top of page

Ochorenia zakrslých králikov – časť I. – Myxomatóza a Králičí mor.



Azda najväčším želaním každého chovateľa je, aby bolo jeho zvieratko zdravé. U králikov okrem nástrah ako sú problémy s chrupom alebo trávením tu je ešte jeden strašiak – vírusové ochorenia. Na Slovensku zo zákona neexistuje pre majiteľov králikov žiadna povinná vakcinácia proti infekčným ochoreniam, avšak ako zodpovední majitelia by sme sa mali oboznámiť s rizikami ochorení a výhodami očkovania.

 

Myxomatóza


Pôvodcom ochorenia je vysoko odolný vírus z čeľade Poxviridae. Tento vírus napáda imunitný systém a preto veľmi často králiky hynú na následky bakteriálnych infekcií.


Príznaky myxomatózy


Ide o vírusové ochorenie, ktoré spôsobuje uzlíkovité kožné zmeny (myxómy), opuchy viečok, pyskov, uší, ušných boltcov a pohlavných orgánov. Charakteristické pri tomto ochorení sú tiež výtoky z očí a nosa, prípadne kŕčovité stavy, apatia, horúčka, nechutenstvo.


Ako sa môj králik môže nakaziť?


Myxomatóza sa prenáša hlavne priamym kontaktom a krv sajúcimi článkonožcami ako sú napr. komáre. Rozmnoženie komárov môže prispieť k epidémii. Králik sa môže nakaziť priamym kontaktom od druhého králika, ale tiež králika, ktorý toto ochorenie prekonal. Vírus je odolný vo vonkajšom prostredí. Možný je aj prenos kvapôčkovou infekciou. Väčšina takto nakazených králikov uhynie približne do desiatich dní.


Diagnostika


Diagnózu je možné stanoviť na základe typických klinických príznakov a histologickým vyšetrením biopsie kože.

 

Prevencia


Najdôležitejším druhom prevencie je vakcinácia králikov. Vakcíny sa aplikujú podkožne. Nástup imunity prichádza asi za 3 týždne po očkovaní.

Na trhu je viacero vakcín, my si opíšeme 2 najviac používané: Nobivac myxo – RHD Plus a Pestorin Mormyx. Veľký pozor na to, ak chcete zmeniť typ vakcíny. Je nutné, aby ste to vopred konzultovali s Vašim veterinárom a dodržali dobu, kým vyprchá pôsobenie predošlej vakcíny.

 

  • Nobivac myxo – RHD Plus: chráni pred myxomatózou a hemoragickým ochorením králikov (RHD) spôsobeným klasickým vírusom RHD (RHDV1) a vírusom RHD typu 2 (RHDV2). Králiky je možné touto vakcínou očkovať už od 5. týždňa veku, stačí jedna aplikácia raz ročne. Táto vakcína chráni pred 2 typmi vírusov.

  • Pestorin Mormyx: chráni proti hemoragickému ochoreniu králikov (RHD) a myxomatózou.  Vakcinácia vakcínou Pestorin Mormyx je od veku 6 týždňov s následnou revakcináciou za 4 týždne. Ďalej sa v očkovaní pokračuje 2x ročne.


Terapia


Toto ochorenie je pre králikov veľmi nebezpečné a cielená terapia neexistuje. Je dôležité nasadiť  podpornú medikamentóznu liečbu (antibiotiká, vitamíny, lieky od bolesti a zníženie horúčky, a.i.).

Zvyčajne sa dostaví úhyn jedinca v dôsledku hladovania a vysilenia za 10-14 dní. Spoľahlivou ochranou je prevencia v podobe pravidelnej vakcinácie.

Raritne sa im toto ochorenie podarí prekonať. Po prekonaní vírusu ho môžu králiky vylučovať do prostredia približne 30 dní. Myxómy (uzlíky) v priebehu 2-3 mesiacov králikovi zmiznú. Ak sa im ochorenie podarí prekonať, získajú celoživotnú imunitu.


Králičí mor


Pôvodcom ochorenia je vírus z čeľade Caliciviridae - pomerne jednoduchý vírus zo skupiny RNA vírusov. Mor králikov (vírusová hemoragická septikémia), je relatívne nové ochorenie, prvý krát opísané v r. 1984 v Číne. Ak dôjde k vypuknutiu moru v chovoch králikov, dochádza k veľmi vysokým stratám spôsobených úhynom zvierat. Vo vonkajšom prostredí je odolný, pri teplote 4°C prežije až 4,5 mesiaca. Toto vírusové ochorenie má len vzácne chronický priebeh, väčšinou je priebeh ochorenia veľmi akútny, rýchly, zviera uhynie 12 - 24 hodín po prepuknutí ochorenia.

 

Príznaky králičieho moru


Chovateľ často nájde králika uhynutého bez akýchkoľvek predchádzajúcich príznakov. Príznaky ochorenia sú na začiatku nenápadné, následne sa vyvinie zlyhávanie vnútorných orgánov, častým prejavom je krvácanie z telesných dutín a nervové poruchy (kŕče, paralýza), ochrnutie. Pri raritne pomalšom priebehu ochorenia je králik spavý, apatický, neprijíma potravu, objavuje sa krvácanie z nosu, opuch očí, modrofialové sfarbenie sliznice a kože okrajových častí tela.

 

Ako sa môj králik môže nakaziť?


Rovnako ako pri myxomatóze (viď. vyššie).


Diagnostika


Klinické príznaky, PCR, pitva uhynutého zvieraťa a odoslanie vzoriek pečene na histopatologické vyšetrenie.


Prevencia


Rovnako ako pri myxomatóze (viď. vyššie).


Terapia


Bez terapie.


Kedy je vhodné s vakcináciou počkať?


Vakcinovať je možné iba zdravé jedince. Váš veterinár musí pred vakcináciou králika vyšetriť. Medzi úkony vyšetrenia by mali patriť: kontrola dýchania a srdca, prehmatanie brucha, vizuálna kontrola očí, uší, pysku, zubov, nozdier a oblasť medzinožia. Odporúča sa aj vyšetrenie koprologické vyšetrenie trusu (vyšetrujú sa parazity) a  bakteriólogické vyšetrenie trusu (vyšetrujú sa baktérie).

 

Ako môžem svojho králika pripraviť pred vakcináciou?


Predtým, než pôjdeme s králikom k veterinárovi na zhodnotenie jeho zdravotného stavu a neskôr aj na vakcináciu, môžem svojho králika troška pripraviť. Všeobecne by sme mali dodržiavať správne postupy stravovania. Viac info tu. Mali by sme sa tiež ubezpečiť, že náš králik prijíma seno a granulovanú potravu v správnom množstve, nevykazuje známky nechutenstva a prijíma dostatok tekutín. Môžeme mu taktiež podávať bylinky na podporu imunity, prípadne vitamín C, alebo mix vitamínov (nie dlhodobo, ale v kúrach). Králika prepravujeme k veterinárovi v prepravke pre zvieratá. Ideálne je, aby v nej králik mal aj krmivo, vodu v napájačke, ale hlavne dostatok sena.

 

Predstavuje vakcinácia pre môjho králika nejaké riziko?


Ako sme už spomínali vyššie, vakcinujú sa iba zdravé jedince. Po vakcinácii sa všeobecne môžu dostaviť vedľajšie účinky ako je: zmena telesnej teploty 1 - 2° C, mierny opuch, menšia strata srsti, alebo chrastička v okolí miesta vpichu (presné informácie o možných vedľajších účinkoch sú v každom príbalovom letáku vakcíny). Každopádne, králičí mor sa nelieči a pri myxomatóze sa môžeme spoliehať iba na symptomatickú terapiu. Práve z tohto dôvodu, by sme sa mali k chovu nášho maznáčika postaviť zodpovedne a zasiahnuť skôr, než by králik mohol ochorieť.

 

Vypracovali: Mgr. Mária Ivanová, Super Zoo Ľubotice v spolupráci s veterinou Super Zoo (Avion BA).



300 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page