top of page

Menej času pre domácich miláčikov



V živote každého psičkára sú situácie a udalosti, na ktorých sa štvornohý miláčik nemôže zúčastniť. Počas letných prázdnin si deti, študenti užívajú voľno spolu so svojimi domácimi miláčikmi, ale čo v septembri, keď začne škola? Je veľmi dôležité, aby psík vedel oddychovať a byť doma aj sám. Tu však občas nastáva problém - separačná úzkosť. Separačná úzkosť je jedna z úzkostných porúch v správaní psa a ako názov napovedá, je to úzkosť z odlúčenia, často priam až panický strach. V dnešnej dobe je veľkým trendom brať psíkov čo najviac so sebou, čo je samozrejme skvelé z pohľadu socializácie, ale z prevenčného hľadiska je potrebné učiť psíka/šteniatko postupne po malých krokoch aj na samotu.


Ak teda chceme predísť „separačke“, skvelým štartom na tento tréning je aj to, keď psík vie oddychovať a má svoje bezpečné miesto, ktorým je najčastejšie peliešok, či deka. Čoraz častejšie sa s týmto spája aj klietka pre psa, ktorá má byť bezpečným útočiskom psíka a zároveň vašou veľkou pomocou.


Deku alebo pelech pre svojho miláčika môžete dať do klietky, aby sa psík naučil mať klietku rád, aby vedel, že to je miesto, kde si môže uložiť svoje hračky alebo v pokoji žuť nejakú dobrôtku. Ak naučíte svojho miláčika nebáť sa klietky, určite sa vám to neraz vyplatí v rôznych situáciách (cestovanie, návšteva, ktorá sa bojí psíkov, hospitalizácia na veterine,...). Psík, ktorý je v klietke, vám neponičí nábytok alebo nové papuče a zároveň je oveľa menšia pravdepodobnosť, že si spôsobí nejaké zranenie.


Ak sa chcete o využití klietok dozvedieť viac, prečítajte si náš článok TU alebo TU, kde sa venujeme tejto téme podrobnejšie.


Či máte doma šteniatko alebo staršieho psíka z útulku, dôležité je postupne privykať psíka na to, že môže byť sám doma. To si vyžaduje vašu trpezlivosť, ale tréning robí majstra. Trénujte najskôr len odchody z miestnosti do miestnosti za zatvorenými dverami, nepravidelné odchody na pár minút z domu, a postupne zvyšujte tento čas odlúčenia. Prehnané lúčenie a potom aj vítanie sa so psíkom je chybou, ktorú robíme najčastejšie.


Aký je rozdiel medzi psíkom, ktorý sa „len“ nudí a medzi psíkom s úzkosťou?

Najväčší rozdiel je samozrejme v psychickom nastavení psíka, ale to nám náš miláčik nepovie. Musíme to odsledovať. Majitelia psíkov si často myslia, že ak ich pes šteká, alebo niečo doma zničí, že trpí strachom z odlúčenia. Chlpáč, ktorý vystrája od nudy, vie aj oddychovať, ľahnúť si na miesto, ale psík s úzkosťou trpí celý čas, čo je sám, takže ten len tak oddychovať nevie.


Každopádne sa môžeme riadiť heslom, že unavený pes je dobrý pes. Unaviť psa nie je vždy jednoduché – záleží od plemena a aj veku, ale určite nič nepokazíte prechádzkou, kedy psík môže aportovať alebo aj čuchať. Je dobre známe, že naši štvornohí priatelia majú oveľa citlivejší čuch ako ľudia a je to zároveň hlavný spôsob, ako skúmajú svoje okolie. Čuchanie psov nielen unavuje, ale aj upokojuje. Na trhu existujú tzv. čuchacie deky, ktoré môžete naplniť pamlskami, či granulami, a teda zamestnať psíkovi hlavu týmto spôsobom a nie vašim odchodom. Čuchacia deka sa dá nahradiť aj menšou interaktívnou hračkou, ktoré sú tiež často plniace, takže psík si pri hraní aj pochutí na dobrôtkach. Za vyskúšanie určite stojí praktická loptička na pamlsky, s ktorou sa psík zabaví.


V prípade miláčika so „separačkou“ sa odporúča trénovať reaktivitu na takzvané spúšťače. Ak chlpáč začne reagovať na rinčanie kľúčov, vezmite ich kedykoľvek počas dňa, aby si pes nevytváral negatívnu emóciu, ale aby to začal brať ako niečo bežné, takú rutinu. Psíka učíme, aby si prestal všímať, čo robíme my a to získame iba tréningom.

Odchody-odlúčenia sú pre psy so separačnou úzkosťou veľmi stresujúce aj napriek tomu, že sú poriadne unavení. Pomôcť im viete napríklad aj rôznymi prírodnými olejmi alebo inými prípravkami proti stresu. Prípravky na prírodnej báze upokojujú psíkov aj pri rôznych iných stresových situáciách (búrky, ohňostroje, zmena prostredia,...).


Občas majitelia psíkov v dobrej mienke zaobstarajú k tomu prvému psíkovi aj druhého, aby sa „nenudil“. Zaobstaranie druhého psíka ku psíkovi so separačnou úzkosťou však nerieši problém. Zadováženie si druhého psíka môže fungovať v prípade, ak u toho prvého psíka nejde o „separačku“, ale iba o nudu.

Ak ani po dlhšom období domácich tréningov neuvidíte zlepšenie, nehanbite sa a kontaktujte skúseného trénera psov. Nie je to hanba.

A hlavne, nehnevajte sa na svojho miláčika, netrestajte ho za toto jeho nechcené správanie. Dajte mu lásku, trpezlivosť a veľa, veľa času. Zlepší sa to.


Vypracovala: Eva Alakšová, Vedúca predajne Topoľčany


136 views0 comments
bottom of page