Ne 9:00hod. – 19:00hod.) Aj keď budete kŕmiť na gram presne, nezabúdajte sledovať svoje šteniatko, jeho aktivitu, kvalitu srsti a aj exkrementy. :) P.S. – Myslite aj na to, že psík by mal mať prístup k miske s čerstvou vodou.


Vypracovala: Eva Alakšová, vedúca predajne Super zoo Topoľčany

60 views0 comments

Comments


bottom of page