top of page

Pĺznutie psa



Výmena srsti nášho psíka je prirodzený proces, ktorý nás chovateľov zvykne potrápiť najmä v jarných a jesenných mesiacoch. Prejdime si v krátkosti, čo presné znamená pĺznutie u psíka, ako byť nápomocný v procese výmeny srsti a rôzne tipy na prekonanie tohto obdobia.

 

Pĺznutie


Pĺznutie je prirodzená obnova srsti. Srsť psíka totiž prechádza niekoľkými fázami. Prvá je fáza rastu, kedy srsť dorastá do požadovanej dĺžky. Nasleduje fáza pokoja, ktorá prechádza do regresie, kde chlp, ktorý sa chystá vypadnúť, musí mať svoju náhradu. Tu nastáva najmenej obľúbená fáza pre nás, chovteľov - fáza pĺznutia psa. Najvýraznejšie pĺznutie je u plemien psíkov s hustou podsadou a pozorujeme ho 2x do roka - na jar, keď je potrebné zbaviť sa hustejšej zimnej srsti a potom na jeseň, keď je potrebné, aby srsť zhustla a tvorila prirodzenú ochranu. Ovplyvniť pĺznutie  dokáže veľa faktorov. Môže ísť napr. o častú zmenu okolitej teploty, hormóny, kvalitu srsti, kvalitu stravy, typ srsti, hladinu stresu, plemeno a vek psíka.  


Pár tipov, ako prežiť pĺznutie nášho štvronohého parťáka


1.      Pravidelné vyčesávanie


Pravidelným vyčesávaním srsti ušetríte čas sebe a aj vášmu psíkovi, to bude určite príjemnejšie. Najdôležitejším faktorom je výber vhodnej kefy pre vášho psíka. Pre dlhosrsté plemená je vhodná kombinácia viacerých kief, aby ste sa mu pomocou nich dostali až na kožu a vyčesali odtiaľ podsadu a premasírovali pokožku.


Pri krátkosrstých plemenách je vyčesávanie o niečo jednoduchšie, len pre ich majiteľov je ťažšie priebežne odstraňovať chlpy z oblečenia. Na to máme užitočného pomocníka,  ktorým je  odstraňovač chlpov tzv. valček na textílie, vďaka ktorému psie chlpy odstránime jednoducho z čalúnenia aj odevov. Na vyčesanie krátkosrstých psíkov môžeme použiť vyčesávací hrebeň. 

Pokiaľ máte doma šteniatko a chcete ho pozitívnou formou viesť k tomu, aby sa dalo česať hravo, môžete použiť vyčesávaciu rukavicu, alebo iné kefy, ktoré sa dajú navliecť na ruku. Psík tak nadobudne pocit, že ho hladíte a česanie si vďaka tomu užíva.

 

2.      Kúpanie


Kúpanie by malo patriť v období pĺznutia k prvému kroku, keďže napomáha odstrániť väčšie množstvo odumretej srsti. Výber toho správneho šampónu je veľmi dôležitý. Vždy treba dbať na typ pokožky psíka. Pred kúpaním by sme tiež psíka mali skontrolovať, či jeho pokožka nie je žiadnym spôsobom poranená. Šampónov je v ponuke mnoho, preto sledujeme na čo má byť šampón určený. Máme šampóny proti parazitom, na citlivú/ lupinatú pokožku, na teriérov, dlhosrsté psy, krátkosrsté psy, psy, ktoré majú ťažko rozčesateľnú srsť, na hydratáciu,  na potlačenie zápachu, na zvýšenie lesku srsti, s olejovým koplexom a rôzne iné.  Kondicionér je veľmi dobrý pomocník, nie len pri starostlivosti o dlhosrstých psíkov, ale pri každom psíkovi. Kvalitný kondicionér chlpy pekne zjemní, dodá im lesk a podporuje odpudzovanie nečistôt. Ako veľmi dobré zakončenie celej kúpacej kúry odporúčam vyživujúci sprej na báze probiotík, ktorý dodáva srsti lesk, vyživuje ju a dodáva jej prirodzený lesk (nedá sa kombinovať so šampónom na dezinfekčnej báze). Nezabúdajte však na to, že psíka nie je dobré kúpať často, môže to totiž viesť k vysušovaniu pokožky, alebo k strate jej prirodzenej mastnoty.

 

3.      Pravidelné čistenie srsti od nečistôt


Každý psík je iný. V závislosti od jeho povahy a charakteru sa jeden bez problémov vyváľa v blate a v nečistote, iný  sa znečisteniu vyhýba. To ovplyvní spôsob, ktorý budeme voliť na jeho očistenie. Keď mu stačí len očistiť labky po prechádzke, alebo mu chceme prevzdušniť srsť a dodať jej lesk, je vhodné využiť vlhčené obrúsky  či už na dezinfekčnej báze, na srsť, alebo pre šteniatka. Rešpektujú citlivú kožu, ale aj čuch zvieraťa, pomáhajú tiež eliminácii zápachu v domácnosti.


V procese očisty vám ako novinku odporúčame aj spreje na probiotickej báze na zamedzenie tvorby kvasiniek, ktoré sa postarajú o prípadné drobné ranky domácich miláčikov a optimalizujú mikrobiálnu rovnováhu pokožky.


Aj keď je jarné obdobie s našimi chlpáčmi náročné na udržiavanie poriadku, verím, že s našimi radami to hravo zvládnete. Váš chlpáč si predsa zaslúži tú najlepšiu starostlivosť a spolu s nami mu ju viete veľmi ľahko poskytnúť.


Jozef Dodo Gvoždiak radí:

groomer Super zoo salón, Aupark Bratislava

Pĺznutie psíka alebo mačky najmä v jarnom a jesennom období môže potrápiť nejedného majiteľa. Procedúra, ktorú poskytujeme v našom salóne zahŕňa okrem iného okúpanie zvieratka so šampónom, následné nabalzamovanie a vysušenie fénom. Intenzívne napomôže pri odstraňovaní jeho vypĺznutej srsti.






Vypracovala: Viktória Kaňková, Ambasádor Super zoo, vedúca predajne Super zoo Danubia Bratislava 





74 views0 comments
bottom of page