top of page

Mýty a fakty zo života malých cicavcov

Updated: Apr 8



Malé cicavce a ich chov sú opradené množstvom informácií, no nie každá z nich je pravdivá a dôveryhodná. Spomeňme si aspoň tie základné:

 

Králik je hlodavec


„Králik je hlodavec“ jeden z najviac používaných, no nepravdivých výrokov. Králik patrí do radu zajacovité a od hlodavcov, ako sú napríklad potkany, škrečky či morčatá sa líši počtom a stavbou zubov. Od hlodavcov ich taktiež odlišuje funkcia čeľuste – králiky dokážu žuť potravu krúživým pohybom, (umožnený iným kĺbom čeľuste), iné hlodavce len pohybom čeľuste zhora nadol. Tiež sa líšia stavbou pier a rozdiel je aj v  stavbe a funkcia tráviaceho traktu.


Škrečky milujú loziť


Škrečok loziaci po mrežiach klietky hore a dole? ...no veď predsa musia milovať lozenie a šplhanie. Takéto lozenie je však často prejav stresu z malého alebo nevyhovujúceho priestoru. Jednoducho sa snažia utiecť. Škrečky nie sú uspôsobené na lozenie, ich biologická stavba- zavalité telo a  krátky chvostík nespĺňajú predpoklady pre lozenie do veľkých výšok. Škrečky prirodzene žijú na zemi a v podzemí, kde majú nory a spleť tunelov, preto by sme sa pri výbere ubikácie mali zamerať najmä na dostatočnú plochu dna – neprimeraná výška ubikácie je spätá s riziko úrazu.


Škrečok hryzie mreže lebo si obrusuje zuby


Škrečok je hlodavec, ktorému neustále dorastajú zuby a preto si ich musí skracovať a obrusovať. Ohrýzanie kovovej mreže však nemá žiaden účinok na dĺžku zubov, hryzenie kovu skôr môže spôsobiť poškodenie chrupu. Ohrýzanie mreže podobne ako lozenie po mreži klietky je prejav stresu a nudy. Škrečok sa snaží vyhrýzť z nepriaznivých podmienok, hryzenie je prirodzená rekcia pre škrečka ako sa obrániť a pomôcť si. Ak chceme obmedziť túto činnosť je potrebné zabezpečenie nielen dostatočne veľkého priestoru, ale rovnako tak, aj podnetného prostredia.




Hrudkujúce podstielky sú vhodné pre malé cicavce, hlavne králiky


Podstielka je samozrejmá nutnosť pri chove zvierat. Na trhu je pomerne veľké množstvo druhov podstielok a každá z nich má iné benefity. Jedným z druhov sú hrudkujúce podstielky. Tieto podstielky pri styku s tekutinou vytvárajú hrudku. Tento typ podstielok je však nevhodný a nebezpečný pre malé cicavce a hlavne králiky. Keďže táto podstielka vytvára hrudku pri styku s tekutinou, po zjedení zvieraťom hrozí vznik obštrukcie v tráviacom trakte (rizikové sú najmä bentonitové podstielky, ktoré niekedy využívajú ľudia do toaliet králikov, sú však určené do toaliet pre mačky). Tieto podstielky sú taktiež často prašné, čo je ohrozenie pre dýchaciu sústavu a oči zvieraťa.

 

Čím menšie zvieratko, tým menší priestor potrebuje


My ako ľudia sa často dívame len na aspekt veľkosti zvieratka a preto si zjednodušene predstavujeme, že malé zvieratko značí malý priestor. No ak začneme zvažovať nároky na jeho chov, všetky subjekty, ktoré zvieratko potrebuje v rámci základnej výbavy (domčeky, toaleta, nádoby na substráty, hračky, priestor pre „enrichment“ a ďalšie doplnky) tak zistíme, že výsledná veľkosť priestoru ubikácie je často dvojnásobok od našej pôvodnej predstavy. Navyše aj malé zvieratá sú prekvapivo aktívne a prirodzene zdolávajú nemalé vzdialenosti. Čím väčší priestor vieme zvieratku na jeho život poskytnúť, tým šťastnejšie a pokojnejšie zvieratko budeme doma mať.

 

Škrečky potrebujú kamaráta


Niektoré malé cicavce patria do skupiny spoločenských zvierat (králiky, morčatá, potkany, degu...) no škrečky sem nepatria. Sú to solitárne zvieratá a teda určite nepotrebujú žiadneho kamaráta. Teritorialita a dominantnosť sú ich prirodzenými vlastnosťami a preto sa prirodzene držia čo najďalej od jedincov rovnakého druhu. V prípade chovu dvoch jedincov dochádza k teritoriálnym bojom a často k fatálnym následkom. Jeden škrečok chovaný v správnych podmienkach je najšťastnejší škrečok.


Hlodavce smrdia


Keď sa povie hlodavec, mnohým ako prvé napadne potkan, alebo škrečok a s nimi spojený zápach. Áno, samozrejme aj malé cicavce tak ako každé zviera majú svoju typickú arómu a pach. No v širšom slova zmysle, malé cicavce sú bez zápachu.  Smrad alebo iný silný odor sú znaky nedostatočnej hygieny, alebo choroby. Vhodné chovné zariadenia, správna podstielka, pravidelná hygiena a kontrola zdravotného stavu sú kľúčom k šťastnému zvieratku bez zápachu.

 

Vypracoval: Lulu Vargová, Super zoo Prešov Ľubotice

185 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page