top of page

Starostlivosť o mačky

Updated: Apr 15, 2021

Užitočné rady, ako postupovať pri správnom výbere a starostlivosti o vášho domáceho miláčika.

Mačky patria medzi samostatné a veľmi čistotné zvieratá. Aj napriek tomu však mačka žijúca v domácnosti potrebuje našu pomoc, pretože si so všetkým sama neporadí.


Zdravá mačka je spokojná mačka


Vlastníctvo mačky znamená zaistenie spokojného života pre vášho izbového tigra. Mačka nevie hovoriť, nemôže povedať, keď ju niečo bolí alebo keď je nešťastná, preto musíme mačku sledovať a akúkoľvek zmenu v správaní vyhodnotiť a riešiť ďalej. Svojej mačke zaistite kvalitné krmivo a veterinárnu starostlivosť. Základom je obstaranie škrabadla, odpočívadla úmerného veľkosti mačky a ešte lepšie ďalšieho mačacieho nábytku, vďaka ktorému sa z vášho bytu stane zábavné mačacie ihrisko.

Pozornosť tiež venujte starostlivosti o zovňajšok mačky a vykonávajte svojpomocne každý týždeň zdravotné kontroly (oči, uši, zuby a ďasná, rozhrňte srsť a prezrite kožu). Mačke prejavujte svoju náklonnosť maznaním - väčšina mačiek sa veľmi rada mazná a veľkou mierou vám vašu lásku oplatia späť.

 

Ako spoznať zdravú mačku?


Zdravá mačka je v optimálnej psychickej a fyzickej kondícii.


Po zdravotnej stránke:

  • Pružná, jemná a lesklá srsť

  • Zdravá koža bez šupiniek

  • Žiarivé oko bez výtoku

  • Vlhký nos bez výtoku

  • Čistý vonkajší zvukovod bez zápachu

Po psychickej stránke:

  • Hravosť

  • Zdravá chuť do jedla

  • Zvedavosť, záujem o okolie

  • Prejavuje náklonnosť

  • Chvost nesený vysoko, krúženie špičkou chvosta

  • Maznanie, otieranie sa nosom o obľúbené osoby

  • Pobehovanie sem a tam po byte bez zjavného dôvodu

  • Pradenie - pozor, pradenie môže byť tiež znak bolesti, preto je potrebné sledovať ostatné príznaky

 

Kastrácia


Ak neplánujete chov, nechajte mačku včas vykastrovať. Podľa najnovších poznatkov je najvhodnejší čas pred dosiahnutím pohlavnej dospelosti. Kastrácia je jeden z najčastejších preventívnych zákrokov a rekonvalescencia býva rýchla a bezproblémová.


Aké sú výhody kastrácie? Kastrované mačky bývajú spravidla pokojnejšie a maznavejší, netúlajú sa a majú lepšiu kvalitu života, teda sa dožívajú vyššieho veku ako nekastrované mačky. Kocúry po kastrácii zvyčajne neznačkujú, u mačiek - samíc sa zníži riziko vzniku infekcie maternice a rakoviny mliečnej žľazy.


Výber vhodného krmiva pitný režim


Mačka je od prírody mäsožravec. Preto vyberajte kvalitné krmivo bez chemických konzervantov a farbív, ktoré je bohaté na bielkoviny a najlepšie bez obsahu pšenice a kukurice. Mačka by mala mať krmivo v miske neustále. Ku granulám môžeme pridávať kvalitné konzervy s vyšším obsahom mäsa. Mačke vyberajte takú receptúru krmiva, ktorá pre ňu bude vhodná, napr. pre kastrované mačky, receptúry pre mačky s nadváhou, mačiatka, staršie mačky ... Veľmi dôležitou živinou je pre mačky taurín, ktorý je obsiahnutý v každom kvalitnom krmive. taurín pozitívne pôsobí na zrak, zlepšuje stav kože a srsti, podporuje srdcovú funkciu a metabolizmus. A ešte niečo na pitie u mačiek.



Pokiaľ ide o čerstvosť vody, tak sú niektoré mačky prieberčivé. Preto je vhodné mať k dispozícii fontánku pre mačky. Tieto fontánky zaistia čerstvú vodu po celý deň, tým pádom je voda pre mačku lákavejšia, viac pije a z toho vyplýva prevencia dehydratácie, ktorá môže vo vážnejších prípadoch spôsobiť akútne zlyhanie obličiek.

 

Starostlivosť o srsť


Krátkosrsté mačky väčšinou zvládnu starostlivosť o svoj kožúšok samy, ale dlhosrsté mačky často potrebujú pomoc, najmä ak má ich srsť sklon k plstnateniu (napríklad perzská mačka, mainská mývalia mačka).


Kefovanie srsti

Pravidelné vyčesávanie pomôže mačičke zbaviť sa odumretých chlpov a zároveň zamedzí plstnateniu. V prípade, že už k plstnateniu došlo, je možné využiť špeciálne hrebene alebo rovno strojček. Opäť platí, že ak si na to netrúfate, môžete navštíviť veterinára, ktorý si so splstnatenou srsťou poradí. Vždy je však lepšie týmto problémom predchádzať dostatočnou starostlivosťou.

Trichobezoáre

Ďalšie ťažkosti, najmä u dlhosrstých mačiek, je prehĺtanie odumretej srsti, ktorá v črevách vytvára tzv. trichobezoáre (rolky srsti), ktoré mačke môžu veľmi priťažiť tým, že sa črevá zapchajú a potom je vo väčšine prípadov nutný chirurgický zákrok. Ako prevenciu podávame mačke trávu alebo pastu s maltózou, vďaka ktorej chuchvalce srsti prejdú tráviacim traktom bez problémov.


Kedy mačku vykúpať?

Kúpanie mačiek nie je nutné, naopak je zbytočné a môže mačke zbytočne vysušovať citlivú kožu. Výnimkou sú prípady, keď je mačka z nejakého dôvodu natoľko znečistená, že je očista potrebná. V takom prípade použijeme šampón pre mačky, špeciálne obrúsky alebo suchý šampón.

Starostlivosť o pazúriky


Mačka potrebuje k spokojnému životu škrabadlo. To však neznamená, že si na ňom pazúriky obrúsi tak, aby jej neprerastali. Škrabaním na škrabadle si ich udržuje pekne ostré, ale napriek tomu je potreba ich raz za čas skrátiť klieštikmi. Ak si na to sami netrúfate, môžete navštíviť veterinára, ktorý vám ukáže, ako na to. Vždy je potrebné dávať pozor, aby ste nestrihli do živého tkaniva, čo by mačku nielen bolelo, ale aj by si to pamätala a pri ďalšom strihaní by bola v strese, čo by celú procedúru mohlo dosť skomplikovať. Ak má navyše mačka dostatok mačacieho nábytku na škrabanie, vyhne sa spravidla obrusovaniu pazúrikov na vašom nábytku.

Starostlivosť o chrup


Aj mačkám treba čistiť chrup, a to najmä tým šľachteným, ktoré sú voči zubnému povlaku citlivejšie ako bežná vidiecka mačka. Pri tvorbe povlaku dráždia baktérie ďasná, ktoré začnú byť začervenané. V prípade, že problém nie je včas riešený, môže dochádzať aj k zápalu ďasien, tzv. gingivitída a k parodontóze. Ide o veľmi bolestivé ochorenie, ktoré môžu mačku ohrozovať aj na živote.


Sprievodnými príznakmi problémov so zubami sú:

  • napuchnuté a začervenané ďasná

  • zápach z papule

  • nechuť do jedla, chudnutie

  • nadmerné slinenie

  • krvácanie z papuľky

  • vypadávanie zubov atď.

Od mladosti mačku navykáme na mäkkú zubnú kefku, ktorým jej chrup niekoľkokrát do týždňa vyčistíme. Môžeme na to použiť ochutenú pastu s mäsovou príchuťou, ale najlepšie sú enzymatické pasty, ktoré využívajú aktivity enzýmov.

318 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page