top of page

Starostlivosť o chrup

Updated: Jan 9, 2023

Zdravý chrup je jedným zo základných predpokladov spokojného života, čo platí u ľudí, ale rovnako tak u psov.

Aký majú psy chrup?

Psy majú chrup typický pre mäsožravcov tvorený z rezákov, špičiakov, črenových zubov a stoličiek. V priebehu života vystriedajú dve sady zubov a to mliečny chrup, ktorý začína šteňatám rásť vo veku 3. týždňov, hovorovo nazývaný aj „ihličkový“ (28 zubov), ktorý vymenia za trvalý chrup (42 zubov). Výmena trvá približne od 3. do 8. mesiaca života a dané obdobie je sprevádzané zvýšenou potrebou hrýzť – v ideálnom prípade vhodne zvolenými hračkami, ktoré psom dokážu napomôcť pri „prezubovaní“.



Prevencia je prvoradá zásada starostlivosti


Starostlivosť o chrup psov bola dlhodobo odsúvaná téma. Dnes sa však postupne dostáva do popredia a je častejšie vnímaná ako bežný štandard starostlivosti. Faktom je, že prevencia je vždy lepšia účinnejšia a hlavne bezpečnejšia, ako riešenie už vzniknutého problému – čo by dokázal potvrdiť nejeden veterinár. Napriek tomu sú zdravotné ťažkosti spojené práve s chrupom jedným z najčastejších problémov psov. Podľa prieskumov až 8 z 10 psov vo veku 3 rokov vykazuje známky dentálneho ochorenia. Samotnými prejavmi sú:

- Zápach z papule

- Krvácanie z ďasien

- Neochota prijímať potravu

- Otečené červenkasté ďasná a zubný kameň

- Pes si často zasahuje do papule labkami


Zriedkavejší výskyt zubného kazu, no častejšie problém s ďasnami


Všetko začína vznikom zubného povlaku, ktorý je tvorený zvyškami potravy, baktériami a ich metabolitmi. Tieto mikroorganizmy rozkladajú sacharidy v potrave na organické kyseliny, ktoré poškodzujú sklovinu zubu. Do zubného povlaku sa ďalej ukladajú minerálne látky, ktoré spôsobujú jeho postupné tvrdnutie v dôsledku čoho vzniká zubný kameň. Zubný kameň dráždi ďasná a môže spôsobiť zápal sliznice ústnej dutiny, v dôsledku čoho môže prísť až k postupnej strate chrupu, navyše baktérie spôsobujúce zápaly sa krvným obehom môžu preniesť do iných častí tela a negatívne vplývať napríklad na vnútorné orgány. Zubný kameň je zdravotný problém, ktorý je možné riešiť už len u veterinára. Uspanie psov pred samotným čistením chrupu, prináša najmä pre staršie psy zvýšené riziko.


Spôsoby starostlivosti o chrup psa


So starostlivosťou o chrup by sme mali psa zoznamovať už v šteňacom veku – aby to bral ako bežnú vec, čo v dospelosti výrazne uľahčí starostlivosť.



Najefektívnejším spôsobom je pravidelné používanie špeciálnej kefky a enzymatickej pasty pre psy, ktoré veľmi šetrne no zároveň efektívne odstraňuje zubný povlak a čistí chrup. Nie všetky psy však znesú čistenie kefkou (najmä ak na to nie sú zvyknuté), preto existuje zopár trikov, ako im to môžeme uľahčiť. Jedným z nich je použitie zubného gélu, ktorý stačí naniesť na zuby a má podobné účinky ako pasta (bez použitia kefky). Ako alternatívu tiež môžeme využiť zubný sprej či ústnu vodu pre psy. Veľkej popularite sa tiež teší používanie prášku z morskej riasy kelpa.


Pokiaľ kŕmime psa vlhkým a mäkkým krmivom, ako sú kapsičky či konzervy, je treba klásť väčší dôraz na dentálnu starostlivosť – konzistencia stravy ovplyvňuje tvorbu zubného povlaku. Ak pes dostáva pravidelne granuly, sú jeho zuby obyčajne čistejšie, nakoľko napomáhajú k odstraňovaniu zubného povlaku. K čistení chrupu tiež prispieva pravidelné podávanie funkčných odmien s obsahom chlorofylu či propolisu.

Hra je pre psa prirodzená a pomáha – je to výborný spôsob ako dokážeme prispieť s zdraviu chrupu nášho psa a zároveň mu umožníme sa zabaviť. Hra so špeciálne prispôsobenými hračkami na čistenie chrupu napomáha k mechanickému odstraňovaniu zubného povlaku – zvýšiť efektivitu môžeme aj tým, že na hračku aplikujeme zubnú pastu pre psy, ktorá im chutí. Dentálne hračky nielenže odstraňujú zubný povlak, ale zároveň masírujú ďasná, čo napomáha k prekrveniu a navyše je to pre psy zábava.




184 views0 comments
bottom of page