top of page

Obľúbené typy vôdzok pre psíky


Začína sa jar a s ňou krásne teplé počasie ako stvorené na prechádzky s vašim štvornohým spoločníkom. Či už s ním vybehnete do parku v meste, skočíte si zašportovať na cvičisko alebo vybehnete na túru do prírody, pre každú štvornohú slečnu parádnicu alebo vyšportovaného kamoša tu máme pestrú ponuku obojkov a vôdzok rôznych farieb, vzorov, materiálov a použitia. Dôležité je správne si vybrať podľa veľkosti psíka, jeho povahy a typu aktivity, ktorú váš psík preferuje alebo potrebuje. Ako pomôcku vám ponúkame prehľadné rozdelenie vôdzok:


Kožené


Často využívané pri väčších psoch. Zo začiatku menej poddajný materiál, potrebné pravidelné ošetrovanie kože, ktoré vás však odmení veľkou odolnosťou a výdržou.


Pogumované


Vhodné pre psíkov ťahačov. Guma v kombinácii s látkou nepáli ruky pri ťahaní psa. Výhodou je ľahká údržba vôdzky, je potrebné počítať s rýchlejším opotrebením gumeného materiálu.


Gumené


Vôdzky vhodnejšie pre psíky, ktoré menej ťahajú. Výhodou je jednoduchá údržba. Zvyčajne bývajú vybavené karabínou s chrómovou povrchovou úpravou, ktorá chráni pred koróziou.


Lanové


Vhodné aj pre psíkov ťahačov. Výhodou je väčšinou guľatý tvar príjemný na držanie v ruke. Menším mínusom môže byť vyššia váha vôdzky pri väčších veľkostiach.


Nylonové


Asi najčastejšie používané vôdzky. Sú menej vhodné pre psíkov, ktorí ťahajú, môže prichádzať k páleniu ruky. Ich výhodou je ľahká údržba a väčšinou aj váha vôdzky.


Neoprénové/reflexné


Obľúbené hlavne pri venčení s vyšším pohybom áut. Po dopade svetla na reflexné prvky dochádza k zvýšenej viditeľnosti psíka. Nevýhodou je možné pálenie vôdzky pri ťahaní psíka.


Retiazkové


Najideálnejšia voľba pre psíka, ktorý obhrýza vôdzku. Výhodou je odolnosť materiálu a jednoduchá údržba, mínusom môže byť väčšia váha vôdzky a chladivý dotyk s rukou.


Prepínacie


Veľmi obľúbené vôdzky s možnosťou nastavenia dĺžky pohybu psa a prehodenie vôdzky okolo pliec. Vhodné aj pre dvoch psíkov na jednej vôdzke. Mierne ťažšia manipulácia.


Stopovačky


Vôdzky s rôznymi dĺžkami, najčastejšie sú využívané 5m, 10m, 15m, ich výhodou je vybehanie psíka na väčšiu vzdialenosť. Ideálne počas výcviku alebo výbehu s možnosťou kontroly aj na väčšiu vzdialenosť. Ťažšia manipulácia s vôdzkou z hľadiska dĺžky.


Flexi


Samonavíjacia vôdzka (lanková alebo pásiková). Čoraz populárnejšia vôdzka na vychádzky, kde chcete psíka vybehať, ale nemôžete ho mať na voľno. Vždy je potrebné prihliadať na váhu a silu psíka. Nie je vhodná pre psíky, ktoré ťahajú a pri väčších plemenách počítajte s vyššou váhou vôdzky. Pozor na dotyk vôdzky s kožou. Pri silnejšom trhnutí vôdzkou môže spôsobiť zranenie. Výhodou je jednoduchšia manipulácia oproti stopovačke.


Ďalšie typy vôdzok


Výstavné vôdzky - používajú sa na výstavách.

Vôdzky s amortizérom - využívané najmä pri psích športoch, napríklad canicross, prípadne pri psíkoch, ktoré ťahajú, keďže amortizér tlmí ťah psíka.

Krátke - dĺžka väčšinou okolo 40cm. Ideálne pri preprave na veterinu alebo v situáciách, keď sa má psík držať blízko pri nás.

Vôdzka spojená s obojkom - využíva sa hlavne pri výcviku pod dohľadom trénera. Účinná pomôcka ako odnaučiť psíka ťahať.


Vypracovali: Viktória Kaňková a Jana Cedzová, ambasádorky Super zoo

39 views0 comments
bottom of page