top of page

Prvá návšteva veterinára


Priniesli ste si domov šteniatko a neviete, kde začať? Určite by ste si mali medzi tie najdôležitejšie úlohy poznačiť aj návštevu veterinára. Každé šteniatko, ktoré menilo majiteľa, by malo mať už absolvovaný prvý kontakt s veterinárom. Novela zákona o veterinárnej starostlivosti hovorí, že šteniatka musia byť označené mikročipom pred prvou zmenou majiteľa, najneskôr však do 12 týždňov veku. To teda znamená, že šteniatko, ktoré ste si priniesli domov (teda menilo majiteľa) sa už s veterinárom stretlo. Je veľká pravdepodobnosť, že si to ani nepamätá a je na vás, aby ste ho naučili mať kladný vzťah k návštevám veterinára. Ako sa začať pripravovať na prvú návštevu u veterinára?

Pre niektorých psíkov je stresujúca už len samotná cesta autom, takže ak sa k veterinárovi chystáte prepraviť autom, učte psíka na prepravku už pár dní predtým. Zoznámte šteniatko s prepravkou (https://www.superzoo.sk/psy/cestovanie-so-psom/?expressDeliveryTransport=0&vyrobca=ferplast), dajte mu do nej pár maškŕt, obľúbenú deku nech samo a dobrovoľne do nej vstúpi. Ak ho v prepravke zavriete nasilu, nebude sa mu to páčiť a vie si to aj zapamätať. Preto radšej zvoľte pozitívnu motiváciu na jeho vstup do prepravky.

Aby sa šteniatko nebálo, alebo aby bolo aspoň čo najmenej v strese pri vyšetrení, učte ho na manipuláciu už vopred. Veterinárny lekár pri vyšetrení ohmatáva psíka, kontroluje mu chrup, uši, meria teplotu, atď. Toto sa najčastejšie deje na vyšetrovacom stole, kde sú šteniatka neisté. Skúste doma so šteniatkom manipulovať, jemne ho ohmatávať, aby si na takéto dotyky zvyklo. Deň návštevy veterinára

Pred odchodom z domu odporúčame šteniatko nekŕmiť. Áno, aj niektoré zvieratká trpia kinetózou, takže ak nechcete, aby ste mali „pokrstené“ auto, nakŕmte ho radšej až neskôr.

Po príchode k veterinárovi, ale ešte predtým, ako vojdete dnu do jeho ordinácie, nájdite v blízkosti plochu so zeleňou. Nechajte šteniatko, nech tam ešte vykoná potrebu – radšej vonku, ako potom na stole alebo v čakárni. Myslite na to, že tam treba mať šteniatko stále na vôdzke – pre bezpečnosť vášho psíka, ale aj pre bezpečnosť ostatných zvierat.

Čo veterinár kontroluje, aké očkovania šteniatko musí mať?

Veterinár hmatom skontroluje psíka, či je jeho fyzický stav v poriadku, či psík reaguje ako má, či má v norme telesnú teplotu a potom aktualizuje údaje v centrálnom registri zvierat – preregistruje údaje v mikročipe. pozn.: Ak vaše šteniatko ešte nie je čipované, veterinár ho podľa zákona musí začipovať, aby ho mohol ošetrovať a vykonávať iné bežné veterinárne úkony.

Pokiaľ ide o očkovanie psov, na Slovensku máme okrem povinného aj nepovinné očkovanie, ktoré odporúčajú psíčkari a veterinármi. So všetkými očkovaniami vám poradí váš veterinár. Povinné očkovanie je očkovanie proti besnote, ktorá je smrteľná pre zvieratá aj pre ľudí – tzv. zoonóza. Medzi zoonotické ochorenia patrí aj leptospiróza. Medzi odporúčané dobrovoľné očkovania patria očkovania proti psinke, parvoviróze, kotercovému kašľu a ďalším infekčným ochoreniam. Tieto infekčné ochorenia sa vyskytujú oveľa častejšie, ako besnota. Napríklad taká parvoviróza pri neskorom zásahu veterinára je pre šteniatka až smrteľná.

Okrem tohto všetkého vám veterinár pomôže a poradí a antiparazitikami pre šteniatka – či už na vnútorné, alebo vonkajšie parazity.

Pamätajte na to, že návšteva u veterinára pre psíka nemusí byť nočnou morou a negatívnou skúsenosťou. Je na vás, aby ste ho na to pripravili a zároveň u veterinára zachovali pokoj aj vy, pretože váš miláčik vašu neistotu vycíti.


Drobná rada na záver, ak radi cestujete, požiadajte hneď pri prvej návšteve vášho veterinára, aby vám vystavil petpass a aby ste mohli cestovať so svojim štvornohým miláčikom aj za hranice.


Vypracovala: Eva Alakšová, vedúca predajne Topoľčany



30 views0 comments
bottom of page