top of page

Perzská mačka



Perzské mačky často vábia svojim nádherným celkovým vzhľadom. Povieme si viac o ich výzore, povahe a srsti. Tieto pôvabné bytosti boli uznané (pod organizáciou FIFE) prvý krát v roku 1949.


Veľkosť ich tela je stredná až veľká, malo by mať krátky a silný krk, široký hrudník, masívne ramená a chrbát. Nohy sú krátke a silné. Labky by mali byť okrúhle, pevné a srsť by ste mali nájsť aj medzi prstami. Chvost by mal byť kratší a bohato osrstený.


Ich hlava by mala byť okrúhla a masívna. Uši by mala mať perzská mačka okrúhle a malé, rovnako by mali byť dobre osrstené z oboch strán. Na hlave sú položené veľmi široko od seba. Oči sú veľmi výrazné, majú byť okrúhle a tiež ďalej od seba. Tvar ich nosa sa často stáva predmetom sporov. Nos by mal byť krátky a široký. Mal by byť umiestnený medzi očami niekde medzi horným a spodným viečkom oka. Samozrejme nozdry by mali byť dobre otvorené, aby mačke umožňovali voľné dýchanie.


Najviac púta pozornosť ich bohatá srsť. Je dlhá, hustá, a mala by mať hodvábnu textúru. Keďže sa jedná o dlhosrsté plemená, mali by vytvárať až závoje, ktoré pokryjú celé ramená a hrudník.


Perzské mačky vieme nájsť v rôznych farbách a kresbách. Existujú jednofarebné a aj vo farbe čokoláda. Majú naozaj pestrú paletu farieb a každý milovník tohto plemena si vie nájsť svoju vysnívanú farbu.


Medzi plemenami mačiek rozhodne nájdeme aj mačky, ktoré potrebujú viacej starostlivosti a našej pozornosti, ale nájdeme aj mačky s flegmatickou povahou. Ak preferujete skôr pokojné mačky, zrejme ste našli svoje plemeno. Perzské mačky patria medzi skutočné aristokratky. Povahu majú pokojnú a krotkú. Sú to tichí spoločníci, ktorí vedia byť ozdobou každého škrabadla, alebo gauča. Ich najobľúbenejšia denná činnosť (samozrejme okrem spánku) je robiť radosť sedením svojmu majiteľovi na jeho kolenách, nechajúc sa pri tom rozmaznávať hladkaním. Netreba sa ale nechať obmäkčiť ich prívetivou tvárou. Pokiaľ nájdete správnu hračku, viete sa s nimi aj dobre zahrať.


Povedali sme si niečo o základnom vzhľade a povahe perzských mačičiek, ale aké sú ich nároky na stravu a starostlivosť? Čo sa týka stravy, je dobré sa poradiť s chovateľom, na čo je mačička zvyknutá. Väčšinou si nekladú extra nároky na stravu, čo je ale dôležitejšie podotknúť, je správny výber misiek na krmivo. Nakoľko ide o brachycefalické plemená, je potrebné vybrať im takú misku, aby im uľahčovala kŕmenie – plytkú a dostatočne širokú, niečo ako tanierik.


Pri plemene perzskej mačky je dôležitá najmä starostlivosť o ich nádhernú srsť, pretože ako sme už spomenuli, ide o dlhosrsté plemená. Toto plemeno je naozaj potrebné privyknúť na pravidelné kúpanie a fénovanie, aby sme vďaka tomu mohli mať doma ozdobu hodnú tohto plemena. Je dôležité ujasniť si s chovateľom použitie správnej kozmetiky a vyhovujúcich hrebeňov na udržiavanie adekvátneho vzhľadu tohto veľkolepého zvieraťa. Mačke by sme mali tiež pravidelne kontrolovať a čistiť uši a oči.


Celkový vzhľad plemena bol čerpaný zo štandardov od organizácie FIFE.


Vypracovala: Eva Šurkalová, chovateľka mainských mývalích mačiek, Super zoo Prievidza



247 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page