top of page

Holandský ovčiak



Ovčiarsky pes, ktorý začal svoju kariéru na farme, je dnes láskyplný spoločník milujúci svoju rodinu. Tento temperamentný, vysoko inteligentný Holanďan s dychtivým záujmom robiť čokoľvek je ideálny do športovej kynológie a na špecializované záchranárske práce. Nezaprie gény spoľahlivého a intuitívneho strážcu a neustáleho pracanta.


História plemena:


Toto plemeno bolo vyšľachtené v Holandsku. V minulých storočiach sa Holandský ovčiak využíval najmä na pasenie oviec, keďže v Holandsku ich boli státisíce. Bez šikovného psa by sa pastieri nezaobišli. V tom čase museli psy vedieť pásť ovce, strážiť rodinu, byť tvrdý, ostražitý, ľahko cvičiteľný, spoľahlivý. V roku 1989 založili v Holandsku Klub holandského ovčiaka a ustanovili prvé podmienky pre chov tohto plemena. Holandský ovčiak má 3 varianty - krátkosrstý, hrubosrstý a dlhosrstý. Holandský klub si dal záležať hlavne na pracovitosti plemena. Chceli udržať, aby plemeno bolo čo najlepšie cvičiteľné, tvrdé, odvážne, nebojácne, inteligentné a oddané. V roku 1960 bol Holandský ovčiak uznaný FCI ako samostatné plemeno. Štandard tohto plemena bol klasifikovaný v roku 1990 pod FCI číslom 223.


Holandský ovčiak patrí do 1. FCI skupiny pastierske a ovčiarske psy s výnimkou švajčiarskych salašníckych psov (1. sekcia ovčiarske psy so skúškou).


Celkový vzhľad a povaha plemena:


Holandský ovčiak je stredne veľký, stredne ťažký, svalnatý pes dobrých proporcií. Má inteligentný pohľad a veľmi živý temperament. Je oddaný, poslušný, ľahko cvičiteľný, ostražitý, tvrdý, oddaný, nebojácny, odhodlaný. Výška tohto plemena je pre suky 55-60cm a pre psov 57-62cm. Pohyb by mal byť plynulý, pružný, prirodzený.


Exteriér plemena:


Holandský ovčiak by mal mať menšie uši, vzpriamené. Hlava primeraná k telu, nemala by byť masívna, skôr podlhovastá, pysky priliehavé. Oči mandľové, tmavé, stredne veľké. Nos vždy čierny. Chrup pravidelný a nožnicový zhryz. Trup silný, hrudník hlboký, spodná línia plynule prechádza do oblasti brucha, chrbát rovný a silný. Bedrá by nemali byť dlhé, kríže nesmú byť krátke a klesajúce. Predné končatiny má silné, svalnaté, zvislé. Lopatky priliehajúce k hrudníku, šikmé a ramená sú správne dlhé. Dolné končatiny tak isto silné a svalnaté, správne zauhlené bez vlčích pazúrov. Psy musia mať oba semenníky.


Osrstenie plemena:


Varianta krátkosrstá: srsť tvrdá, nie príliš krátka, hustá podsada. Farba žíhaná zlatopásikavá alebo striebornopásikavá. Pásiky sú na celom tele. Čierna maska, priveľa čiernej srsti na tele sa považuje za chybu a výrazný biely fľak je tiež chyba.


Varianta dlhosrstá: na celom tele dlhá, hladká a priliehajúca srsť, bez kučier a s bohatou podsadou. Na hlave, ušiach, labkách od piat nadol je srsť krátka a hustá. Chvost je bohato osrstený. Farba ako u krátkosrstých a chyby taktiež.


Varianta hrubosrstá: na celom tele okrem hlavy hustá, tvrdá a huňatá srsť. Pysky a brada dobre osrstené. Srsť nemá byť mäkká a má odstávať. Drsné odstávajúce obočie. Chvost je dobre osrstený. Farba sivomodrá, strieborná, zlatopásikavá. Pásiky sú menej viditeľné.


Toto plemeno by sme odporučili len pre skúseného majiteľa, potrebuje veľa pohybu, nakoľko je veľmi živý a temperamentný.


Vypracovala: Katka, asistent predaja, Super zoo Komárno

162 views0 comments
bottom of page