top of page

Začíname s BARF-ovaním



Zváženie zmeny 

Ak chcete pri stravovaní vášho psa prejsť na BARF, musíte sa zamyslieť nad tým, ako túto zmenu čo najviac prispôsobiť tak, aby ju váš psík čo najlepšie zvládol. Či už máte vonkajšieho strážneho psa alebo gaučového miláčika, musíte sa zamyslieť nad prechodom na BARF, vypočuť si individuálne potreby vášho psa a hlavne - používať pri takejto úprave stravy „zdravý rozum“. 

BARF, ktorý sa v súčasnosti považuje za prirodzený spôsob výživy psov, t. j. kŕmenie surovým mäsom, kosťami a zeleninou, je pre psa kŕmeného granulami alebo mäsovými konzervami obrovskou zmenou, často dokonca šokom. Po dlhodobom kŕmení granulami sa tráviaci systém psa správa inak, ako keby prijímal len surovú stravu a je potrebné dodržiavať určité pravidlá. 


Pri prechode na BARF nemiešajte granuly so surovým mäsom 

Hoci sme až doteraz hovorili o tom, že každý pes si musí na BARF zvyknúť, medzi odborníkmi sa najviac odporúča metóda prechodu na BARF tzv. zo dňa na deň. To znamená, že váš pes kŕmený granulami sa jedného rána zobudí a v miske nájde surové mäso. To je, samozrejme, veľmi laicky povedané. V skutočnosti to nie je také jednoduché. Hoci je zmena náhla, ako sme už avizovali, treba si na ňu zvyknúť. Pre vás je dôležité, že sa neodporúča miešať granuly s mäsom. Dôvodom je rozdielny čas trávenia suchej a surovej stravy. Takéto miešanie môže vášmu psíkovi spôsobiť skôr tráviace ťažkosti. 


Na začiatku si uvedomte, že váš domáci miláčik je predovšetkým živá bytosť a nemusíte sa ponáhľať. Netreba robiť unáhlené závery po prvom dni. To, ako rýchlo a ľahko váš pes prijme BARF, závisí od viacerých faktorov. Máte doma šteniatko? Je váš pes mladý a zdravý? Má problémy s trávením? Je to starší pes? Všetky tieto veci sú dôležité. 


Šteniatko si na BARF zvykne rýchlejšie ako dospelý pes 

Samozrejme, majitelia šteniat majú tento proces jednoduchší. Hoci prechod na BARF trvá zvyčajne približne 4 týždne, u šteniat do 6 mesiacov je to o polovicu kratšie. Na druhej strane, seniori a citlivejšie psy budú potrebovať viac času, ale to je úplne v poriadku. "Zvykanie si" sa týka predovšetkým zaradenia kostí do stravy psa. V prípade starších psov môžete pokojne počkať mesiac alebo viac, než pridáte do misky vášho psa čerstvé kosti. Všetko pekne postupne... 


Začnime s ľahším mäsom a tučnejšie mäso pridávajme do stravy až v treťom týždni 

V prvom týždni zvoľte BARF jedálny lístok pozostávajúci z ľahšieho mäsa - kuracieho, morčacieho alebo rybieho, rovnaký druh mäsa a prílohy každé dva až tri dni. V druhom týždni môžete zaradiť iné chudé mäso a iné druhy príloh. U šteniat do 6 mesiacov môžete zaradiť mäkké kuracie kosti (v závislosti od veľkosti plemena upravte veľkosť kostí - môžu byť mleté, nie však tepelne upravené). V treťom týždni je čas zaradiť tučnejšie mäso a mäkké kosti aj u dospelých zdravých psov. Svojho psa pozorujte počas celého obdobia kŕmenia. Ak počas troch týždňov nezaznamenáte žiadne problémy, štvrtý týždeň môžete psa kŕmiť všetkým mäsom, vnútornosťami, ovocím a zeleninou. Dospelým zdravým psom v tomto období pridávajte do krmiva tvrdšie kosti alebo aj dlhé kosti na ohlodávanie. U starších a chorých psov zaraďujte kosti až vtedy, keď ste si istí, že pes stravu dobre znáša. 


Ak pes zvracia veľké kusy mäsa, skúste obsah misky nakrájať alebo pomlieť 

Ak pes počas kŕmenia BARF zvracia väčšie kusy mäsa, znamená to, že kúsky v miske boli príliš veľké. Skúste mäso nakrájať alebo pomlieť. To isté platí aj pre kosti. Veľké kusy potravy v miske môžu byť tiež jedným z dôvodov, prečo pes odmieta jesť. Po zvyku konzumovať granuly nemusí byť na niečo také zvyknutý. Ak je to aj prípad vášho domáceho maznáčika, skúste mu porciu surovej stravy prvých niekoľko kŕmení pomlieť, alebo roztlačiť. 


Pri zavádzaní tučnejšieho mäsa do stravy psa sa môže objaviť hnačka, upokojte tráviaci systém psa poldňovým až jednodňovým pôstom a potom ľahším jedálnym lístkom. 


Prechod na BARF môžete uľahčiť niekoľkodňovým podávaním varenej stravy 

Čo ak pes nechce surové mäso? Ak váš pes odmieta BARF, skúste prechod z granulí na surové mäso uľahčiť niekoľkodňovou varenou stravou. Varené krmivo je pre psy vo všeobecnosti atraktívnejšie a lepšie si zvyknú na odlišné zloženie obsahu misky. 


Prechodu na BARF sa svedomitý majiteľ psa nemusí obávať, práve naopak. Je to príležitosť vyskúšať so psom niečo nové, stráviť s ním viac času, naučiť sa spoznávať jeho potreby. Sledujte svojho psa pri miske aj mimo času kŕmenia. Ak všetko prebieha bez problémov, môžete si byť istí, že robíte maximum pre zdravie svojho psa. BARF psom chutí a je veľmi prospešný pre ich zdravie. 


Vypracoval: Robert Schemmer, Manažér vzdelávacieho a rozvojového centra Super zoo  

 

 

91 views0 comments
bottom of page