top of page

Prvá výbava pre šteniatko


Zaobstarať si šteniatko by malo byť zodpovedným rozhodnutím na dlhé roky. Šteniatka sú milé, hravé, trocha nezbedné a neustále nás dokážu niečím prekvapiť, preto by sme im zo začiatku mali dopriať dostatok času a tiež našej pozornosti. Ak si šteniatko prinesieme domov, je potrebné dopriať mu pokoj, aby sa mohlo v kľude zoznámiť s novou rodinou a prostredím.

A čo by v takom ideálnom prostredí pre nového člena domácnosti rozhodne nemalo chýbať? Poradíme vám v nasledujúcich riadkoch.


Šteniatko z chovnej stanice


Pokiaľ ste si zvolili šteniatko z chovnej stanice, často k nemu dostanete aj základnú výbavu. Najčastejšie to býva dečka s pachom psej mamy, vzorka alebo malé balenie krmiva, s ktorým bolo šteniatko kŕmené, niekedy malá hračka. Toto ale samozrejme nie je všetko, čo šteniatko potrebuje.


Výbava, ktorú vieme kúpiť aj bez psíka


Prvá časť výbavy by mala byť tá, ktorú viete kúpiť aj bez šteniatka. Sem patrí napríklad krmivo, misky na krmivo a vodu, hračky, pelechy, prepravky a rôzne iné doplnky uľahčujúce život so psíkom.


Krmivo


Pri granulách je ideálne vedieť značku, aby sme vám vedeli poradiť pri zložení a prípadnom výbere tých správnych pre vás. Pri mokrom krmive máme na výber širokú škálu pre spestrenie jedálnička. Odmeny vo forme pamlskov máme tiež určené pre šteniatka, či už budete hľadať tréningové, alebo na dlhšie zabavenie. A čo výživové doplnky? Na zlepšenie kvality srsti vieme ponúknuť napríklad lososový olej/konopný olej. Pri šteniatkach veľkého vzrastu sú možné aj chondroprotektíva bez MSM (je zbytočné tlmiť bolesť a zápal pokiaľ šteniatko nemá žiadne problémy), ktoré sa používajú aj pri menších plemenách v období prezubovania, kedy telo spotrebuje viac vápnika.


Misky a hračky


Pri miskách na krmivo je potrebné brať do úvahy veľkosť psíka. To isté platí aj pre hračky, avšak tie vyberáme aj podľa určenia. V našich predajniach Super zoo máme aj hračky určené priamo pre šteniatka, ktoré sú šetrné k ich mliečnym zúbkom, a tak môžeme predchádzať možným problémom v období prezubenia.


Pelechy a prepravky


Pri kúpe pelechu pozeráme na to, aké veľké bude šteniatko v dospelosti a či si prajete kúpiť pelech hneď pre dospelého psíka alebo len pre šteniatko. Z mojich skúseností je lepšie na začiatok zobrať menší a určite taký, ktorý vieme vyprať. Vhodný je aj box (prepravka), kde by šteniatko našlo svoje útočisko napr. v čase vašej neprítomnosti doma. Takýto box určite oceníte aj pri cestovaní.


Doplnky uľahčujúce život so psíkom


Doplnky, ktoré vám uľahčia život s vaším psíkom sú napríklad vrecká na pamlsky, kde viete rýchlo siahnuť, ak chcete psíka odmeniť. Pri výcviku je účinnou pomôckou kliker, vhodné je aj doplnenie stopovacej vôdzky. Kefa vám efektívne pomôže v období presrsťovania, ale nie je nevyhnutné ju kupovať ihneď. Netreba zabudnúť ani na šampóny pre šteniatka. Vhodnou alternatívou po prechádzke sú aj vlhčené utierky, aby sme nemuseli psíka stále kúpať. Samozrejme, že netreba zabúdať, že to, čo šteniatko spapá, ide z neho aj von, takže sáčky na exkrementy budú váš kamarát už navždy.


Výbava, ktorú je lepšie kupovať so psíkom


Do tejto kategórie určite patria obojky, postroje, ale aj vôdzky.


Obojok, postroj, vôdzka


Ponuka obojkov je pestrá - s motívmi aj bez, klasické aj vzorované, kožené, pochrómované, nylonové, neoprénové, reflexné atď. Vôdzku vieme k obojku doladiť, v predajniach Super zoo ponúkame aj ladiace sety. Postroje pre šteniatka rovnako nájdete vo viacerých variantoch materiálov a farieb. Nič nepokazíte ani identifikačnou známkou, ktorú vám na počkanie vygravírujeme (pokiaľ sa v predajni nachádza gravírovací stroj).


Šteniatko z útulku


Pri šteniatkach z útulku niekedy vzniká problém pri výbere krmiva, keďže sú prípady, pri ktorých sú šteniatka kŕmené viacerými značkami alebo nevieme, čím boli kŕmené pred adopciou. Netreba samozrejme hneď zúfať, keďže máme aj granulky, ktoré sú svojím zložením ľahšie na žalúdok. Inak sa vo výbave celkovo nič nemení, len v prípade zažívacích ťažkostí je možné do jedálnička pridať probiotickú pastu alebo prášok. Pri šteniatkach z útulku je vyššia pravdepodobnosť, že nebudú mať naučené hygienické návyky, takže tu by som určite odporučila aj kvapky na podložné plienky.


Vypracovala: Viktória Kaňková, ambasádorka Super zoo

54 views0 comments
bottom of page